Vyriausybė po KT sprendimo siūlo naikinti Kultūros rėmimo fondą | KaunoDiena.lt

VYRIAUSYBĖ PO KT SPRENDIMO SIŪLO NAIKINTI KULTŪROS RĖMIMO FONDĄ

Vyriausybė siūlo naikinti Kultūros rėmimo fondą, Konstituciniam Teismui (KT) konstatavus, kad negalima numatyti konkrečios mokesčio dalies kokiam nors fondui finansuoti.

Seimui teikiamas siūlymas naikinti Kultūros rėmimo fondo įstatymą ir keisti Kultūros tarybos įstatymą. Pagal projektą, Kultūros taryba bus finansuojama valstybės biudžeto lėšomis.

Kultūros ministras Simonas Kairys garantuoja, kad projektams, stipendijoms, edukacijai skiriamos Kultūros tarybos lėšos, palyginti su šiais metais, nemažės. Šiemet Kultūros tarybai skirta per 21 mln. eurų.

„Be abejo“, – BNS anksčiau yra patvirtinęs S. Kairys, paklaustas, ar gali užtikrinti, kad kitąmet Kultūros tarybos biudžetas nebus mažesnis už šiemetinį.

Anot ministro, po KT sprendimo Kultūros rėmimo fondo įstatymas netenka prasmės.

Praėjusių metų lapkritį Konstitucinis Teismas paskelbė, kad Konstitucijai prieštarauja įstatymai, kurie įtvirtina konkretų išankstinį įvairių fondų ir programų finansavimą, numatant jo dydį kaip tam tikrą procentą nuo akcizų ir mokesčių.

Būtent taip būdavo finansuojamas Kultūros rėmimo fondas. Į jį patekdavo 3 proc. akcizo pajamų, gautų už parduotus alkoholinius gėrimus ir apdorotą tabaką, bei 10 proc. lėšų, gautų iš loterijų ir azartinių lošimų mokesčio.

KT priėmus tokį nutarimą, Kultūros rėmimo fondas liko be finansavimo.

Šio fondo lėšomis Kultūros taryba finansavo įvairius meninius, edukacinius projektus, skyrė stipendijas.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

PRISIMINIAU SENĄ GERĄ ANEKDOTĄ...

Eina lietuvis Prahos gatve ir mato ant namo užrašą "Jūrų ministerija"...Užeina į vidų ir klausia:"kam jums jūrų ministerija, jeigu neturite jūros"? Čekas nepasimetė :"O kam jums kultūros ir teisingumo ministerijos jeigu nėra nei vieno nei kito"?...

o

terminas fondas tai priemone kaip /pa/ isisavint pinigus skirtus veiklai kurios pratiskai neimanoma kontroliuot beto tai 2is susitarymas pinigu plovimui==========

Kodėl?

Kiek visuomeninių judėjimų, organizacijų finansuojama. Kiek nereikalingų projektų!!! Bet kultūros fondas užkliuvo. Niekas nekontroliuoja ES pinigų. Nėra jokių ataskaitų, jokios atskaitomybės ir atsakomybės.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS