Dėl rezidentūros studijų – blogos žinios | KaunoDiena.lt

DĖL REZIDENTŪROS STUDIJŲ – BLOGOS ŽINIOS

  • 5

Šiemet rezidentūrai numatoma beveik puse šimto mažiau valstybės finansuojamų vietų nei pernai. Esą nepakanka pinigų, nors jaunų medikų šalyje jau dabar trūksta. Jaunieji gydytojai neabejoja, kad mokamos studijos kai kuriuos paskatins emigruoti.

Jaunasis gydytojas Laimonas jau šiemet baigs trejus metus trunkančias rezidentūros studijas. Kaip praneša LNK, jos pareikalavo nemažai finansų – 17 tūkst. eurų –, mat Laimonas neįstojo į valstybės finansuojamą vietą. 

„Tikrai labai didelis įsipareigojimas ir mes ne visada žinome, ar tai atsipirks, kadangi algos yra normalios, bet nėra tokios aukštos, kad galėtum mokėti dešimtim tūkstančių už studijas, ypatingai, jei esi jaunas žmogus“, – LNK Žinioms sakė Santaros klinikų gydytojas rezidentas Laimonas Uščinas.

Laimonas Uščinas. Stop kadras.

O štai Karolina rezidentė – dar tik pirmus metus. Merginai pasisekė gauti valstybės finansuojamą vietą, mat netrukus studijuoti nemokamai bus dar sunkiau. 

Medicinos vientisąsias studijas šiemet turėtų baigti 450 studentų, kurie vėliau stos į rezidentūrą. Tačiau ten jų laukia 320 nemokamų vietų. Pernai ir užpernai buvo daugiau – 365 finansuojamos vietos.

„Jeigu valstybė sugebėjo šešerius metus studentams finansuoti studijas, ir dabar palieka vos ne Darbo biržoje dalį tų studentų, kurie sau negali leisti valstybės ne finansuojamos vietos. Manyčiau, kad tų vietų sumažinimas yra visiškai ne laiku ir ne vietoje“, – sakė Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės gydytoja rezidentė Karolina Daunaraitė. 

Karolina Daunaraitė. Stop kadras.

Šiemet padidinus studijų kainas, papildomas finansavimas iš biudžeto nebuvo numatytas. Todėl ir nemokamų studijų vietų skaičių padidinti tiesiog nėra iš ko. 

„Užtikrinti rezidentūros vietų tiek, kiek yra bendras vientisųjų studijų absolventų skaičius, valstybė nėra pajėgi. Per penkių metų periodą tai sudarytų keletą milijonų eurų“, – teigė Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos viceministras Gintautas Jakštas. 

Rezidentūros studijos trunka nuo trijų iki šešerių metų. Metai studijų kainuoja beveik septynis tūkstančius eurų. 

Tai gali paskatinti protų nutekėjimą į užsienį.

Daugiau informacijos – vaizdo įraše:

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Onutė

Kodėl sąmoningai blokuojamos ortodontijos rezidentūros studijos ? Katastrofiškai jų trūksta. Tačiau matomai dabar esančiųjų klanas neįsileidžia konkurentų.

:)

nieko tokio...atvyks spacialistai iš artomojo ar tolimojo užsienio. Sėkmės išgyvenant

Kas laukia Lietuvos???

Dar nei viena valdžia šitaip nesielge. Mokyklas uždarė, gaunasi taip, specialistų valstybei nereikia, lėšos švaistomos. Kas laukia Lietuvos?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS