D. Gaižauskas teigia pirmą kartą matantis V. Bako pateiktą informaciją | KaunoDiena.lt

D. GAIŽAUSKAS TEIGIA PIRMĄ KARTĄ MATANTIS V. BAKO PATEIKTĄ INFORMACIJĄ

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas „valstietis“ Dainius Gaižauskas sako pirmą kartą matantis Vytauto Bako pateiktą informaciją apie Valstybės saugumo departamento (VSD) galimai rinktą medžiagą apie Gitano Nausėdos aplinką, diplomatą Vygaudą Ušacką.

„Aš galiu pasakyt, tai, ką perskaičiau, pirmą sykį matau. Bet aš, kiek supratau pagal vizas, kurios uždėtos, kad tai ta pati informacija, apie kurią pateikė STT ir Generalinė prokuratūra, kad nei nusikaltimo, nei užsakymų nebuvo“, – BNS trečiadienį sakė D. Gaižauskas.

Komiteto vadovas teigė nekomentuosiantis turinio, kokią informaciją uždarame posėdyje anksčiau komitetui pateikė Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) ir Generalinė prokuratūra, tik pažymėjo, kad teisėsauga pateiktą medžiagą tyrė dešimt mėnesių, ir „nei nusikaltimo, nei susidomėjimo, nei užsakymo nenustatė“.

„Man nekyla abejonių jokių, kad ta visa informacija buvo patikrinta laikantis visų įstatyminių normų“, – pažymėjo D. Gaižauskas.

Valstybės saugumo departamentas trečiadienį griežtai paneigė žvalgybos pareigūno pateiktą informaciją, esą žvalgyba rinko informaciją apie tuometinio kandidato į prezidentus G. Nausėdos aplinkos žmones ir diplomatą V. Ušacką.

Su pateikta informacija susipažinęs D. Gaižauskas kelia klausimą, ar ją paviešinęs V. Bakas nepažeidė Pranešėjų apsaugos įstatymo. NSGK vadovas teigia, kad medžiagą paskelbęs V. Bakas prisiima visą atsakomybę, ar nesukėlė grėsmės pranešėjui.

„Kyla klausimas, ar šitokiu savo elgesiu V. Bakas nepadarė  pažeidimo, nes jis išdalino informaciją Seimo nariams, kiek aš suprantu, jis žinojo, kad pranešėjui suteiktas Pranešėjo apsaugos įstatymo nuostatomis pranešėjo statusas. Ar nepažeistas Pranešėjų apsaugos įstatymas, turės vertinti greičiausiai Generalinė prokuratūra“, – teigė komiteto vadovas.

D. Gaižauskas teigė, kad medžiagą komitetui V. Bakas pateikė trečiadienio rytą.

„V. Bakas atnešė papkę su kažkokiais dokumentais, sekretoriatas užregistravo ir padalins visiems komiteto nariams. Aš jau pasiėmiau, perskaičiau, matau, kad tai buvo dokumentas, 2019 metų balandžio 25 dienos rašytas Seimo NSGK pirmininkui V. Bakui. Komitetas nieko apie tai nežinojo“, – sakė komiteto vadovas.

D. Gaižauskas patvirtino trečiadienį popiet dėl galimai pažeisto Pranešėjų apsaugos įstatymo susitinkantis su Specialiųjų tyrimų tarnybos atstovais.

Seimo NSGK narys konservatorius Gabrielius Landsbergis sako, kad V. Bako pateiktą informaciją komentuoti sunku, nes jis jos anksčiau posėdžiuose nepristatė.

„Kaip suprantu iš generalinio prokuroro paaiškinimo, teisinis vertinimas jau buvo atliktas ir informacija nepasitvirtino“, – BNS perduotame komentare teigia Landsbergis.

Komiteto narė socialdemokratė Dovilė Šakalienė sako, jog šiuo metu sunku spręsti dėl paviešintos informacijos tikrumo, todėl kreipsis į STT ir prokuratūrą prašydama atsakyti, ką konkrečiai jie atrado tikrindami gautą medžiagą.

„Kyla keli klausimai, ar iš tiesų taip yra, kaip nurodyta rašte, nes tai kažkokio asmens kreipimasis ir jo situacijos matymo išsakymas. Teisėsaugos institucijos tikrino pateiktą informaciją ir komitetui pasakė, kad nenustatyta galima nusikaltimo sudėtis“, – BNS sakė D. Šakalienė.

„Jei iš tiesų yra taip, kaip parašyta, kyla klausimas dėl tos patikros teisėtumo, nes iš to rašto nėra iki galo aišku, kas yra iniciatorius tos patikros, pavyzdžiui, kandidatai į prezidentus neturi tokios teisės prašyti, kad kažkas būtų tikrinamas, bet šiuo atveju galima tik spėlioti, nes iš šio rašo, kieno iniciatyva buvo vykdoma patikra, tikrai nėra aišku“, – teigė parlamentarė.

BNS gauti duomenys rodo, kad aukšto rango žvalgybos pareigūnas yra informavęs Seimo ir teisėsaugos atstovus, kad VSD vadovybės nurodymu 2018–2019 metais žvalgyba rinko informaciją apie tuometinio kandidato į prezidentus G. Nausėdos aplinkos žmones ir diplomatą V. Ušacką.

Informaciją apie tai pareigūnas 2019 metų balandį pateikė tuometiniam Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkui Vytautui Bakui. Informaciją taip pat yra gavę generalinis prokuroras Evaldas Pašilis ir Specialiųjų tyrimų tarnybos direktorius Žydrūnas Bartkus.

Informaciją pateikusio žvalgybos pareigūno tapatybė jo paties prašymu nėra atskleista. Dokumentai rodo, kad jam gali būti suteiktas pranešėjo statusas.

Pranešėjas yra pateikęs informaciją apie tris epizodus. Jis teigė, kad informacija buvo renkama apie G. Nausėdos aplinkoje rinkimų kampanijos metu buvusius politikos, verslo ir kultūros žmones, įskaitant dabartinius G. Nausėdos komandos narius.

Valstybės saugumo departamentas trečiadienį griežtai paneigė žvalgybos pareigūno pateiktą informaciją, esą žvalgyba rinko informaciją apie tuometinio kandidato į prezidentus G. Nausėdos aplinkos žmones ir diplomatą V. Ušacką.

„Griežtai paneigiame žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją. VSD tikrai nerinko ir neteikė jokios informacijos apie minimus asmenis“, – BNS sakė VSD atstovė Aurelija Katkuvienė.

Seimo narys V. Bakas vasario mėnesį paprašė Seimo valdybos inicijuoti laikinąją tyrimo komisiją dėl „galimo neteisėto kišimosi į rinkimų procesus, neteisėto informacijos rinkimo ir panaudojimo“. Valdyba tyrimą inicijuoti atsisakė.

Anot informaciją pateikusio žvalgybos pareigūno, per pirmąjį pokalbį 2018 metų liepą VSD direktoriaus pavaduotojas Remigijus Bridikis nurodė surinkti informaciją apie vieno iš kandidato į prezidentus komandos narius ir verslininkus, į kuriuos bus kreipiamasi dėl paramos rinkimuose.

Anot pranešėjo, jam buvo nurodyta asmenis patikrinti VSD duomenų bazėse ir surinktą informaciją asmeniškai perduoti VSD direktoriui Dariui Jauniškiui.

Sąraše be kitų yra G. Nausėdos štabo vadovė, dabartinė Prezidentūros kanclerė Algė Budrytė, politologai Linas Kojala ir Mindaugas Jurkynas, kompozitorius Giedrius Kuprevičius, režisierius Arūnas Matelis, muzikantas Jurgis Didžiulis, verslininkas ir politikas Aivaras Abromavičius, filosofai Vytautas Rubavičius ir Mindaugas Kubilius, verslininkai Ilja Laursas ir Vladas Lašas.

Į kitą sąrašą įtraukta per 40 verslininkų, tarp jų – įmonių grupės „Girteka Logistics“ valdybos pirmininkas Mindaugas Raila, „Norfos“ įmonių grupės pagrindinis akcininkas Dainius Dundulis, „Rokiškio sūrio“ vadovas Dalius Trumpa, „Grigeo“ savininkas Gintautas Pangonis, „KG Group“ valdybos pirmininkas Tautvydas Barštys.

Anot pareigūno, R. Bridikis nurodė, kad tai „itin slaptas pavedimas“, o po kelių dienų surinkta informacija buvo pateikta D. Jauniškiui.

„Direktorius pokalbio pabaigoje man pasakė, kad jis pateiktos informacijos pilnoje apimtyje „Jam“ nepasakos, o tik įvardins asmenis, kurie yra blogi“, – rašoma kreipimesi, neįvardijant pavardžių.

Žygimantas Pavilionis. P. Peleckio / Fotobanko nuotr.

Ž. Pavilionis sako jokių duomenų apie V. Ušacką negavęs

Seimo narys konservatorius Žygimantas Pavilionis sako negavęs iš Valstybės saugumo departamento (VSD) jokių duomenų apie diplomatą Vygautą Ušacką.

„Nežinau, tikrai nepasiekė (informacija apie V. Ušacką - red.)“, – BNS trečiadienį sakė politikas.

Tai Ž. Pavilionis sakė komentuodamas aukšto rango žvalgybos pareigūno pranešimą, kad VSD rinko duomenis apie tuometinio kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos aplinkos žmones ir V. Ušacką.

Konservatorius, anksčiau kritiškai pasisakęs apie partijos atrankoje į kandidatus prezidento rinkimuose dalyvavusį V. Ušacką, teigė iš VSD jokios informacijos apie jį negavęs.

„Net nepažįstu tokio žmogaus“, – paklaustas, ar yra bendravęs su R. Bridikiu, sakė Ž. Pavilionis.

„Net nežinau, net nemanau, kad buvau sutikęs asmeniškai. Paprastai aš atsimenu vardus, pavardes“, – pridūrė jis.

Ž. Pavilionis teigė šiuo metu esantis Moldovoje ir negalintis ilgai kalbėti, bet kelis kartus paneigė bendravęs su VSD atstovais apie V. Ušacką ar apskritai pažįstantis R. Bridikį.

Anot pranešėjo, 2018 metų rugsėjį per pokalbį R. Bridikis nurodė, kad „reikia paremti“ V. Ušacko politinį oponentą, Seimo narį Žygimantą Pavilionį „informacija, kuri įrodytų, kad V. Ušackas yra prorusiškas“.

Pagal raštą, šis pokalbis įvyko tą pačią dieną, kai Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų priežiūros komitetas rinkose svarstyti Ž. Pavilionio pasisakymus apie V. Ušacką. Tuo metu Ž. Pavilionis jau buvo paskelbęs, kad atsisako dalyvauti pirminiuose partijos rinkimuose.

Ž. Pavilionis sako, kad jo kritiški pasisakymai apie V. Ušacką buvo politinis vertinimas, paremtas asmenine patirtimi, o ne gauta informacija iš VSD.

„Tai buvo mano politinis vertinimas ir mano patirtis darbo su juo kaip diplomato, kaip politiko, bet aš tikrai nesirėmiau jokiais VSD duomenimis“, – sakė jis.

„Ne, tikrai ne. Būtų įdomu, jeigu gaučiau, bet tikrai ne“, – paklaustas, ar yra gavęs kokios nors neoficialios informacijos iš VSD, sakė Ž. Pavilionis.

Viktorija Čmilytė-Nielsen. I. Gelūno / Fotobanko nuotr.

V. Čmilytė-Nielsen kviečia darkart įvertinti pranešimą apie VSD

Opozicinių liberalų frakcijos vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) bei valdyba dar kartą turėtų įvertinti pranešimą, jog Valstybės saugumo departamentas (VSD) rinko medžiagą apie prezidento Gitano Nausėdos aplinkos žmones ir diplomatą Vygaudą Ušacką.

„Kaip suprantu, teisinis kelias jau buvo praeitas Vytauto Bako – kreipimasis buvo, jis gavo atsakymus iš institucijų. Bet Seime yra NSGK, yra valdyba – yra įrankiai inicijuoti tyrimą. Man iš tos pateiktos viešojoje erdvėje, žinoma, kyla klaustukų“, – BNS sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Jos teigimu, pagrindinis klausimas, kurį turėtų išsiaiškinti komitetas – ar VSD buvo suformuotos užduotys rinkti informaciją apie konkrečius asmenis.

„Yra toks įrankis, kuris yra prieinamas, manau, kad tą informaciją dar kartą turėtų įvertinti komitetas ir valdyba“, – tvirtino parlamentarė.

Julius Sabatauskas. P. Peleckio / Fotobanko nuotr.

Opozicijos lyderis: valdyba turėtų iš naujo svarstyti klausimą dėl V. Bako siūlyto tyrimo

Seimo valdyba turėtų iš naujo svarstyti klausimą dėl Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) nario Vytauto Bako siūlyto tyrimo pagal pranešimą apie Valstybės saugumo departamente (VSD) galimai neteisėtai rinktą informaciją, sako opozicijos lyderis socialdemokratas Julius Sabatauskas.

„Manau, kad dabar tikrai reikia atnaujinti tą klausimą ir svarstyti dėl laikinosios komisijos steigimo. Nelabai suprantu, kodėl kolega (V. Bakas – BNS) slėpė bent tyrimo objektą, menamą ar ne menamą, jei mes būtume turėję panašią informaciją tuo metu, kai valdyba svarstė siūlymą pradėti tyrimą, manau, kad valdyba būtų priėmusi kitą sprendimą“, – BNS sakė J. Sabatauskas.

„Kadangi šiuo metu NSGK yra išvažiuojamajame posėdyje VSD, turbūt po posėdžio bus pasitarta su komitetu ir valdyba kitam posėdyje, tikiuosi, svarstys tą klausimą“, – teigė J. Sabatauskas.

Seimo valdybos narys, Socialdemokratų darbo partijos pirmininkas Gediminas Kirkilas sako, kad valdyba kol kas nemato pagrindo klausimo pervarstyti, tuo labiau, kad „tas liudytojas yra užslaptintas“.

Anot jo, sprendimą dėl politikų tyrimo vis viena turėtų priimti Seimas, kuris kitą savaitę renkasi į pavasario sesiją.  „Seimas greit susirinks, spręs, aš manau, tą klausimą“, – BNS sakė G. Kirkilas.

Jis taip pat teigė, kad pasirodžiusi informacija jo nenustebino: „Manęs jau seniai nieks nestebina“.

Valdemaras Tomaševskis. P. Peleckio / Fotobanko nuotr.

V. Tomaševskis: nenustebčiau, kad informacija apie VSD rinktus duomenis – teisinga

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA–KŠS) lyderis Valdemaras Tomaševskis sako, jog nenustebtų, kad politikams pateikta informacija apie Valstybės saugumo departamento (VSD) rinktus duomenis yra teisinga.

„Informacijos neskaičiau, galiu spėti, kad tai yra priešrinkiminis ėjimas, kai kurie politikai ieško vietos po saule, Vytautas Bakas – irgi. Kiek ta informacija reali, ar tai buvo daroma – sunku pasakyti (...), bet aš nenustebčiau, jei taip ir būtų. Neseniai buvo renkama informacija apie 500 žmonių, kokios jie yra tautybės, kokie yra jų giminystės ryšiai“, – BNS sakė V. Tomaševskis.

Vis dėlto V. Tomaševskis skeptiškai vertina galimybes toliau aiškintis šią informaciją, nes tai, jo nuomone, būtų išnaudota priešrinkiminėse kovose.

„Aš skeptiškai žiūriu, kadangi tai būtų grynai priešrinkiminis tyrimas ir Seimas tik tuo ir užsiimtų. Bet toks neteisėtas rinkimas informacijos – nenustebčiau, kad tai buvo“, – pabrėžė LLRA–KŠS vadovas.

Politikas šioje situacijoje taip pat įžvelgia analogijų su Specialiųjų tyrimų tarnybos surinkta informaciją apie LLRA–KŠS atstovą, susisiekimo ministrą Jaroslavą Narkevičių ir jo įvairiose institucijose įdarbintus tolimais giminystės ryšiais susijusius asmenis.

„Jei yra informacija, kad buvo renkama informacija dėl susisiekimo ministro, darytas sąrašas – aš čia matau analogijas. Reikia tyrimus daryti iškart, o ne po metų, reikia iškart reaguoti“, – tvirtino jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

cirkas

"Su pateikta informacija susipažinęs D. Gaižauskas kelia klausimą, ar ją paviešinęs V. Bakas nepažeidė Pranešėjų apsaugos įstatymo. NSGK vadovas teigia, kad medžiagą paskelbęs V. Bakas prisiima visą atsakomybę, ar nesukėlė grėsmės pranešėjui." Palaukite, palaukite...Visi (STT, VSD ir t.t.) kalbėjo, kad "nieko nebuvo", tačiau dabar dabar D. Gaižauskas kelia klausimą apie GRĖSMĘ PRANEŠĖJUI?:))) Kokia grėsmė, jeigu nieko nebuvo...Tiesiog žmogus pajuokavo:)

Povelnionis -nieko nezino ,nieko nemate

nieko negirdejo .... jo troba kaimo gale ir iki ten garsai nedaejo

SUSIJUSIOS NAUJIENOS