„Valstiečių“ tautinių kostiumų dalybose pažeidimų neįžvelgė | KaunoDiena.lt

„VALSTIEČIŲ“ TAUTINIŲ KOSTIUMŲ DALYBOSE PAŽEIDIMŲ NEĮŽVELGĖ

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) darbo grupė siūlo pripažinti, kad „valstiečiai“ nepadarė pažeidimo dalindami fondo „Švieskime vaikus“ už Ramūno Karbauskio įmonių lėšas pasiūtus vaikiškus tautinius kostiumus, nors politinės reklamos požymių ir matyti.

VRK surinkta medžiaga būtų perduodama Generalinei prokuratūrai ir Valstybinei mokesčių inspekcijai. Jos turėtų įvertinti, ar nebuvo pažeistos įstatymų nuostatos dėl paramos skyrimo, lėšų gavimo ir panaudojimo.

Išvada antradienį pristatyta VRK posėdyje, o apsispręsti dėl jos ketinama penktadienį.

„VRK padarė pertrauką ir nusprendė grįžti prie šio klausimo penktadienį, kadangi išvada didelės apimties, 190 puslapių, nariams reikia susipažinti“, – po posėdžio žurnalistams sakė VRK vadovė Laura Matjošaitytė.

Darbo grupės išvadoje konstatuojama, kad projektas „Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio dovanos Lietuvos darželiams“ buvo finansuojamas Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovo R. Karbauskio sprendimu, lėšas skyrė su juo susijusios įmonės.

Išvadoje teigiama, kad nevyriausybinių organizacijų projektai, kurių įgyvendinime dalyvauja beveik išimtinai vienos politinės partijos nariai ir susiję asmenys, „turi kai kurių politinės reklamos požymių ir sukuria visuomenei pagrįstas prielaidas tokius projektus vertinti kaip politinę reklamą, kurios skleidimu propaguojama politinė partija“.

Komisijos darbo grupė nustatė, kad iš tautinių kostiumų projekte dalyvavusių asmenų 79 procentai buvo susiję su „valstiečiais“.

Tačiau pažeidimo VRK darbo grupė nemato, nes nenustatyta atvejų, kad įgyvendinant projektą – teikiant tautinius kostiumus ugdymo įstaigoms – būtų tiesiogiai propaguojama LVŽS arba su ja susiję asmenys, agituojama balsuoti ateinančiuose rinkimuose.

Kartu darbo grupė pažymi, kad kostiumai dalinti ne politinės kampanijos laikotarpiu.

„Aišku, nebuvo (reklama – BNS). Tai buvo privatus projektas, skirtas šimtmečiui. Nežinau, ar tokių didelių privačių projektų buvo. Išvadoje apie jokias reklamas ir pažeidimus nešnekama. Kiek žinau, išvadoje šnekama apie Mokesčių inspekcijos tyrimą, jis jau yra atliktas. Jie tiesiog nežinojo, kad tas Mokesčių inspekcijos tyrimas yra atliktas, ir atitinkamai taškas bus padėtas šiandien“, – darbo grupės išvadą antradienį žurnalistams Seime komentavo R. Karbauskis.

Darbo grupė ateityje rekomenduoja labdaros ir paramos fondui „Švieskime vaikus“ vengti situacijų, kai projektų įgyvendinimui pasitelkiama „kritinė masė savanorių, kurie atstovauja vienai politinei jėgai“.

Taip pat medžiaga perduodama Generalinei prokuratūrai ir Valstybinei mokesčių inspekcijai įvertinti, ar nebuvo pažeistos paramos skyrimo nuostatos, atsižvelgiant į tai, kad „paramos gavėjas su paramos davėju sudarė komercinę sutartį, pagal kurią buvo atsiskaitoma, galimai panaudojant iš to paties paramos davėjo gautas lėšas“.

„Darbo grupės vienas iš siūlymų yra kreiptis Valstybinę mokesčių inspekciją ir Generalinę prokuratūrą  su prašymu patikrinti, ar ta parama teikta teisėtai, iš kokių šaltinių. Išvadoje nėra pateikta plačiau, kas su ta parama negerai, svarstysime komisijos posėdyje, ar su tokiu kreipimusi galime kreiptis į VMI, ar visgi reikėtų konkrečiau nurodyti, kur mes matome probleminius aspektus“, – sakė L. Matjošaitytė.

VRK darbo grupės narys Maksimas Reznikovas žurnalistams sakė, jog esminis klausimas, kurį turėjo atsakyti tyrėjai – ar tautinių kostiumų projektas yra politinė reklama, ar nėra.

Anot jo, pagrindas pripažinti akciją politine reklama būtų, jei tautiniai kostiumai vaikų darželiams būtų įteikti kaip LVŽS ar jos lyderio R. Karbauskio dovana, agituojama balsuoti už „valstiečius“ per rinkimus, tačiau tokių faktų nenustatyta.

Pasak VRK nario M. Reznikovo, vertinant gausų „valstiečių“ dalyvavimą akcijoje lemiamas veiksnys to nepripažinti politine reklama buvo tai, kad nerasta požymių, jog jų veiksmai buvo koordinuojami partijos mastu.

„Projekte dalyvavo daug vienos partijos narių, mūsų skaičiavimais, 79 procentai buvo vienaip ar kitaip susiję su viena partija. Tai buvo vienas iškilusių klausimų, kaip vertinti šitą faktą, darbo grupė nerado faktų, įrodymų, kad būtų koordinuojama partijos mastu, todėl mūsų galutiniame siūlyme nėra siūloma vertinti konkretaus fakto kaip politinės reklamos“, – kalbėjo M. Reznikovas.

Vyriausioji rinkimų komisija kovo viduryje pradėjo tyrimą dėl galimos neteisėtos paramos LVŽS paaiškėjus, kad fondo „Švieskime vaikus“ už R. Karbauskio įmonių lėšas pasiūtus vaikiškus tautinius kostiumus vaikams dalija „valstiečiai“ Seimo nariai ir jų padėjėjai. Iš viso šių metų pradžioje šalies savivaldybėse buvo išdalinta 18 tūkst. vaikiškų tautinių kostiumų.

Fondo, kurio steigėjai yra dainininkas Andrius Mamontovas ir „valstiečių“ lyderis R. Karbauskis,  „Švieskime vaikus“ fondo direktorė Vaida Mandrijauskaitė yra nurodžiusi, kad tautinių kostiumų akcijai dvi R. Karbauskiui priklausančios įmonės „Agrokoncernas“ ir „Agrokoncerno grūdai“ skyrė daugiau nei 500 tūkst. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS