Dėl Rusijoje paskelbtos mobilizacijos prieglobsčio Lietuvoje paprašė du rusai | KaunoDiena.lt

DĖL RUSIJOJE PASKELBTOS MOBILIZACIJOS PRIEGLOBSČIO LIETUVOJE PAPRAŠĖ DU RUSAI

Dėl Rusijoje paskelbtos dalinės mobilizacijos į Migracijos departamentą prašydami prieglobsčio Lietuvoje kreipėsi du Rusijos piliečiai.

„Migracijos departamente yra nagrinėjami du Rusijos piliečių, kurie pareiškė neva bėgantys nuo mobilizacijos, prieglobsčio prašymai. Tai, kad šie užsieniečiai nurodė vengiantys mobilizacijos karą prieš Ukrainą pradėjusioje Rusijoje, nesuteikia jiems jokio pranašumo ar pirmumo nagrinėjant prašymus“, – BNS sakė Migracijos departamento atstovas Rokas Pukinskas.

Anot Migracijos departamento atstovo, kreipimasis nesuteikia jokių garantijų, kad tokiam asmeniui Lietuvoje bus suteiktas prieglobstis. „Kompleksiškai yra vertinama ir tikrinama visa pateikta informacija, o ne vien tik užsieniečio pareiškimas, kad jis bėga nuo mobilizacijos“, – sakė R. Pukinskas.

Jis nurodė, kad abiejų užsieniečių prašymai priimti ir nagrinėjami bendra tvarka, o sprendimai bus priimti per įstatymų nustatytus terminus: tam yra skiriami šeši mėnesiai.

Rusijos vadovui Vladimirui Putinui rugsėjį šalyje paskelbus dalinę mobilizaciją karui Ukrainoje, rusai pradėjo plūsti į kaimynines valstybes. Lietuvos Vidaus reikalų ministerija tuomet paskelbė, kad Lietuva nesuteiks prieglobsčio vien dėl to, kad asmuo nenori vykti į Rusijos pradėtą karą.

Prezidentas Gitanas Nausėda yra sakęs, kad Lietuva sprendimų dėl prieglobsčio nepriims urmu ir „neįjungs žalios šviesos visiems, bėgantiems nuo mobilizacijos“.

Prieglobsčio Lietuvoje suteikimo tvarkos apraše nurodoma, kad asmuo gali gauti prieglobstį, jeigu bus nustatyta, jog jis pagrįstai bijo būti persekiojamas dėl atsisakymo atlikti konflikto metu karo tarnybą, kurią atliekant reikėtų daryti nusikaltimus taikai, žmoniškumui ar karo nusikaltimus.

Priimant sprendimą, tikrinamos visos aplinkybės, kiekvienas atvejis nagrinėjamas individualiai, bendradarbiaujant atsakingoms institucijoms pagal patvirtintas metodines rekomendacijas.

Taip pat prieglobstis Lietuvoje būtų suteikiamas tik tuo atveju, jeigu asmuo nekelia rimtos grėsmės Lietuvos valstybės saugumui.

Migracijos departamentas šiuo metu iš viso svarsto 106 Rusijos piliečių pateiktus prieglobsčio prašymus. Pasak R. Pukinsko, apytiksliai toks svarstomų Rusijos piliečių prašymų skaičius šiemet vidutiniškai ir išlieka, ryškių šuolių nebuvo.

Nuo metų pradžios prieglobsčio prašymą Lietuvoje pateikė 131 Rusijos pilietis. Pernai tokių prašymu buvo 132.

Gairės: mobilizacija, karas Ukrainoje, prašė prieglobsčio
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS