Tokio įvykio nėra buvę: šuo tapo kinologo įniršio auka? | KaunoDiena.lt

TOKIO ĮVYKIO NĖRA BUVĘ: ŠUO TAPO KINOLOGO ĮNIRŠIO AUKA?

Praėjusios savaitės pabaigoje Alytaus pataisos namuose dirbantis 49 metų kinologas sužalojo kitos kinologės septynių mėnesių tarnybinį šunį.

Pareigūnas sistemoje dirba per 20 metų

Kaip skelbiama Lietuvos Respublikos ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos (LRITĮPS) pranešime, incidentas įvyko gruodžio 2 dieną. 

Smurtavęs pareigūnas sistemoje dirba per 20 metų. Sumuštas šuo nedelsiant buvo nugabentas pas veterinarijos gydytoją.

Alytaus pataisos namuose dėl šio įvykio pradėtas tarnybinis patikrinimas.

Pasak LRITĮPS pirmininko Kęstučio Pauliuko, tai – protu nesuvokiamas žiaurumo protrūkis.

„Kad taip elgtųsi pareigūnas, juolab kinologas – dresuojantis ir mokantis šios specialybės kitus pareigūnus, nėra tekę girdėti. Mano nuomonė vienareikšmiška: toks pareigūnas negali dirbti sistemoje, kitaip apie kokią nepriekaištingą reputaciją galime kalbėti. Penktadienį jo įniršio auka tapo šuo, kitą kartą tai gali būti pareigūnas, pareigūnė ar nuteistasis. Mano nuomone, už žiaurų elgesį su gyvūnu jam turėtų būti pradėtas ne tik tarnybinis, bet ir ikiteisminis tyrimas“, – sakė K. Pauliukas.

Negalime  tylėti, nors tai didžiulė gėda visai sistemai.

LRITĮPS pirmininkas stebisi, kodėl apie šį įvykį nėra informuota visuomenė.

„Negalime  tylėti, nors tai didžiulė gėda visai sistemai“, – sakė K. Pauliukas.

Panašios situacijos neatsimena

Portalas kauno.diena.lt apie beprecedentį įvykį pasiteiravo Kauno tardymo izoliatoriaus direktoriaus pavaduotojo, atliekančio Alytaus pataisos namų direktoriaus funkcijas Remigijaus Aniulio. 

„Nelabai galiu atskleisti visų detalių, nes pradėtas tyrimas. Gruodžio 2 dieną, pirminiais duomenimis, mūsų įstaigai priklausantis šuo tarnybos metu patyrė traumą. Tyrimas parodys, ar tai buvo tyčiniai, ar neatsargūs veiksmai.  Kinologas greičiausiai dresuodamas (taip galima įvardinti šį procesą), reaguodamas į tam tikrą šuns reakciją, šunį sužalojo – šuo patyrė traumą“, – trumpai situaciją apibūdino R. Aniulis. 

Pasak pašnekovo, sužalotas šuo gydomas dėl sumušimo pas jį prižiūrinčią  kinologę namuose. Kadangi tai jaunas šuo, jis yra auginamas ir prižiūrimas namų sąlygomis.

„Savaitgalį buvo atlikti visi reikiami tyrimai – konstatuotas užpakalinės dalies sumušimas. Lūžių nerasta“, – pasiteiravus, ar šuo stipriai sužalotas, teigė R. Aniulis.

Šunys Alytaus pataisos namuose dalyvauja kasdieniame darbe: drauge su kinologais dirba kratose, ieško draudžiamų daiktų. Tarnybinio šuns išlaikymas įstaigai kainuoja, pašnekovas patikino, jog sumos, skiriamos šuns išlaikymui, labai skiriasi – tenka gydyti įvairias ligas, rengti specialias treniruotes, mokymus. 

Pasidomėjome, ar tai pirmas atvejis, kai nuo pareigūno rankos nukenčia tarnybinis šuo.

„Neatsimenu situacijos, kad taip būtų nutikę. Nei tiesioginių operacijų, kratų ar apmokymų metu. Toks įvykis šitoje įstaigoje tikrai pirmas. Greičiausia, kad net ir sistemoje toks nutikimas pirmas. Kol atliekame tyrimą ir aiškinamės aplinkybes, pareigūnas  nušalintas nuo pareigų“, –  patikino pašnekovas.

Kinologas, sužalojęs tarnybinį šunį, Alytaus pataisos namuose prižiūri keletą šunų. „Nežinau, ar pareigūnas asmeniškai turi šunį. Tarnybiniai įstaigos šunys, su kuriais jis dirba, gyvena įstaigoje“, – sakė R. Aniulis. 

Alytaus pataisos namų vadovas neslepia, kad galimas pareigūno smurto atvejis prieš šunį kelia daug klausimų ir pačiame kolektyve. „Kai tyrimas tik prasidėjęs, tiesos nežinome. Yra įvairių nuomonių. Galbūt tyrimas nustatys visas aplinkybes, kurios nebus kardinaliai neigiamos. Kolegos ir stebisi, ir netiki, kad taip galėjo nutikti“, – neslepia pašnekovas.

Tyrimas dėl sužaloto šuns gali trukti iki dviejų mėnesių. Žadama, jog prašant įvertinti situaciją tiek iš profesinės, tiek iš dalykinės pusės, bus išklausyta ir specialistų nuomonė.

Kada sužalotas šuo gali grįžti į tarnybą? „Viliamės, kad tai nutiks kuo greičiau. Kol kas jį prižiūrintys specialistai liepė stebėti šunį, yra tinimas. Po to jį vėl  apžiūrės veterinarijos specialistai. Kol kas daugiau detalių negaliu atskleisti, ieškomi liudininkai, nesinori suformuoti kažkokią nuomonę, kuri galėtų trikdyti tyrimo eigą. Norisi viską įvertinti objektyviai, kad tokių situacijų daugiau nepasikartotų“, – sakė R. Aniulis.

Rašyti komentarą
Komentarai (30)

R

Pririškit tą asilą prie grandinės ir tegul dirba kokius metus šuns darbą

Jola

Na nemaciau dar ,kad 7 men suo sudraskytu kinologa ,anegdotas ,taip jis baust turi ,jei ka ,bet ne taip must ,kad suniukas sutintu ,,pati turiu belga ir gerai zinau ,,suo protingesnis uz toki gyvuli vadinama kinologu ,,,jam negalima net artintis prie sunu

>>> Niekas

tave, VATAGALVI, nuskriausčiau vien už tokį komentarą !!!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS