A. Bukantis: balandžio sniegas - ne pokštas | KaunoDiena.lt

A. BUKANTIS: BALANDŽIO SNIEGAS - NE POKŠTAS

Pavasarį primenančios Kalėdos, sniegas per Velykas . Pasak Vilniaus univeristeto (VU) profesoriaus, klimatologo Arūno Bukančio, su šiais reiškiniais lietuviai ir anksčiau susidurdavo. Tačiau šiltėjantis klimatas staigmenų pateiks vis daugiau.

Užsitęsus žiemai, kai kurie ėmė kalbėti, jog tai buvo vienas šalčiausių kovo mėnesių Lietuvos istorijoje. Tačiau klimatologas, VU Hidrologijos ir klimatologijos katedros vedėjas, profesorius A.Bukantis tvirtina, jog neturėtume stebėtis, jei sniego iškris net ir balandžio pabaigoje.

„Neseniai suskaičiuota vidutinė kovo mėnesio temperatūra, ji siekė -4,8 °C. Tokia temperatūra tikrai nėra rekordinė – buvo daug šaltesnių kovo mėnesių. Nuo pat 1777-ųjų, kuomet pradėta matuoti temperatūra, šis kovas Lietuvoje pagal vidutinę temperatūrą užėmė tik 34-ąją vietą, kitaip tariant, 33 kartus kovas buvo šaltesnis. Vilniuje vidutinė temperatūra kovą siekia apie -1,9 °C.

Patys šalčiausi kovo mėnesiai buvo 1942-aisiais ir 1952-aisiais metais. Tuomet vidutinė temperatūra siekė net – 9,4 °C. Apskritai, kovo mėnesiui būdinga didelė temperatūrų svyravimo amplitudė, ji siekia net 59 °C: 1964-aisiais kovą užfiksuotas -37,5 °C žemiau nulio, o maksimali teigiama temperatūra kovą buvo +21,8 °C“, - meteorologinių stebėjimų duomenis atskleidė A.Bukantis.

Visą interviu apie tai, kokie pokyčiai gamtoje šylant klimatui laukia Lietuvos, skaitykite savaitraštyje „Vilniaus diena“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS