Valdantieji neabejoja: prezidentas metiniame pranešime stos į opozicijos pusę | KaunoDiena.lt

VALDANTIEJI NEABEJOJA: PREZIDENTAS METINIAME PRANEŠIME STOS Į OPOZICIJOS PUSĘ

Ketvirtadienį prezidentas Gitanas Nausėda skaitys trečiąjį metinį pranešimą. Valdantieji neatmeta, kad dar praėjusią savaitę kilus konfliktui tarp valdančiųjų ir opozicijos, šalies vadovas išreikš palaikymą opozicijos nariams. Tuo tarpu patys opozicinių jėgų atstovai teigia besitikį išgirsti šalies vadovo, anot jų, objektyvų ir adekvatų Vyriausybės vertinimą.

E. Gentvilas neabejoja, kad šalies vadovas stos į opozicijos pusę

Anot Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno Eugenijaus Gentvilo, skaitydamas antrąjį metinį pranešimą šalies vadovas tarsi užstojo kontroversiškai vertinamą Lietuvos šeimų sąjūdį, o valdžią reprezentavo kaip „blogį“. Šiais metais, E Gentvilo nuomone, prezidentas pasirinks stoti opozicijos pusėn.

„Pradėkime nuo praėjusių metų kalbos, kai jis pasakė: geroji, kantrioji, darbščioji tauta ir blogoji valdžia. Tada jis neskirstė pozicija ar opozicija, tiesiog valdžia, o pats atsistojo kažkur kosmose. Ir nebuvo nė kiek keista, kad jis nuoširdžiai pasveikino Šeimų maršą, kuris buvo prieš bet kokią valdžią. Tai buvo visiškai nesuprantamas prezidento viražas, jis save diskvalifikavo ir nustūmė į šeimos maršo paraštes, o šiais metais jis pasirinko kitą dalyką: remtis ne šeimų maršu, kas atrodė ne tik juokinga, bet ir politiškai jam pačiam pavojinga, tačiau būti opozicijos pusėje. Reikia pripažinti, šiuo atveju jis neatrodo toks juokingas, nes, galų gale jis prisideda prie sisteminių jėgų“, – teigė Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas.

Vis tik, E. Gentvilas pažymi, kad ilgalaikėje perspektyvoje stoti į vieną ar kitą pusę šalies vadovui taip pat gali būti rizikinga.

Pradėkime nuo praėjusių metų kalbos, kai jis pasakė: geroji, kantrioji, darbščioji tauta ir blogoji valdžia. Tada jis neskirstė pozicija ar opozicija, tiesiog valdžia, o pats atsistojo kažkur kosmose.

Politikas teigė besitikįs išgirsti, kaip prezidentas vertina ir savo paties darbą. Vis tik, E. Gentvilo nuomone, dėl neatliktų prezidento darbų kritikos strėlės veikiausiai keliautų valdantiesiems.

„Galbūt įsivertins, kas nebuvo pasiekta, bet atras kaltų dėl ko nepavyko pasiekti. Jis savęs nekritikuos, pareikš, kad buvo aktyvus, teikė daug iniciatyvų, tačiau daugelis dalykų negavo pritarimo. Vienas iš pavyzdžių, kai pasiūlė padalinti po šimtą eurų, ir geroji opozicija siūlė, reikalavo iš valdančiųjų, o blogoji valdžios dalis to nepadarė“, – svarstė politikas.

V. Mitalas viliasi išgirsti ne „pažymius“ pozicijai ar opozicijai, tačiau užsienio politikos vertinimą

Laisvės frakcijos seniūnas, Seimo vicepirmininkas Vytautas Mitalas neabejoja, kad prezidentas atkreips dėmesį į vidaus politiką, tačiau, viliasi jis, didesnis dėmesys šalies vadovo metiniame pranešime bus skirtas užsienio politikos aktualijoms.

„Sunku pasakyti, ko iš tikrųjų pranešime reikia laukti, bet aš norėčiau, kad ne tik tam tikros vidaus politikos peripetijos būtų atlieptos, bet nebūtų pamirštos ir užsienio politikos aktualijos. Visgi šiuo metu, kai yra labai daug iššūkių, o prezidento lyderystė yra labai reikalinga, tai tikiuosi tam tikro balanso“, – komentavo V. Mitalas.

Vis tik, savo paties, valdančiųjų ir opozicijos darbo įvertinimo V. Mitalas teigė nesitikįs ir neturįs noro išgirsti, mat, jo teigimu, pamatyti bendrą valstybės kryptį yra svarbiau nei rašyti „pažymius“ į kairę, dešinę ar pačiam sau.

„Tokie ceremoniniai metiniai pranešimai svarbūs, kad galėtumėme atsitraukę pamatyti bendrą mūsų valstybės kryptį – kur link ėjome ir kur eisime toliau. Tai man tas yra aktualiausia, o ten visokie pažymių rašymai į kairę, į dešinę ar pačiam sau, tai neturiu aš tokio intereso ir smalsumo apie tai girdėti“, – teigė politikas.

Be to, kaip ir E. Gentvilas, V. Mitalas mano, jog prezidentas savo kasmetiniame pranešime išreikš palaikymą opozicinėms jėgoms.

„Praėjusią savaitę prezidentas labai aiškiai stojo į tam tikrą pusę ir vienijimo momentų nemačiau. Tai ir šįkart turiu tokią nuojautą, kad mes galėsime išgirsti tą patį“, – komentavo V. Mitalas.

S. Skvernelis: tikiuosi, kad prezidentas aiškiai įvertins Vyriausybės darbą ir jų pažadus

Opozicinei partijai „Vardan Lietuvos“ vadovaujantis Saulius Skvernelis mano, kad daugiausia dėmesio turėtų sulaukti ne valdančiųjų ir opozicijos santykių vertinimas, tačiau Vyriausybės darbas ir jų pažadai.

„Paskutinių dienų batalijos dėmesio neišvengs, bet, aš tikiuosi, kad jis aiškiai įvardins, kaip jis vertina Vyriausybės darbą ir jų pažadus, kuriuos jie dalino prieš rinkimus. Dabar mes iš esmės nematome jokių vykstančių reformų, matome atidėliotus pažadus arba stringančius sprendimus, tai, manau, kad jis tai ir įvertins“, – kalbėjo S. Skvernelis.

„Taip pat manau, kad įvertins, kaip mato Vyriausybės veiksmus reaguojant į infliacijos sukeltas problemas, kainų augimą, resursų augimą, vėlavimą priimant sprendimus, ar jie taiklūs, ar ne. Įdomu, kaip jis įvertins iniciatyvas, kurios buvo teikiamos. Tai tikiuosi tokio objektyvaus ir adekvataus šalies vadovo vertinimo“, – pridūrė politikas.

Vis tik, S. Skvernelis teigia nesitikįs, kad šalies vadovas įvertins ir savo darbą, kadangi, anot jo, tai jis galėtų padaryti tik po penkerių metų kadencijos.

„Po penkerių metų kadencijos bus galima apibendrinti ir jis tada gal pasakys, kas jam per penkerius metus pavyko, kas ne“, – teigė S. Skverelis.

A.Norkienė tikisi, kad apie valdančiųjų darbo kultūrą bus kalbama ne taip aptakiai

Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė teigia, kad konkrečių lūkesčių būsimam šalies vadovo pranešimui ji nekelianti. Vis tik, A. Norkienė pažymėjo mananti, kad G. Nausėda tikrai skirs dėmesio vidaus politikos niuansams. Ne išimtis bus, teigia politikė, ir valdančiųjų darbo kultūros vertinimas.

Galbūt dabar bus apie tai kalbama ne taip aptakiai, galbūt aštriau ar tiesiau pasakoma.

„Manau, kad tikrai tam bus skirta dėmesio. Užuominų mes jau buvome girdėję ir prieš tai buvusiame metiniame pranešime. Galbūt dabar bus apie tai kalbama ne taip aptakiai, galbūt aštriau ar tiesiau pasakoma“, – sakė A. Norkienė, pažymėdama, kad valdantieji ypač dėl veiksmų pastaruoju metu nusipelnė kritikos.

„Apatija, tik karo Ukrainoje matymas, nežiūrėjimas į žmonių gyvenimą... Mes suprantame, kad situacija, suprantame, kad tos kainos kyla visur. Bet kitos šalys sugebėjo trečiąjį infliacinį paketą priimti (...). O pas mus to labai pasigendama“, – pridūrė A. Norkienė.

ELTA primena, kad prezidentas G. Nausėda ketvirtadienį skaitys metinį pranešimą. Tai bus trečiasis parlamentui ir visuomenei skirtas dabartinio šalies vadovo pranešimas.

Pranešimą prezidentas skaitys Rusijos pradėto karo Ukrainoje kontekste. Pastaruoju metu šalies vadovas akcentuoja oro gynybos sistemos Lietuvoje būtinumą, bendrą šalies nacionalinį saugumą bei galimos ilgalaikės Rusijos grėsmės vertinimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

zigmas

Na nereikia būti politiku kaip tik išgirsta profesoriaus Lansbergio pavardę taip ir pasiunta Maskvos adjutantai Lietuvoje ir iš karto suprasi kas kalba ir ką kalbą taip dabar elgiasi seimo valkatos ir todėl blokuoja seimo normalų darbą.GĖDA Lietuvos rinkėjams kad išsirinko keletą Maskvos agentų į Lietuvos seimą

LAPE SIAURINE

niekada netykekit bankininku

Pamatysime su kuo Prezidentas

Su didžiąja Lietuvos piliečių dalimi ar prieš ją. Juk jį išrinko didžioji Lietuvos rinkėjų dalis, nė viena Seimo partija negavo tiek balsų, juk taip?!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS