A. Veryga daro tvarką? Naikins dalį SAM pavaldžių įstaigų | KaunoDiena.lt

A. VERYGA DARO TVARKĄ? NAIKINS DALĮ SAM PAVALDŽIŲ ĮSTAIGŲ

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) planuoja pavaldžių įstaigų reorganizaciją – bus naikinamos ar prie kitų prijungiamos septynios iš 19 įstaigų.

„Dalis jų bus jungiamos viena prie kitos, dalis likviduojamos, dalies – siaurinamos ir gryninamos veiklos. Modeliai skirtingi. Svarbu pasakyti, kad jungimas nėra tik mechaninis – buvo peržiūrėtos funkcijos, atliktas kai kurių įstaigų auditas. Turime aukštą pagrindimą sprendimams“, – per spaudos konferenciją pirmadienį sakė ministras Aurelijus Veryga.

Pagal ministerijos planus, būtų naikinamas Valstybinis psichikos sveikatos centras (VPSC). Tačiau, anot A. Verygos, vietoje jo atsiras Psichikos sveikatos skyrius ministerijoje.

Taip pat planuojama uždaryti Lietuvos medicinos biblioteką, jos vykdytas duomenų apdorojimo funkcijas perduoti kitoms pavaldžioms įstaigoms.

Dalis jų bus jungiamos viena prie kitos, dalis likviduojamos, dalies – siaurinamos ir gryninamos veiklos. Modeliai skirtingi.

Dar vienas siūlymas – prie Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento prijungti Lošimų priežiūros tarnybą. Anot ministro, šio jungimo tikslas yra „koncentruoti priklausomybių prevenciją ir priežiūrą vienoje institucijoje“.

Tuo metu Užkrečiamų ligų ir AIDS centrą (ULAC) planuojama jungti prie Nacionalinio visuomenės sveikatos centro.

„Jei tokiam siūlymui būtų pritarta, liks vadovas tos įstaigos, prie kurios prijungiama institucija“, – paaiškino A. Veryga.

Higienos institutą, Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centrą, Sveikatos priežiūros ir farmacijos kompetencijų centrą planuojama sujungti į vieną instituciją,ji atliktų visas dabartines įstaigų funkcijas: visuomenės švietimą, darbą su sveikatos sistemos rodikliais, sveikatos priežiūros, farmacijos specialistų mokymą.

Anot SAM laikinosios kanclerės Odetos Vitkūnienės, iki 2020-ųjų sausio planuojama panaikinti apie 170 pareigybių iš šiuo metu esančių 3,1 tūkstančio. Daugiausia planuojama atsisakyti vadovaujančių pareigybių.

„Tikslas – iš sutaupytų lėšų užtikrinti kompetetingų darbuotojų į viešąjį sektorių pritraukimą“, – kalbėjo kanclerė.

Anot O. Vitkūnienės, panaikinus VPSC, dalį funkcijų perims SAM, dalį – kitos Vyriausybės įstaigos.

Valstybinę teismo medicinos ir Valstybinę teismo psichiatrijos tarnybas nuspręsta perduoti Teisingumo ministerijai, kad įstaigos, anot kanclerės, „visu pranašumu galėtų tarnauti teisėsaugos institucijoms“.

Nacionalinį transplantacijos biurą ketinama jungti prie Nacionalinio kraujo centro. Kanclerė tvirtina, kad įstaigas sieja bendra donorystės funkcija, vadovaujantis Europos šalių praktika, ją gali vykdyti ir viena įstaiga.

Svarstoma perkelti Ekstremalių sveikatai situacijų centrą iš dabartinės vietos į kitas patalpas. Institucija atsakinga už tarpinstitucinį bendradarbiavimą, valstybinį medicinos priemonių rezervo panaudojimą.

Anot O. Vitkūnienės, vienas iš parengtos pertvarkos siekių yra skaidrinti viešąjį sektorių, atsisakyti besidubliuojančių funkcijų, didinti įstaigų darbuotojų atlyginimus bei užtikrinti, kad gyventojai galėtų gauti kuo daugiau paslaugų vienoje institucijoje.

„Matymas ir planas yra ambicingas. Planuojame, kad visi teisės aktai bus parengti ir įgyvendinti nuo 2020-ųjų sausio 1-osios dienos“, – sakė O. Vitkūnienė.

Skaičiuojama, kad reorganizacija per metus leis per metus sutaupyti 450 tūkst. eurų. Kiek atsieis išeitinės kompensacijos atleidžiamiems darbuotojams, patalpų pritaikymas jungiant įstaigas, ministerijos atstovai žadėjo informuoti vėliau.

Planą dar turės patvirtinti Vyriausybė ir Seimas.

GALERIJA

  • A. Veryga daro tvarką? Naikins dalį SAM pavaldžių įstaigų
  • A. Veryga daro tvarką? Naikins dalį SAM pavaldžių įstaigų
  • A. Veryga daro tvarką? Naikins dalį SAM pavaldžių įstaigų
M. Morkevičiaus / ELTOS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Agnete

Ponas Veryga kodel seimos gydytojui uzdraudet isduoti pazyma del neigalumo nustatymo

Zelemunčikas

Veryga įsitikinęs,kad valstiečiai yra Lietuvos kenkėjai,todėl ženkliai prisideda prie jų išnaikinimo,kartu įrodo savo patriotiškumą Lietuvai ir naikina sovietinį paveldą kaimų ambulatorijas.

Algys

Vietoj vienos panaikintos dvi naujas isteigs-Kepeniui atskiros ligonines reikes,Laimingu zmoniu sanatorijos,Sveiko gyvenimo budo...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS