Gaus informaciją apie sovietų armijos dezertyrų persekiojimą | KaunoDiena.lt

GAUS INFORMACIJĄ APIE SOVIETŲ ARMIJOS DEZERTYRŲ PERSEKIOJIMĄ

  • 0

Teismas pirmadienį nurodė Generalinei prokuratūrai suteikti nepriklausomybės akto signatarui Egidijui Bičkauskui informaciją apie Rusijos teisinės pagalbos prašymą dėl tarnauti sovietų kariuomenėje atsisakiusių jaunuolių persekiojimo.

„Teismas įpareigojo supažindinti pareiškėją su Rusijos Federacijos generalinės prokuratūros pateiktu prašymu suteikti teisinę pagalbą“, - pranešė Vilniaus apygardos administracinis teismas.

Signataras, buvęs Lietuvos vyriausybės atstovas Maskvoje E.Bičkauskas prašė Generalinės prokuratūros leisti susipažinti su iš Rusijos gautu teisinės pagalbos prašymu, susijusiu su Lietuvos piliečių šaukimu į sovietinę armiją 1990 metais.

Generalinė prokuratūra atsisakė tai padaryti, motyvuodama, kad gauta medžiaga yra konfidenciali.

E.Bičkauskas šį Generalinės prokuratūros sprendimą apskundė Vyriausiajai administracinių ginčų komisijai, kuri taip pat atmetė jo skundą.

E.Bičkauskas atkreipė dėmesį, kad Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarų statuso įstatymas suteikia jam teisę iš valstybės institucijos gauti su visuomeniniais-valstybiniais klausimais susijusią informaciją. E.Bičkausko teigimu, informacija, kurios jis prašė iš Generalinės prokuratūros, nėra valstybės, tarnybos paslaptis ar ikiteisminio tyrimo duomenys, todėl turėjo būti suteikta.

Šis Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimas per 14 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Pernai rugsėjį paskelbta, kad Rusijos teisėsauga bando atgaivinti baudžiamąjį persekiojimą tiems, kurie paraginti Lietuvos valdžios po 1990 metų kovo 11-osios pasitraukė iš sovietų kariuomenės arba atsisakė joje tarnauti - tai rodo Lietuvos generalinės prokuratūros iš Rusijos gautas teisinės pagalbos prašymas dėl Lietuvos piliečio, kuris atsisakė tarnybos sovietų kariuomenėje.

Lietuvos vyriausybė tokius veiksmus pavadino absurdu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS