G. Jakštas: mokinių lankomumas sugriežtinus tvarką pagerėjo maždaug penktadaliu | KaunoDiena.lt

G. JAKŠTAS: MOKINIŲ LANKOMUMAS SUGRIEŽTINUS TVARKĄ PAGERĖJO MAŽDAUG PENKTADALIU

Įsigaliojus griežtesnei praleistų pamokų pateisinimo tvarkai lankomumas pagerėjo maždaug penktadaliu ir tai yra vertybinis pokytis, sako švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.

„Kai pradėjome taikyti lankomumo tvarką nacionaliniu mastu, atrodo, dar tik porą mėnesių, bet galime matyti, sakyčiau, vertybinius pokyčius, požiūrį į lankomumą. Statistika rodo, kad šių metų rugsėjį buvo praleista 23 proc. mažiau pamokų, lyginant su praėjusių metų rugsėju“, – per Seimo Švietimo ir mokslo komiteto posėdį trečiadienį pranešė ministras.

Pasak G. Jakšto, preliminariais duomenimis, spalį lankomumas buvo apie 19 proc. geresnis nei praėjusiais metais.

Ministras pažymi, kad medikų pateisintų pamokų skaičius išlieka panašus, tuo tarpu tėvų pateisinimų sumažėjo beveik dvigubai.

„Matome, kad ir praleistų pamokų, kai tėvai pateisina, sumažėjo praktiškai dvigubai, bet kai pateisinama dėl to, kad lankėsi gydymo įstaigoje, skaičius praktiškai nepasikeitė, tai tikėtina, kad pateisinimų iš tėvų atsirasdavo, kai vaikas nebūtinai serga“, – sakė G. Jakštas.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) trečiadienį paskelbė duomenis, kad spalį tėvų dėl ligos pateisintų pamokų vidurkis per mėnesį sumažėjo dvigubai – nuo 5,6 pernai spalį iki 2,8 pamokų šiemet tą patį mėnesį.

Galime matyti, sakyčiau, vertybinius pokyčius.

Pateisintų pamokų dėl ligos, kada buvo kreiptasi į gydymo įstaigą, sumažėjo nežymiai – nuo 1,3 pernai metų spalį iki 1,1 pamokos šiemet..

Patikslintais rugsėjo mėnesio lankomumo duomenimis, gautais iš Valstybinės duomenų agentūros, mokyklos lankomumas pagerėjo 23 proc., palyginti su pernai metų tuo pačiu mėnesiu. Anksčiau, remiantis išankstiniais duomenimis, buvo skelbta, kad rugsėjį mokinių lankomumas buvo pagerėjęs 15 procentų.

Nuo rugsėjo 1 dienos įsigaliojus pakeitimams tėvai gali pateisinti penkias vaikų dėl ligos praleistas mokymosi dienas per mėnesį. Iki šių mokslo metų tėvai galėjo pateisinti daugiau pamokų – papildomi kontrolės mechanizmai įsijungdavo, kai be pateisinamos priežasties būdavo praleidžiama apie pusę pamokų.

Jei mokinys serga ilgiau, reikia kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą. Tėvams ar mokiniui pateikus pranešimą mokyklai apie apsilankymą pas gydytoją, pamokos pateisinamos mokykloje nustatyta tvarka.

Taip pat numatyta, kad dėl svarbių asmeninių priežasčių gali būti pateisinama iki trijų mokymosi dienų per pusmetį, arba ne daugiau nei dvi mokymosi dienos per trimestrą. Mokykla savo tvarkoje gali nusistatyti ir pateisinti ir daugiau mokymosi dienų, jei atsiranda objektyvios ir pagrįstos priežastys.

2018 metų Tarptautinis penkiolikmečių tyrimas (PISA) parodė, kad sisteminis pamokų praleidimas ir vėlavimas į pamokas mažina skaitymo gebėjimų, matematinio raštingumo, gamtamokslinio raštingumo rezultatus ir mokinių, sistemiškai praleidžiančių pamokas, pasiekimai atsilieka vienais, dvejais ar net trejais metais.

Skaičiuojama, kad vienas mokinys vidutiniškai praleidžia 10 proc. pamokų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS