Valdantieji teikia naują pasiūlymą kelti algas medikams | KaunoDiena.lt

VALDANTIEJI TEIKIA NAUJĄ PASIŪLYMĄ KELTI ALGAS MEDIKAMS

Valdantieji trečiadienį pateikė naują siūlymą didinti koronaviruso židiniuose dirbančių medikų algas.

Naują iniciatyvą „valstiečių“ atstovai registravo kitą dieną po to, kai Seime panaši iniciatyva žlugo dėl valdančiųjų ir opozicijos ginčo.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto vadovė „valstietė“ Astos Kubilienė bei jos frakcijos kolega Darius Kaminskas registravo pataisą, kad ypač pavojingų užkrečiamųjų ligų židiniuose dirbantiems medikams atlyginimų koeficientai būtų didinami nuo 60 iki 100 procentų.

Atlyginimai būtų keliami atsižvelgiant į konkretaus sveikatos priežiūros įstaigos darbuotojo vykdomų funkcijų pobūdį, sudėtingumą ir atsakomybės lygį, darbo krūvį. Padidinti atlyginimai būtų skaičiuojami nuo karantino pradžios. Karantinas siekiant šalyje suvaldyti koronaviruso plitimą paskelbtas kovo 16 dieną.

Seimas antradienį valdančiųjų teikimu planavo ligos židiniuose dirbančių medikų atlyginimus padidinti nuo 50 iki 100 proc.

Tačiau svarstant įstatymą opoziciniai konservatoriai pateikė pasiūlymą 50 proc. priedus mokėti visiems šalies sveikatos priežiūros darbuotojams, o dirbantiems židiniuose – nuo 100 iki 150 procentų.

Parlamentarai pritarė tokiai pataisai, tačiau galutiniame balsavime valdantieji nusprendė nedalyvaudami, sakydami, kad biudžetas gali nepakelti tokio algų kėlimo visiems medikams, ir įstatymas liko nepriimtas.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigė, kad neatsakinga kelti atlyginimus visiems medikams, kai neaišku, kiek truks karantinas, ir ar biudžetas pakels tokį algų padidinimą.

Šalies vadovas Gitanas Nausėda parlamente įstrigusį sprendimą mokėti užkrečiamųjų ligų židiniuose dirbantiems medikams didesnius atlyginimus pavadino fiasko. Jo teigimu, atsakomybę dėl to turi prisiimti tiek valdantieji, tiek opozicija.

„Man sunku be emocijų apie šitą klausimą kalbėti – tai yra vakarykštis fiasko parlamente, kitaip jo ir nepavadinsi, nesugebant susitarti dėl to, kas buvo medikams pažadėta – padidinti atlyginimus žmonėms, kurie dirba karštuosiuose taškuose“, – žurnalistams trečiadienio rytą sakė G. Nausėda.

„Politikavimas pačia blogiausia to žodžio prasme ir man visiškai neįdomu, kas dėl vakarykščio fiasko kaltas: ar dešinieji, ar kairieji, ar viršutiniai, ar apatiniai. Kalti visi, nes sprendimas nepriimtas“, – pabrėžė šalies vadovas.

Lietuvos valstiečių ia žaliųjų sąjungos vadovas Ramūnas Karbauskis BNS sakė garantuojantis, kad naujai registruotas projektas bus priimtas kitą antradienį.

„Antradienį įstatymas bus priimtas, aš dėl to esu tikras, nes mes su visais dabar dėliojamės ir balsus skaičiuojamės, galės ištraukinėti (opozicija – BNS) kiek nori korteles. Įstatymas bus priimtas antradienį, man tai nekelia abejonių“, – sakė R. Karbauskis.

„Valstiečių“ vadovas kritikavo opozicijos atstovus, sakydamas, kad savo siūlymu atlyginimus kelti visiems medikams jie „padarė taip, kad už įstatymą buvo neįmanoma balsuot“, ir „jiems visiškai nusispjaut, kiek tai kainuoja pinigų“.

R. Karbauskis taip pat teigė, kad smarkiai didinti algas medikams, kurie tiesiogiai nedirba su koronavirusu užsikrėtusiais pacientais, būtų nesąžininga kitų viešojo sektoriaus darbuotojų, turinčių tokias pat grėsmes užsikrėsti virusu, pvz., policininkų, atžvilgiu.

Seimo pirmoji vicepirmininkė „valstietė“ Rima Baškienė BNS komentuodama situaciją pažymėjo, kad siūlomas sprendimas galios nuo karantino paskelbimo pradžios, tad nėra esminio skirtumo, ar jis būtų priimtas šią, ar kitą savaitę.

„Yra planas, kad jis artimiausiame posėdyje, o jis numatytas antradienį, balandžio 7 dieną, grįžti prie šių įstatymo projektų. Esminis dalykas, aš manau, kad (įsigalios – BNS) ne nuo priėmimo datos, o nuo karantino pradžios turėtų veikti šito įstatymo įsigaliojimas. Karantinas paskelbtas kovo 16 dieną“, – sakė vicepirmininkė.

Seimo opozicijos lyderis, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis trečiadienį paskelbė kreipimąsi į Seimo narius, kuriame apgailestauja dėl antradienio situacijos.

„Krizės akivaizdoje visi vedami, tikiu, gerų ketinimų pademonstravome susipriešinimą, kurio rezultatas – nepriimtas įstatymas, kuriuo turėjo būti pakelti atlyginimai medikams karantino laikotarpiu. Negebėdami ištesėti pažado – pakertame pasitikėjimą visu parlamentu ir netgi valstybe. Dėl to nuoširdžiai apgailestauju, tačiau sprendimas privalo būti rastas“, – į Seimo narius kreipėsi TS-LKD vadovas.

Konservatorių lyderis skelbia su opozicijos atstovais surinkęs parašus, kad dar šią savaitę būtų kviečiamas neeilinis posėdis ir priimti sprendimai dėl medikų atlyginimų kėlimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

siulau

kelti algas pardavejams(joms) valytojams(joms) laiskininkams(kems) kiemsargiams(gems) apsauginiams(nems) ir t.t. , butent tiems kas dirba dirbo ir dirbs ne maziau pavojinga darba, o medikai ir taip gerai gauna.Medikai gauna pragyvenimui ir gauna daugiau nei daugialis, zodziu nenuskriausti. O kad gydo , taigi jie medikai ne laiskininkai, butu laiskininkai nesiotu laiskus ir t.t.

tonis

O kada seimūnai nusiims sau reprezentacines,kanceliarines išlaidas vardan solidarumo su tauta

Su balandžio 1

Medikai.Veryga.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS