A. Veryga laikosi savo pozicijos: reikia skatinti rinktis pigiausią vaistą | KaunoDiena.lt

A. VERYGA LAIKOSI SAVO POZICIJOS: REIKIA SKATINTI RINKTIS PIGIAUSIĄ VAISTĄ

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teikiamos Farmacijos ir Sveikatos draudimo įstatymų pataisos dėl pigiausio pirmojo kompensuojamo vaistinio preparato nukeltos kitam Seimo posėdžiui.

A. Veryga ketvirtadienį pristačius pataisas Seimui opozicinių konservatorių frakcija paprašė pertraukos iki kito posėdžio, tad prie pataisų bus grįžta jau kitą savaitę.

Projektus „valstiečiai“ A. Veryga bei Seimo Seimo Sveikatos reikalų komiteto vadovė Asta Kubilienė registravo po Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) sprendimo, kuriuo minima tvarka nuo sausio atšaukiama.

Teismas konstatavo, kad patvirtindamas pirmojo paskyrimo tvarką įsakymu ministras viršijo kompetenciją. Į teismą dėl A. Verygos įsakymo kreipėsi du konservatoriai.

Įstatymų pataisas pristatęs A. Veryga tvirtino, jog teismas netinkama pripažino procedūrą, kaip buvo patvirtinta tokia tvarka, o ne patį principą.

Ministras savo inicijuotą tvarką gynė teigdamas, kad „pirmą kartą istorijoje pradėjo mažėti vaistų kainos“.

„Pirmą kartą istorijoje Lietuvoje pradėjo mažėti vaistų kainos. Labai dažnai mes kritikuojami, kad statistiką pateikiam neaiškiai, bet kainų mažėjimą, pacientų priemokų mažėjimą užfiksavo ne tik mūsų Statistikos departamentas, bet ir nepriklausomos organizacijos“, – teigė A. Veryga.

Ministras taip pat atmetė kritiką, kad kompensuojant tik pigiausią pirmą kartą skiriamą vaistą ribojamas pacientų pasirinkimas.

„Kai kolegos Seimo nariai argumentuoja, kad jis riboja pacientų ar gydytojų pasirinkimą skiriant vaisus, tai yra visiška nesąmonė, nes jau daugelį metų nustatyta tvarka, kad gydytojas išrašo veikliąją medžiagą, o ne kokį nors firminį vaistą“, – tvirtino A. Veryga.

Jau daugelį metų nustatyta tvarka, kad gydytojas išrašo veikliąją medžiagą, o ne kokį nors firminį vaistą.

Frakcijos vardu kalbėjęs konservatorius Jurgis Razma teigė, kad ministras visų pirma turėtų bent apgailestauti, kad „pasirašydamas įstatymą nesilaikė galiojančių įstatymų“.

„Frakcijos vardu prašysiu pertraukos iki kito posėdžio, gal per tą laiką ministras susivoks, kad jis turėtų ne moralizuoti ir auklėti tuos, kurie kreipėsi į teismą, o išreikšti apgailestavimą, kad pasirašydamas įsakymą jis nesilaikė galiojančių įstatymų. Tai rimti pažeidimai politikui ir dėl to reiktų bent jau apgailestauti, o po to muštis į krūtinę ir aiškinti, kad po tuo slypėjo kažkokie geri norai“, – sakė J. Razma.

Pataisos numato, kad pacientui pirmą kartą arba po pertraukos paskyrus kompensuojamą vaistą, jam vaistinėje turi būti parduodamas pigiausias kompensuojamas vaistas.

„Pirmojo paskyrimo“ tvarka galioja ir šiuo metu, tačiau po konservatorių skundo Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas ją nuo sausio atšaukė.

LVAT spalį konstatavo, kad ministras viršijo savo kompetenciją nustatydamas, jog apdraustajam pagal elektroninį receptą su žyma „Pirmas paskyrimas“ turi būti išduotas pigiausias kompensuojamasis vaistinis preparatas.

Jei apdraustasis ar jo atstovas atsisako įsigyti pigiausią kompensuojamąjį vaistinį preparatą, kito kompensuojamojo vaistinio preparato įsigijimo išlaidos jam visiškai nekompensuojamos.

Teismo sprendimu, neteisėtomis pripažintos ministro įsakymų dalys galios netenka paskutinę šių metų dieną.

Pataisas teikiantis sveikatos apsaugos ministras laikosi pozicijos, kad valstybei skatinant rinktis pigiausią tų pačių veikliųjų medžiagų vaistą taupomos ir pacientų, ir valstybės lėšos, o konkurencija tarp vaistų gamintojų sumažins medikamentų kainas.

Tvarka, kad pacientui pirmą kartą arba po pertraukos paskyrus kompensuojamą vaistą, jam vaistinėje turi būti parduodamas pigiausias kompensuojamas vaistas, įsigaliojo nuo liepos. Du Seimo konservatoriai šią tvarką apskundė teismui.

Tvarką kritikuoja kai kurie pacientų organizacijų atstovai ir medikai. Anot jų, taip pacientams ribojama galimybė rinktis, o kai kurie pigiausi vaistai neužtikrina kokybiško ir efektyvaus gydymo.

Rašyti komentarą
Komentarai (65)

Rita

Tai citramona, ne kompencuot nereiks

PASISAKYMAS

Žinau, kad būsiu nepopuliari, bet tikrai nemanau, kad vaisto kaina nustato jo kokybę ar veiksmingumą. Gydytojų ir farmacininkų susitarimai tik skatino gydytojus išrašyti brangiausius vaistu. Tokios pat sudėties, bet paprastesnės firmos vaistai niekuom ne prastesni. Mokat tik už firmos ženklą. Labai džiaugiuosi atpigusiais vaistais, Jei ligonis nori pirkti

Neabejoju

kad Skvernelis gydomas pigiausias vaistais, kada laidotuvės?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS