Ar šį rudenį sulauksime bobų vasaros? | KaunoDiena.lt

AR ŠĮ RUDENĮ SULAUKSIME BOBŲ VASAROS?

Vadinamosios bobų vasaros dar neturėjome, tačiau ji dar gali pasirodyti spalio mėnesį, sako klimatologas, Vilniaus universiteto (VU) profesorius Arūnas Bukantis.

Vadinamosios bobų vasaros dar neturėjome, tačiau ji dar gali pasirodyti spalio mėnesį, sako klimatologas, Vilniaus universiteto (VU) profesorius Arūnas Bukantis. Savo ruožtu vienas garsiausių šalies gamtininkų Ričardas Kazlauskas iš savo ilgametės patirties tvirtina, kad pasitikėti bobų vasara ir planuoti per ją atostogas neverta.

„Gana šilti orai laikėsi iki rugsėjo 10-12 d., o po to oras atvėso. Be abejo, dar nebuvo šiemet bobų vasaros. Tikėtis dar galime, visas spalis dar prieš akis“, – sako A. Bukantis.

Oficialiai bobų vasaros pradžia laikoma rugsėjo 21-oji, o tęsiasi ji iki rugsėjo 29-osios. Tačiau kalbinti pašnekovai sako, kad bobų vasara šiais skaičiavimais nesivadovauja.

Klimatologas tikina, kad bobų vasara gali būti ir porą dienų, tačiau gali užsitęsti ir iki trijų savaičių. „Jei ruduo lietingas, tai apskritai gali šio laikotarpio nebūti“, – priduria A. Bukantis.
Kad bobų vasara būna vis kitu laiku ir skirtingos trukmės aiškina ir gamtininkas R. Kazlauskas. „Todėl iš anksto prognozuoti kažkokias atostogas neverta, nes gali būti ir atvirkščiai – iš ilgametės savo patirties galiu pasakyti, kad bobų vasaros laikotarpiu gali būti prasčiausias oras“, – sako R. Kazlauskas.

A. Bukančio teigimu, praėjusiais metais turėjome gana ilgą bobų vasarą, tačiau negalima tvirtinti, kad tokia bobų vasara bus ir šiemet, mat ji gali pasirodyti tik kas keleri metai. „Kartais būna netikra bobų vasara, labai trumpa, ir žmonės jos nepastebi. Jokiu būdu nėra taisyklės, kad ji turi būti kasmet“, – nurodo VU profesorius.

Klimatologas pastebi, kad bobų vasarai būdingi saulėti, gana sausi ir šilti orai. „Praktiškai visoje Europoje šis laikotarpis pasitaiko rugsėjo pabaigoje ir spalio mėnesį. Jis būna todėl ,kad į Rytų Europą iš Azorų salų regiono nusidriekia anticiklono gūbrys. Ir jo šiauriniu pakraščiu iš Pietų Europos atnešamas šiltas ir giedras oras – dienomis būna apie 18-22 laipsnius šilumos, tačiau naktį gali pasitaikyti šalnų“, – paaiškina VU profesorius.

Tuo metu R. Kazlauskas sako, kad bobų vasarą pajunta ne tik žmonės, bet ir gamta – tada paukščiai esą intensyviau keliauja į pietus, kadangi orai geri, atsigauna ir smulkioji fauna. „Pavyzdžiui, dalis drugių – kaip ir paukščių – keliauja į Afriką“, – pasakoja gamtininkas.

Vis dėlto bobų vasarai būdingi ne tik šilti orai, bet ir skraidantys voratinkliai. R. Kazlausko teigimu, jie skraido tuo metu, kai išsirita didelis kiekis mažų voriukų. „Voriukai, tupėdami ant kokio stiebelio, paleidžia siūlus ir tuomet vėjas juos skraidina. Kartais nuskrenda ir labai toli. Bet ir jų skrydžiui reikia gero oro – štai kodėl jie skraido būtent bobų vasaros metu“, – nurodo gamtininkas.

Bobų vasara įvairiose šalyse vadinama skirtingai. Čekijoje – voratinklių vasara, Latvijoje – „atvasara“ (sugrįžusi vasara, – aut. past.), Šiaurės Amerikoje – indėnų vasara, Italijoje ir Prancūzijoje – šv. Martino vasara.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS