A. Bilotaitė apie teroristus tarp migrantų: visi identifikuojami, institucijos imasi veiksmų | KaunoDiena.lt

A. BILOTAITĖ APIE TERORISTUS TARP MIGRANTŲ: VISI IDENTIFIKUOJAMI, INSTITUCIJOS IMASI VEIKSMŲ

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė nedetalizuoja Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) informacijos apie galimus keliolikos migrantų ryšius su teroristais.

Spaudos konferencijoje penktadienį ji patikino, kad tarnybos identifikuoja grėsmes ir visuomenė turėtų jaustis saugi.

„Norėčiau nuraminti visus, mūsų visuomenę, kadangi mūsų institucijos savo darbą dirba profesionaliai. Visi asmenys identifikuojami, atitinkamai yra imamasi reikalingų procesų ir veiksmų. Tikrai nereikėtų kelti panikos, nes mūsų institucijos vertina visas rizikas, ir, jeigu reikia, imasi visų veiksmų tam, kad apsaugotų mūsų visuomenę“, – teigė A. Bilotaitė.

Norėčiau nuraminti visus, mūsų visuomenę, kadangi mūsų institucijos savo darbą dirba profesionaliai. Visi asmenys identifikuojami, atitinkamai yra imamasi reikalingų procesų ir veiksmų.

Anot jos, institucijos reaguoja pagal nustatytus algoritmus „ir esant reikalui tie asmenys yra išsiunčiami arba imamasi kitų saugumo priemonių, kad visuomenė būtų apsaugota“.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas portalui delfi.lt tvirtino, kad nustatyta „keliolika tokių asmenų, kurie pateko į Lietuvą kaip neteisėti migrantai, ir apie kuriuos mes jau turime informaciją, jog jie siejami su viena ar kita teroristine organizacija ar grupuote“.

L. Kasčiūno teigimu, nuo liepą įvestos ekstremalios situacijos, iš Lietuvos jau išsiųsti keturi su terorizmu susiję asmenys, dar per dešimt yra stebimi, dėl jų sprendimas nepriimtas.

Rizikos dėl migrantų, siejamų terorizmu, suvaldytos

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas ir Seimo NSGK pirmininkas L.  Kasčiūnas sako, kad ryšiais su teroristinėmis organizacijomis įtariami migrantai yra izoliuoti ir nekelia jokios rizikos.

Penktadienį žurnalistams Vilniuje L. Kasčiūnas teigė, kad kalbama apie „keliolika asmenų“, patekusių į Lietuvą iš Baltarusijos, visi jie yra izoliuoti.

„Jie yra visiškai neutralizuoti, šie žmonės šiandien (...) yra suvaldyti, rizikos visiškai valdomos“, – žurnalistams penktadienį sakė L. Kasčiūnas.

Paklaustas, ar tokių žmonių gali būti ir daugiau, politikas teigė, kad „skaičius yra baigtinis“.

„Jie yra stebimi, be ryšio priemonių. Terorizmas yra veikla, kuri reikalauja kuopelių veikimo organizavimo – jie negali net teoriškai vykdyti tokios veiklos. Bent jau tam tikrose zonose jie yra kontroliuojami, žinoma, kur jie yra“, – sakė jis.

Krašto apsaugos ministro A. Anušausko teigimu, visi į Lietuvą patekę neteisėti migrantai patikrinti šalies ir partnerių specialiųjų tarnybų.

Pasak jo, tam panaudotos visos turimos techninės priemonės – pirštų antspaudų, veidų atpažinimo programos ir pan.

L. Kasčiūnas pabrėžė, kad identitikuotų asmenų sąsaja su terorizmu „gali būti netiesioginė, tolima“. Jis patvirtino, kad tarp šių asmenų yra irakiečių.

„Tai tikrai nėra kažkokie smegenų centrai (...), taip, Irakas ten figūruoja“, – sakė jis.

Anot L. Kasčiūno, migrantų sąsajos su terorizmu taip pat gali būti giminaičiai, „draugai, pažįstami, kontaktai“.

Ir Seimo komiteto vadovas, ir krašto apsaugos ministras tvirtino negalintys atskleisti, su kokiomis teroristinėmis, ekstremistinėmis organizacijos siejamų asmenų pateko į Lietuvą.

„Jei neturime savų galimybių pasitikrinti, remiamės partnerių galimybėmis. Partnerių informacija tai ne mūsų informacija, dėl to visą sužinotą informaciją turime išlaikyti paslaptyje“, – penktadienį žurnalistams sakė A. Anušauskas.

Jis atkreipė dėmesį, kad tarp idetifikuotų ir izoliuotų užsieniečių yra tokių, kurie bandė nuslėpti kriminalinę praeitį.

Tas pats Irakas turi tokią savybę: nors ekonominių migrantų nemėgsta susigrąžinti, jau teroristus mėgsta.

„Tai nebūtinai sąsaja su kokia nors sukarinta grupuote Artimuosiuose Rytuose, tai ir kriminalinė praeitis, kurią stengdavosi nuslėpti“, – teigė jis.

L. Kasčiūnas patikino, kad tai, ar asmenys išsiunčiami, ar juos pakanka izoliuoti, lemia tai, ar tyrimai yra baigti, kokie surinkti įrodymai, taip pat „atvejų rimtumas ir, be abejo, kilmės šalies požiūris“.

Politiko teigimu, Lietuva sieks, kad vis šie asmenys būtų grąžinti į kilmės šalis, dėl to, jo nuomone, neturėtų kilti problemų.

„Tas pats Irakas turi tokią savybę: nors ekonominių migrantų nemėgsta susigrąžinti, jau teroristus mėgsta“, – kalbėjo Seimo NSGK vadovas.

L. Kasčiūnas portalui delfi.lt anksčiau patvirtino, kad nuo liepą įvestos ekstremalios situacijos, iš Lietuvos jau išsiųsti keturi su terorizmu susiję asmenys, daugiau nei dešimt yra stebimi.

Šiemet į Lietuvą iš Baltarusijos pateko beveik 4,2 tūkst. neteisėtų migrantų, dauguma jų – irakiečiai.

Vilnius kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija. Dėl to šalyje paskelbta ekstremali situacija. Rugpjūčio pradžioje siekiant stabdyti neteisėtą migraciją pasienyje imta naudoti apgręžimo politiką.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Manau Bilotaitė

Turėtų prisiimti asmeninę atsakomybę dėl ateityje teroristų padarytų nusikaltimų. Nes nusikaltimų bus. Dėl to bent pusė "pabėgėlių" specialiai ruošiami ir siunčiami į ES.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS