VRK rado pažeidimų liberalų finansuose, bet sankcijų nesiūlo | KaunoDiena.lt

VRK RADO PAŽEIDIMŲ LIBERALŲ FINANSUOSE, BET SANKCIJŲ NESIŪLO

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) ketvirtadienį šiurkščiu pažeidimu pripažino Laisvės studijų centro finansuotas diskusijas su liberalais, tačiau papildomos baudos neskyrė.

Už dviejų diskusijų organizavimą išleistus 2670 eurų VRK pripažino draudžiama Laisvės studijų centro auka Liberalų sąjūdžiui, tačiau traktavo kaip dar vieną epizodą pažeidimo, už kurį liberalams jau atimta pusmečio dotacija.

„Mes matome, kad tiek Taikomosios politikos instituto, tiek Laisvės studijų centro renginiai vyko per tą pačią kampaniją, vyko mokymai ir programos pristatymas už skirtingų viešųjų įstaigų lėšas. Ir  vienas, ir kitas atvejis yra šiurkštus pažeidimas, negalima finansuoti partijų juridinių asmenų aukomis“, – žurnalistams sakė V. Vobolevičius.

„Kadangi renginiai vyko tos pačios kampanijos metu, ir jų pobūdis labai panašus, nusprendėme, kad antrą kartą bausti už tą patį būtų neteisinga, ypač, kai pirmo atvejo bausmė yra reikšminga ir didelė, antru atveju kartoti būtų neteisinga“, – teigė pavaduotojas.

Pažeidimus tyrusios darbo grupės manymu, šis epizodas kartu su anksčiau nustatytais liberalų kampanijos finansavimo pažeidimais „sudaro vieno nusižengimo visumą“, ir partijai už tai jau pritaikyta sankcija – neskirta 395 tūkst. eurų pusmečio dotacija.

„Už šį šiurkštų pažeidimą atsakomybė Liberalų sąjūdžiui jau yra pritaikyta ir yra proporcinga, įvertinus ir šioje išvadoje nustatytus faktus“, – teigiama išvadoje.

VRK pirmininkės pavaduotojas Vincentas Vobolevičius sako, kad pusmečio dotaciją praradusią partiją antrą kartą bausti už analogiškus tos pačios kampanijos pažeidimus būtų neteisinga.

Praėjusių metų pabaigoje iš prokurorų gavusi papildomos medžiagos VRK darbo grupė vertino liberalų politinės korupcijos byloje įtariamo Gintaro Steponavičiaus įsteigto Laisvės studijų centro renginius: keturias diskusijas ir pilietiškumo pamokas mokyklose.

Pilietiškumo pamokos, vykusios daugiau nei 140 švietimo įstaigų, – išteisintos.

Apklaususi renginių dalyvius, mokyklas, VRK darbo grupė sako, kad nėra pagrindo teigti, jog per pamokas buvo agituojama už liberalus, o kalbėta bendresnėmis temomis, tokiomis kaip pilietiškumas, karjeros planavimas ir t. t.

Pilietiškumo pamokose dalyvavo G. Steponavičius, kiti liberalai bei žinomi asmenys, pvz., Gabrielius Liaudanskas-Svaras, Rimas Šapauskas. Pastarieji liudijo sutikę pamokose dalyvauti, jei ten nebus politinės agitacijos.

Taip pat VRK vertino keturias kampanijos metu surengtas diskusijas, kuriose kartu su ekspertais dalyvavo liberalai, pristatomi kaip kandidatai į ministrus.

Dviejų diskusijų organizavimo išlaidas padengė liberalai, bet neįtraukė jų į politinės kampanijos apskaitą, o dvi buvo finansuotos Laisvės studijų centro, salės nuoma bei užkandžiai atsiėjo 2670 eurų.

VRK konstatavo, kad tai buvo rinkimų kampanijos dalis, Laisvės studijų centro išlaidas pripažino draudžiamu finansavimu, kartu – šiurkščiu įstatymo pažeidimu.

Remdamasi prokurorų perduota medžiaga VRK anksčiau yra konstatavusi, kad liberalų rinkimų kampanija buvo neteisėtai finansuojama ir per Taikomosios politikos instituto surengtus mokymus partiečiams.

VRK patvirtino, kad per 45 tūkst. eurų kainavę mokymai yra neteisėta nepiniginė auka, o toks pažeidimas pripažintas šiurkščiu. Dėl to liberalai prarado pusmečio dotaciją – 395 tūkst. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

juos

visus i cype nes tai desnioji socmafijos ranka.......

laikas

toki kaip nuotraukoje seniai i lukiskes o veliau i zona prie rumsikiu

SUSIJUSIOS NAUJIENOS