G. Jakštas: penkios mokyklos streikavusiems pedagogams išmokėjo iš vaikų ugdymui skirtų lėšų | KaunoDiena.lt

G. JAKŠTAS: PENKIOS MOKYKLOS STREIKAVUSIEMS PEDAGOGAMS IŠMOKĖJO IŠ VAIKŲ UGDYMUI SKIRTŲ LĖŠŲ

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas patvirtino, kad penkios mokyklos valstybės biudžeto lėšomis išmokėjo streikavusiems mokytojams atlyginimus, nors negalėjo to daryti.

„Penkios mokyklos Šilutės, Lazdijų, Marijampolės ir Anykščių savivaldybėse netinkamai panaudojo valstybės biudžeto lėšas, skirtas vaikų mokymui, išmokėdamos streikavusiems mokytojams atlyginimus. Po ministerijos kreipimosi, pradėtas netinkamai panaudotų lėšų grąžinimo procesas“, – ketvirtadienį feisbuke paskelbė ministras.

Ministras pažymi, kad išmokėti streikavusiems pedagogams už praleistas dienas neleidžia Darbo kodeksas.

„Lėšų grąžinimas vaikų švietimui, deja, nepanaikina pačio fakto, kad suaugusieji, atsakingi už švietimą, priėmė sprendimą taip pasielgti. To neleidžia ir Darbo kodeksas, ir, regis, nuo tokių veiksmų turėtų stabdyti elementarus etikos ir pareigos jausmas. Nesustabdė niekas“, – teigia G. Jakštas.

 

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos duomenimis, atlyginimai streikavusiems mokytojams buvo išmokėti Anykščių Jono Biliūno, Marijampolės Rygiškių Jono, Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazijose, Lazdijų mokykloje-darželyje „Kregždutė“, Šilutės Pamario progimnazijoje.

Šilutės meras, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovas Vytautas Laurinaitis BNS patvirtino, kad lėšos buvo išmokėtos, bet, jo teigimu, taryba tam turėjusi teisę.

„Taryba skyrė papildomai lėšų ir išmokėjo šitiems mokytojams atlyginimus. Tarybos yra kompentencijoj, galim skirti ir išmokėti“, – BNS sakė meras.

V. Laurinaitis taip pat teigė nieko nežinantis apie lėšų grąžinimą.

„Nieko, mes nieko negrąžinam“, – sakė meras.

Šilutės rajono taryba gruodžio 21 dieną priėmė sprendimą dėl savivaldybės 2023 metų biudžeto pakeitimo ir skyrė per 90 tūkst. eurų Pamario gimnazijai, iš jų 46 tūkst. eurų – darbo užmokesčiui.

Tarybos narys, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovas Zigmantas Merliūnas per tarybos posėdį tuomet klausė, kodėl šiai mokyklai prireikė tokios didelės papildomos sumos, o finansų skyriaus vadovė Dorita Mongirdaitė atsakė, jog lėšų darbo užmokesčiui daugiausiai pritrūko dėl pavadavimo.

Z. Merliūnas ketvirtadienį BNS sakė su meru dėl apmokėjimo streikuojantiems pedagogams susikirtęs dar praėjusių metų rugsėjį, nes meras viešai skelbė, kad mokytojams bus apmokėta už streiko dienas.

Jeigu profesinė sąjunga organizuoja streiką, ta profesinė sąjunga turi prisiimti  atsakomybę už darbuotojų pajamas.

„Tai yra ydinga ir neturėtų būt iš savivaldybės biudžeto mokama už streikavimo laiką. Keista, kai biudžetinės įstaigos darbuotojai streikuoja, atsisako dirbt, nėra normalu, kai už streiką apmoka savivaldybė savo sprendimu, nes savo sprendimu skatina pedagogus streikuoti“, – sakė Z. Merliūnas.

„Streikas yra sveikintinas ir labai geras dalykas, demokratinė forma, bet turėtų būti iki galo demokratinė forma su visom iš to plaukiančios pasekmėm. Jeigu profesinė sąjunga organizuoja streiką, ta profesinė sąjunga turi prisiimti  atsakomybę už darbuotojų pajamas“, – pažymėjo jis.

Lazdijų rajono savivaldybės vicemeras Dalius Mockevičius sakė, kad keliems streikavusiems darbuotojams atlyginimai buvo sumokėti vaikų mokyklos-darželio „Kregždutė“ pedagogams, bet pinigai, jo žiniomis, grąžinti.

„Viena mokykla, kur profesinė sąjunga susikūrė rugsėjo mėnesio pabaigoje ir streikavo lapkričio mėnesį, tikėtina, kad ten keliems darbuotojams buvo išmokėti atlyginimai, pirminė informacija, kad tai galėjo būti padaryta per klaidą. Kol kas situaciją paprašiau išsiaiškinti detaliau ir patikrinti dokumentus, mane informavo, kad lyg atstatyta ta klaida, bet paprašiau patikrinti“, – BNS sakė D. Mockevičius.

Andriaus Navicko vadovaujama Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga streiką nesutardama su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija dėl atlyginimų augimo paskelbė rugsėjo pabaigoje ir su pertrauka streikavo iki biudžeto priėmimo gruodį.

A. Navickas teigė žinantis apie situaciją dėl kelių mokyklų sumokėtų atlyginimų streikavusiems pedagogams, bet situacijos per daug nesureikšmino, taip pat teigė, jog dalį prarasto atlygio streikavusiems pedagogams profesinė sąjunga jau kompensavo, per milijoną eurų, mokėjimai įvykdyti lapkritį, kiti planuojami kovą.

„Ministras nesirūpino mokytojų atlyginimais ir ugdymo procesu ir jam nelabai tai buvo įdomu tiek streiko metu, tiek dabar, bet iš esmės mūsų organizacija sumokėjo už ugdymo procesą, kurį mokytojai ir įgyvendino“, – BNS ketvirtadienį sakė A. Navickas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Nuomonė

Patys ir kalti,kad mokytojams reikia streikuoti. Kaip toks žmogus gali vadovauti šiai ministerijai? Jeigu negeba vadovauti, privalo atsistatydinti.

Jis

Dar ministras?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS