FNTT įspėja dėl buvusių kolegų: išleido bendravimo atmintinę | KaunoDiena.lt

FNTT ĮSPĖJA DĖL BUVUSIŲ KOLEGŲ: IŠLEIDO BENDRAVIMO ATMINTINĘ

Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) vadovybė išleido oficialią atmintinę, kaip pareigūnai turėtų bendrauti su advokatais, tiksliau į kitą barikadų pusę perbėgusiais kolegomis.

Keičia profilį

Teisinį išsilavinimą turintys, ne vienų metų tarnyboje patirtį sukaupę pareigūnai, nutarę keisti profesinį pasirinkimą, nesunkiai randa darbą kitoje barikadų pusėje. Prokurorų, o ypač užėmusių aukštus postus, virsmas advokatais jau senokai sukelia dviprasmiškų minčių.

Kai prieš keletą metų Generalinės prokuratūros elitas paliko tarnybą ir ant vinies pakabinę prokuroro mantiją užsimetė advokato eilutę, atrodė lyg griūtų valstybės vardo gynėjų tvirtovės pamatai.

Tačiau panašūs viražai populiarūs ne tik prokurorų gretose. FNTT pareigūnai taip pat nespjauna į privačią advokato praktiką, kai dėl vienokių ar kitokių priežasčių būna priversti palikti tarnybą, kurios tikslas demaskuoti valstybės turto grobstytojus. Advokatais, jų padėjėjais ar tiesiog kontoros darbuotojais tapę buvę FNTT pareigūnai nesikuklina atstovauti ir tiems, kuriems būdami "fnttešnikais dėjo antrankius".

Toks tiesmukas buvusių FNTT pareigūnų pomėgis ginti galimus PVM grobstytojus papiktino ne tik valstybei atstovaujančius prokurorus.

Po "Kauno dienos" rašinio apie advokatais tapusių buvusių pareigūnų viražus "Samsono" juodosios buhalterijos byloje, FNTT vadovybės kantrybė trūko.

FNTT direktorius Antonis Mikulskis pasirašė oficialų raštą "Dėl bendravimo su advokatų praktika užsiimančiais buvusiais kolegomis ir galimo privačių interesų konflikto".

Piktina prokurorus

"Kauno diena" gegužę rašė, kad priešakinėje FNTT tyrėjų linijoje, kuri 2016 m. pradėjo mėsos perdirbimo įmonės "Samsonas" juodosios buhalterijos bylą, dirbo Haroldas Juška. Šis pareigūnas, atlikęs pirminius veiksmus "Samsono" byloje, paskirstęs užduotis kitiems kolegoms, staiga kardinaliai pakeitė veiklos profilį. Valstybės gynėjų pusei atstovavęs H.Juška perėjo į galimų mokesčių grobstytojų gynėjų flangą.

Nuo 2017 m. H.Juška dirba padėjėju advokatų Rolando Mištauto ir Teisučio Milickio kontoroje "Konsus". Jos advokatai Darius Novikas ir R.Mištautas sudarė sutartis atstovauti dviem įtariamosioms "Samsono" byloje.

"Manau, kad jie gali disponuoti informacija, kurią tyrėjas turėjo tirdamas šią bylą ir žino išankstinius bylos duomenis", – abejonėmis dalijosi "Samsono" ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis Kauno apygardos prokuratūros 2-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Donatas Puzinas.

Pareigūnų desantas

Įstatymas numato terminą, kai asmuo, nustojęs eiti pareigas valstybės tarnyboje, vienus metus negali atstovauti fiziniams ar juridiniams asmenims toje institucijoje, kurioje jis pastaruosius metus dirbo.

"Šiuo atveju padėjėjas neatstovauja įtariamiesiems "Samsono" byloje. Bet darbiniais santykiais jis yra pavaldus asmenims, kurie atstovauja byloje, o buvęs pareigūnas disponuoja informacija, kuri gali pakenkti tyrimo sėkmei", – įsitikinęs prokuroras.

"Konsus" advokatų kontoroje dirba ir daugiau buvusių FNTT pareigūnų. Vienas jų, jau minėtas D.Novikas, taip pat yra buvęs FNTT pareigūnas. D.Noviko buvimą advokatų R.Mištauto ir T.Milickio advokatų kontoroje "Konsus" patvirtina oficialus Lietuvos advokatūros puslapis.

Advokato R.Mištauto biografijoje taip pat puikuojasi įrašas – FNTT specialiųjų užduočių skyriaus viršininko pavaduotojas R.Mištautas. Dabartinis jo kolega advokatas T.Milickis taip pat buvęs FNTT Specialiųjų užduočių valdybos viršininkas.

Pagal šioje kontoroje susirinkusių buvusių FNTT pareigūnų žiedą, susidaro įspūdis, kad tai puikus prieglobstis ką tik tarnybą FNTT palikusiems kolegoms.

Primintos taisyklės

Aprašytas advokatų – buvusių FNTT pareigūnų desantas vienoje advokatų kontoroje, kaip spėjama, privertė nejaukiai pasijusti vis dar finansines aferas valstybės nenaudai tiriančius pareigūnus.

FNTT vadovybei teko priminti įstatymo gaires, apibrėžiančias pareigūnų bendravimo ypatumus ir grėsmes už pažeidimus.

"Elgtis taip, kad nekiltų jokių abejonių dėl galimo interesų konflikto" – patariama atmintinėje.

Ikiteisminio tyrimo duomenys atskleidžiami tik leidus tyrimui vadovaujančiam prokurorui. Hipotetiškai, net advokatu tapęs FNTT pareigūnas taip pat turėtų atsiklausti prokuroro. Ikiteisminio tyrimo duomenų viešinimas apibrėžtas įstatymu, o jo nesilaikymas užtraukia tarnybinę arba baudžiamąją atsakomybę.

Viešųjų ir privačių interesų derinimas valstybės tarnyboje taip pat įtrauktas į atmintinę. "Elgtis taip, kad nekiltų jokių abejonių dėl galimo interesų konflikto" – patariama atmintinėje. Išskirta ir iki kokios ribos gali bendrauti buvęs kolegos: "Kol asmeniui neatsiranda būtinumo dalyvauti sprendimo rengimo, svarstymo ar priėmimo procedūroje".

"Priimant sprendimus privaloma vengti net šališkumo regimybės. Todėl siekdamas išvengti tarnybinėje veikloje iškilusio interesų konflikto, asmuo ne tik privalo apie susiklosčiusią situaciją informuoti savo tiesioginį viršininką, bet ir pasišalinti iš patalpos, kurioje sprendžiami interesų konfliktą keliantys klausimai", – primenama rašte.

Ne paslaptis, kad net į kitą barikadų pusę perbėgę buvę pareigūnai buvo pamėgę užsukti kavos ir "draugiškai pabendrauti" su buvusiais kolegomis.

A.Mikulskio pasirašytame rašte taip pat primenama, kad FNTT pareigūnas turėtų pranešti apie jam bandytą daryti spaudimą ar bandymą iškvosti informaciją.

Patys advokatai nereguliuoja

Advokatavimas ir ikiteisminis tyrimas jau savaime yra konfliktas. Žinant, kad ekonominių nusikaltimų tyrimai tęsiasi ne metus ir ne du, įstatymo nuostata, kad asmuo, nustojęs eiti pareigas valstybės tarnyboje, vienus metus negali atstovauti fiziniams ar juridiniams asmenims toje institucijoje, kurioje jis pastaruosius metus dirbo, neatrodo logiška.

Nebuvo girdėti, kad atmintinę advokatams būtų pateikusi Advokatų taryba. Gali būti, kad jie vadovaujasi anksčiau teismo išsakytomis nuostatomis, kad "jei advokatas mano, kad jo atstovavimas gali būti neteisėtas, turėtų pats ir nusišalinti". Advokatų nusišalinimai teisinėje praktikoje gana reti.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Švaikauskas

Žalvario klapčiukai

Kaunietis

Nesaziningi zmones, atstovauja nesaziningus zmones, labai blogas derinys, musu valstybeje

antanas

paaiškėja, kodėl vienas šios adv0kayūros klijentas grasina savo žmonai, kad atims vaikus, atims namą, vaikai motinos niekada nematys.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS