VRK vicepirmininkas: dėl K. Tubio galimybių eiti mero pareigas turėtų pasakyti teismas | KaunoDiena.lt

VRK VICEPIRMININKAS: DĖL K. TUBIO GALIMYBIŲ EITI MERO PAREIGAS TURĖTŲ PASAKYTI TEISMAS

„Valstiečių“ kandidatui Kęstučiui Tubiui laimėjus Anykščių mero rinkimus dėl jo galimybių eiti šias pareigas turėtų pasisakyti nuosprendį dėl prekybos poveikiu politikui priėmęs Panevėžio apygardos teismas, teigia Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) vicepirmininkas Maksimas Reznikovas.

„Tokį atsakymą galėtų suteikti kreipimasis į nuosprendį priėmusį apygardos teismą, (...) komisija šiuo metu svarsto galimybę kreiptis į teismą“, – per spaudos konferenciją pirmadienį Seime sakė M. Reznikovas.

Jis pažymėjo, kad VRK sprendimą braukti K. Tubį iš rinkimų panaikinęs Lietuvos vyriausiasis administracijos teismas (LVAT) nutartyje nurodė, jog Panevėžio apygardos teismo nuosprendžio apimtis dėl draudimo K. Tubiui eiti tam tikras pareigas yra nevienareikšmiška.

„Dėl pono K. Tubio yra pasakęs LVAT, jis vertino VRK sprendimą braukti jį iš kandidatų, LVAT nutartyje pasakyta, kad pritaikyta baudžiamojo poveikio priemonės apimtis nevienareikšmiška ir nei administracinis teismas pagal savo kompetenciją, nei VRK negali vienareikšmiškai atsakyti“, – pabrėžė M. Reznikovas.

Anykščių rajono meru sekmadienį išrinktas „valstiečių“ kandidatas K. Tubis prieš antrąjį turą buvo kelioms dienoms pašalintas iš rinkimų kovos dėl bausmės, skirtos už prekybą poveikiu.

Pirmiausia VRK turėtų patvirtinti arba nepatvirtinti rezultatus savivaldybėse, dėl kurių kyla klausimas šitoje nestandartinėje situacijoje.

Tokį sprendimą VRK priėmė po pirmojo merų rinkimų turo, kovo 7-ąją, nes Panevėžio apygardos teismas pateikė išaiškinimą, kad dėl prekybos poveikiu nuteistam politikui skirta bausmė – atimta teisė ketverius metus dirbti valstybės tarnyboje – apima ir draudimą dirbti renkamas pareigas.

Tačiau kovo 14-ąją Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas panaikino šį sprendimą, nes anot jo, Panevėžio apygardos teismo sprendime įvardytas apribojimas – teisės dirbti valstybės tarnyboje ketveriems metams atėmimas – nėra aiškus ir negali būti vienareikšmiškai suprantamas kaip apribojantis būti renkamam į mero pareigas. Be to, išaiškinti nuosprendį privalėjo ne vienas teisėjas, o teismas savo nutartimi. Todėl dar tą pačią dieną VRK jį gražino į rinkimus.

„Kiek priklauso nuo VRK, mes turėtume ieškoti šio atsakymo ir tikimės, kad bendrosios kompetencijos teismai atskys dėl nutarties apimties“, – pridūrė M. Reznikovas.

Jis teigė, kad panaši situacija rinkimuose buvo susiklosčiusi dviejose savivaldybėse – Anykščiuose ir Visagine, bet dėl „Laisvės ir teisingumo“ kandidatės Dalios Štraupaitės galimybių eiti renkamas pareigas yra pasisakęs bendrosios kompetencijos teismas.

„Dėl ponios Štraupaitės yra pasisakęs teismas, tuo atveju yra įneštas aiškumas, kad paskirta sankcija neapima renkamų pareigų ir šioje istorijoje padėtas taškas“, – sakė M. VRK narys.

Į klausimą, ar rinkimų rezultatai Anykščiuose ir Visagine gali būti naikinami, M. Reznikovas teigė, jog VRK savaitės pabaigoje spręs dėl rinkimų rezultatų patvirtinimo, ir koks bebūtų sprendimas, jis galės būti skundžiamas teismui.

„Pirmiausia VRK turėtų patvirtinti arba nepatvirtinti rezultatus savivaldybėse, dėl kurių kyla klausimas šitoje nestandartinėje situacijoje, (draudžiamos) renkamos pareigos ar skiriamos pareigos, teisinė situacija nėra aiški. Mes atsidūrėme teisinio neaiškumo situacijoje, kai rinkimų rezultatai yra kvestionuojami“, – teigė VRK vicepirmininkas.

Anot jo, Rinkimų kodekse nurodyti pagrindai pripažinti rinkimų rezultatus negaliojančiais, ir koks bebūtų komisijos sprendimas – patvirtinti rezultatus Visagine ir Anykščiuose ar nepatvirtinti jų, jis gali būti skundžiamas teismui.

„Teismai gali atsakyti, ar nepakankamas kandidatų lygiateisiškumas iškreipė tiek rezultatus, kad jie turėtų būti naikinami. Į šį klausimą gali atsakyti tik teismas“, – pažymėjo M. Reznikovas.

Kadangi K. Tubis į rinkimus grąžintas jau prasidėjus balsavimui iš anksto, VRK nutarė panaikinti antradienį balsavusiųjų Anykščių rajono rinkėjų balsus ir pakvietė juos atvykti balsuoti dar kartą. Šia galimybe pasinaudojo 74 anykštėnai iš 100.

Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, per pakartotinį balsavimą K. Tubis surinko 52 proc. balsų, jo varžovas socialdemokratas Dainius Žiogelis – 46 proc. balsų.

Taip pat iš rinkimų pašalinta ir po teismų sprendimų į juos grąžinta buvo „Laisvės ir teisingumo“ kandidatė D. Štraupaitė Visagine.

Mero rinkimus laimėjus dabartiniam savivaldybės vadovui Erlandui Galaguzui, jo konkurentė D. Štraupaitė žada skųsti rezultatus.

D. Štraupaitės registracija kandidatuoti į meres buvo panaikinta VRK gavus patikslintą Panevėžio apygardos teismo nuosprendį. Teismas patikslino dėl piktnaudžiavimo tarnyba nuteistos „Laisvės ir teisingumo“ kandidatės nuosprendžio rezoliucinę dalį, kad ji negali būti skiriama mere.

Tačiau praėjusį pirmadienį Lietuvos apeliacinis teismas pakeitė šį Panevėžio teismo sprendimą, palikdamas galioti anksčiau skirtą bausmę – draudimą dirbti tik skiriamose pareigose.

Dėl to VRK šiai kandidatei leido dalyvauti antrajame mero rinkimų ture.

Visagine rinkimus sekmadienį antrajame ture laimėjo „valstietis“ E. Galaguzas, surinkęs 52,15 proc. balsų, o D. Štraupaitė gavo 46,24 procento.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS