BPC pradeda GMP trumpųjų telefono ryšio numerių perėmimą | KaunoDiena.lt

BPC PRADEDA GMP TRUMPŲJŲ TELEFONO RYŠIO NUMERIŲ PERĖMIMĄ

  • 0

Nuo šių metų spalio 30 dienos Bendrasis pagalbos centras (BPC) perims greitosios medicinos pagalbos (GMP) tarnybos trumpųjų telefono ryšio numerių 03, 103 ir 033 administravimą keturiolikoje Lietuvos savivaldybių, kurių teritorijas aptarnauja Panevėžio miesto greitosios medicinos pagalbos stotis.

Nuo spalio 30 dienos 9 val. 00 min. skambučiai trumpaisiais telefono ryšio numeriais 03, 103 ir 033 iš Panevėžio miesto, Panevėžio rajono, Biržų rajono, Kupiškio rajono, Pasvalio rajono, Rokiškio rajono, Anykščių rajono, Marijampolės, Kalvarijos ir Kazlų Rūdos savivaldybių bus nukreipti į Bendrojo pagalbos centro Vilniaus skyrių, o Telšių rajono, Mažeikių rajono, Plungės rajono ir Rietavo savivaldybių – į BPC Klaipėdos skyrių.

BPC darbuotojai, atsiliepę į skambučius, išsiaiškins įvykio vietos adresą, pagrindinį nusiskundimą ir šią informaciją kartu su skambučiu operatyviai perduos GMP dispečeriams, kurie toliau tęs pokalbį ir užtikrins atitinkamą reagavimą į pagalbos prašymą.

Kaip teigia BPC viršininkas Audrius Čiuplys, skambučių priėmimo tvarka iš esmės nesikeičia ir tai neturės įtakos paslaugų kokybei. „Jau ir iki šiol apie 42 proc. GMP tarnybai skirtų iškvietimų buvo registruojama per BPC, – sako A. Čiuplys. – Į juos reaguojama taip pat greitai ir operatyviai, kaip ir į policijai ar priešgaisrinei gelbėjimo tarnybai skirtus prašymus.“

Pagal Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro ir Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministro 2020 metų kovo 18 dienos įsakymu patvirtintą grafiką BPC turi perimti skambučius ryšio numeriais 03, 103 ir 033 visoje Lietuvos teritorijoje atskirais etapais iki 2021 metų kovo 31 dienos.

Skambučių telefono ryšio numeriais 03, 103 ir 033 administravimo perdavimas BPC vykdomas įgyvendinant Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2018 metų kovo 14 dienos sprendimą, kuriuo numatomas centralizuotas pagalbos skambučių vienu skubiosios pagalbos numeriu 112 administravimas BPC ir autonominis pagalbos tarnybų pajėgų operatyvusis valdymas, visoms tarnyboms naudojant vieną bendrą informacinę sistemą ir Lietuvos viešojo saugumo ir pagalbos tarnybų skaitmeninį mobilųjį radijo ryšio tinklą.

Vadovaujantis Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimu dėl skubiosios pagalbos tarnybų trumpųjų telefono ryšio numerių, nuo 2021 metų balandžio 1 dienos iki rugsėjo 30 dienos visus skambučius pagalbos tarnybų trumpaisiais telefono ryšio numeriais administruos BPC. Nuo 2021 metų spalio 1 dienos visiems pagalbos prašymams Lietuvoje liks tik vienas skubiosios pagalbos telefono ryšio numeris – 112. Paskambinus senaisiais numeriais 01, 101, 011, 02, 102, 022, 03, 033 ir 103 automatiniu balso įrašu bus informuojama, kad pagalbos poreikio atveju reikia skambinti skubiosios pagalbos tarnybų telefono numeriu 112. Nuo 2022 metų balandžio mėnesio minėti numeriai bus nebenaudojami ir išjungti.

Vienas numeris 112, kuriuo galima išsikviesti policiją, GMP ir priešgaisrinę gelbėjimo tarnybą, veikia visose Europos Sąjungos šalyse. Aštuoniose Europos Sąjungos šalyse (Danijoje, Estijoje, Maltoje, Nyderlanduose, Portugalijoje, Rumunijoje, Suomijoje ir Švedijoje) nėra jokių kitų nacionalinių skubios pagalbos iškvietimo telefono numerių išskyrus 112, Bulgarijoje kitais trumpaisiais numeriais gaunami skambučiai peradresuojami į numerį 112, o Airijoje ir Jungtinėje Karalystėje greta numerio 112 tokiu pačiu principu veikia nacionalinis numeris 999.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS