Žada nedalyvauti R. Žemaitaičio apkaltos procese: gali būti pagimdyta dar viena radikali partija | KaunoDiena.lt

ŽADA NEDALYVAUTI R. ŽEMAITAIČIO APKALTOS PROCESE: GALI BŪTI PAGIMDYTA DAR VIENA RADIKALI PARTIJA

Opozicinė Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“ antradienį pranešė nedalyvausianti valdančiųjų inicijuotame Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio apkaltos procese.

Frakcija taip pat pranešė griežtai smerkianti antisemitinę R. Žemaitaičio retoriką, skleidžiamą melą ir nuolatinius pasisakymus, kurstančius tautinę nesantaiką.

„Vis dėlto nesutinkame dalyvauti valdančiųjų bandymuose surengti apkaltą, nes rezultatas būtų priešingas – taip problemos neišspręstume, o R. Žemaitaitis gautų papildomą tribūną nesantaikai skleisti“, – pranešime sakė Demokratų frakcijos seniūnas Saulius Skvernelis.

Anot jo, R. Žemaitaičio veiksmus turėtų įvertinti teisėsauga, ir tik po to būtų aišku, ar yra pagrindas apkaltai.

„Turime Generalinės prokuratūros atliekamą tyrimą, bet be jokių procesinių sprendimų, ir neturime jokios kitos teisinės institucijos išvados, dėl to net ir toks žmogus, kaip ponas Žemaitaitis, kurio pasisakymai tikrai prasilenkia su etika, su padorumu, griežtai yra smerkiami, ką mūsų partija ir frakcija daro, net ir jo atžvilgiu turi būti išlaikomos teisinės procedūros“, – antradienį Seime žurnalistams sakė S. Skvernelis.

Anot jo, dabar surengus apkaltą, R. Žemaitaičio populiarumas visuomenėje gali tik išaugti.

„Tas paskubėtas veiksmas, kurį daro valdantieji, tiesiog kuria naują politikos „auką“ Lietuvoje, ir ta politikos „auka“ šitą procesą išnaudos tolesniems savo veiksmams. Iš esmės valdančiųjų rankomis gali būti pagimdyta dar viena radikali partija, kuri bus atvesta į Seimą“, – tvirtino demokratų lyderis.

Tas paskubėtas veiksmas, kurį daro valdantieji, tiesiog kuria naują politikos „auką“ Lietuvoje, ir ta politikos „auka“ šitą procesą išnaudos tolesniems savo veiksmams. Iš esmės valdančiųjų rankomis gali būti pagimdyta dar viena radikali partija, kuri bus atvesta į Seimą.

Antradienį Seimas spręs dėl laikinosios Seimo komisijos sudarymo ištirti, ar yra pagrindas pradėti apkaltą R. Žemaitaičiui.

Pagal projektą, komisija tokią išvadą turėtų pateikti iki šių metų gruodžio 1 dienos. Joje turėtų dirbti visų Seimo frakcijų atstovai.

Praėjusią savaitę valdantieji surinko 36 parašus dėl apkaltos šiam parlamentarui už antisemitinio pobūdžio pasisakymų.

„Iš Seimo nario R. Žemaitaičio teiginių turinio ir jų sisteminio pakartotinumo darytina išvada, kad šie pasisakymai pasižymi nuolatiniu neapykantos kurstymu, antisemitinių nuostatų skatinimu, priešiškumo kūrimu, kuris yra tiesiogiai nukreiptas prieš vieną tautinę mažumą – žydų tautą bei Izraelio valstybę“, – rašoma apkaltos tekste.

Valdančiųjų vertinimu, tokiais sistemingai pasikartojančiais pasisakymais siekiama skatinti smurtą, priešiškumą, pateisinti neapykantą prieš visą žydų tautą ir provokuoti visuomeninę bei tautinę nesantaiką, o tai nesuderinama su Konstitucija ir šalies interesais tarptautinių santykių srityje.

Apkaltos tekste pateikiami R. Žemaitaičio įrašai, tokie kaip: „Pasirodo be Putino dar vieni gyvuliai atsirado Pasaulyje – IZRAELIS“; „Mes Lietuvių tauta niekada neturi pamiršti žydų ir rusų, kurie labai aktyviai prisidėjo prie mūsų TAUTOS NAIKINIMO!“ ir kiti.

Generalinė prokuratūra yra pradėjusi ikiteisminius tyrimus dėl viešo niekinimo ir neapykantos kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę.

R. Žemaitaitis teigia, kad pagrindo jo apkaltai nėra, savo įrašų jis nelaiko antisemitiniais, o visus teiginius esą gali pagrįsti tarptautiniais dokumentais ar istoriniais šaltiniais.

Pagal Seimo statutą, apie apkaltos iniciatyvą paskelbus Seime, turi būti sudaroma specialioji tyrimo komisija, kuri pateiktų siūlymų pradėti apkaltos procesą pagrįstumui ištirti ir išvadai dėl pagrindo pradėti apkaltos procesą parengti. Išnagrinėjusi visas aplinkybes komisija teiks siūlymą, ar yra pagrindas pradėti apkaltos procesą, ar nėra.

Seimui patvirtinus išvadą, kad esama pagrindo apkaltai, jis turėtų kreiptis į Konstitucinį Teismą, kad šis konstatuotų, ar parlamentaras pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką, ar ne.

Jeigu pažeidimas būtų konstatuotas, nutarimas dėl Seimo nario mandato panaikinimo laikomas priimtu, jei už jį balsavo ne mažiau kaip trys penktadaliai arba ne mažiau kaip 85 Seimo nariai.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

pikis

Taigi partija vardan Lietuvos kokia tos partijos atsiradimo šaknis ? Ar tai nėra paslėpta komunistų ir kitų partinių valkatų kurie pirminėse partijos gretose nesugebėjo įgyvendinti bet kokia nesamone tai rado prieglobstį buvusio policininko prieglaudoje ten tiko visokio plauko partiniai perbėgėliai Gėda tokią partija vadinti vardan Lietuvos juk Lietuva yra dorų išsilavinusių žmonių šalis bet ne partinių valkatų sambūrio prisiplakėliai

angry

Bjaurus tipas tas žemaitis.Taip ir norisi snukį išmalti!

žemaitaitis pigus

naudotas prezervatyvas. Buvo žydų NKVD, žydai, kaip kovneris nužudė kažkiek lietuvių. Bet tikrai ne 190 000. Nebent įvardyt žydus kaip komunizmo kūrėjus , NKVD vadus, GULAG vadus, staliną į valdžią atvedusius - tada žydam galima pripaišyt milijonus. Kas dėl rusų - gal galėtų pavardėm tuos rusus, kurie lietuvius žudė. Tikriausiai tokių yra. Yra ir lietuvių kurie šimtus tūkstančių rusų, sukilėlių prieš bolševikus nužudė. Istorijos detektyvai:Šįkart - apie tuos, kurie patys žudė ir vertė kitus žudyti. Tai – iš Lietuvos kilę Sovietų Sąjungos veikėjai. Paletė plati – nuo profesionalių žmogžudžių, su žmogiškumu nepažįstamų generolų iki sovietinio saugumo aukščiausių vadovų ir ideologų -ziauriausi-bolsevikai-kile-is-lietuvos.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS