VRM auditas: valstybės pinigus leido daug neskaičiuodami | KaunoDiena.lt

VRM AUDITAS: VALSTYBĖS PINIGUS LEIDO DAUG NESKAIČIUODAMI

  • 1

Vidaus reikalų ministerijai (VRM) pavaldžios įstaigos mokėjo tūkstančius už automobilio, kuriuo per pusantrų metų riedėjo vos 21 km, nuomą, pirko tokių prekių, kokios jau dūlėjo sandėlyje, rašo dienraštis „Lietuvos žinios“.

Pernai VRM ir jos ministro valdymo srities įstaigos išleido 587,6 mln. eurų valstybės asignavimų ir valdė 990,5 mln. eurų vertės turtą, tačiau, kaip atskleidė Valstybės kontrolės auditas, kai kur tūkstančius paleido vėjais, o turtą, užuot panaudojusios tai funkcijai, kuriai valstybė jį yra skyrusi, dalijo ir į kairę, ir į dešinę.

Valstybės auditoriai nustatė, kad VRM sistemoje biudžeto lėšos prekėms ar paslaugoms įsigyti ne visais atvejais naudotos racionaliai ir teisėtai. Pavyzdžiui, Turto valdymo ir ūkio departamentas, kurio funkcija - aprūpinti VRM ir jai pavaldžias įstaigas joms reikalingu turtu, išsinuomojo tris lengvuosius automobilius. Sumokėjo per 10 tūkst. eurų, bet faktiškai jais nesinaudojo.

Pernai beveik pusė audituotų VRM sistemos įstaigų pirko prekes, paslaugas ar darbus nesilaikydamos viešuosius pirkimus reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų, ne visada vertino pirkimų ekonominį pagrįstumą. Pavyzdžiui, minėtas Turto valdymo ir ūkio departamentas 2017 metų pabaigoje už daugiau kaip 23 tūkst. eurų įsigijo kompiuterinės įrangos, ūkinio inventoriaus, nors sandėlyje tokių atsargų dar buvo. Praėjus penkiems mėnesiams nuo įsigijimo, pusė naujų pirkinių tebegulėjo sandėlyje. Be kita ko, kai kurios prekės ten dūla jau dešimtmetį, atsargų likutis 2017 metų pabaigoje sudarė 52 tūkst. eurų.

Kaip informavo vidaus reikalų ministro patarėjas Karolis Vaitkevičius, VRM ir jai pavaldžios įstaigos atsižvelgė į Valstybės kontrolės pastebėjimus: trūkumai, kuriuos buvo galima ištaisyti, jau ištaisyti, išanalizuotos situacijos, sustiprinta kontrolė dėl sutarčių vykdymo ir biudžeto lėšų naudojimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

gikas

Na tai, o su lesu taskytojais kas?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS