Vyriausybėje – pasitarimas dėl padėties Baltarusijos pasienyje | KaunoDiena.lt

VYRIAUSYBĖJE – PASITARIMAS DĖL PADĖTIES BALTARUSIJOS PASIENYJE

Vyriausybėje ketvirtadienio rytą rengiamas pasitarimas dėl padėties Baltarusijos pasienyje telkiantis migrantams.

Kaip Žinių radijui teigė vidaus reikalų viceministras Kęstutis Lančinskas, pasitarimas susijęs su trečiadienį įvestos nepaprastosios padėties įgyvendinimu.

„Taip, matyti, yra susiję su nepaprastąja padėtimi, jos įgyvendinimu, bet daugiau atskleisti detalių aš negaliu“, – teigė K. Lančinskas.

Jis sako, kad nors kol kas situacija pasienyje rami, bet „tikimės blogiausio ir esame pasiruošę“.

Viceministras tvirtino, kad pareigūnai stebi judėjimą Baltarusijos pasienyje, tam pasitelkti ir sraigtasparniai, kita technika.

Bet kol kas tokios situacijos nematome, kad būtų didelės sankaupos žmonių vienoje vietoje prie Lietuvos sienos.

„Bet kol kas tokios situacijos nematome, kad būtų didelės sankaupos žmonių vienoje vietoje prie Lietuvos sienos“, – pridūrė jis.

Nuo pirmadienio prie Lenkijos sienos iš Baltarusijos pusės susitelkė keli tūkstančiai neteisėtų migrantų, jie ten įkūrė stovyklą ir bando pralaužti sieną. Panašaus scenarijaus baiminamasi ir Baltarusijos pasienyje prie Lietuvos, dėl šių įvykių nuo trečiadienio Lietuvos pasienyje su Baltarusija įvesta nepaprastoji padėtis.

VSAT vado Rustamo Liubajevo teigimu, ketvirtadienio naktis pasienyje praėjo ramiai, fiksuoti 35 neteisėtai sieną mėginę kirsti migrantai, Baltarusijos pusėje stebimos dvi migrantų grupės, iš viso apie 40 asmenų.

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas trečiadienį tvirtino, kad pasienyje gali būti susitelkę apie 1 tūkst. neteisėtų migrantų.

K. Lančinskas sako, kad tikslų migrantų skaičių pasienyje kol kas sunku įvertinti, bet jų telkimąsi pasienyje galima stebėti ir Baltarusijos socialiniuose tinkluose.

„Matosi nepasitenkinimas Baltarusijos žmonių – tie žmonės bastosi po kaimus, miestelius, nakvoja šiltnamiuose, įvairiausiose patalpose, laužiasi į sodo namelius. Tai matosi socialiniuose tinkluose Baltarusijoje“, – tvirtino viceministras.

Jis taip pat užsiminė, jog neteisėtiems migrantams vis dažniau imasi padėti ir Lietuvos gyventojai.

„Ir šiąnakt, kiek žinau, buvo sulaikyta keletas žmonių, kurie bandė vežti nelegalius migrantus, pasišalinusius  iš apgyvendinimo vietų, link Lenkijos sienos. Tai rodo, kad mūsų policija ir visos tarnybos dirba savo darbą, yra parengtyje ir dirba efektyviai“, – teigė jis. 

Į Lietuvą šiemet neteisėtai pateko daugiau nei 4,2 tūkst. migrantų, per 6 tūkst. jų neįleista.

Lietuva ir kitos Vakarų šalys kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS