Į atmintinų dienų sąrašą įtraukta per dešimt naujų datų | KaunoDiena.lt

Į ATMINTINŲ DIENŲ SĄRAŠĄ ĮTRAUKTA PER DEŠIMT NAUJŲ DATŲ

  • 8

Į atmintinų dienų sąrašą įtraukta per dešimt naujų datų – bus minimos Brailio rašto, gestų kalbų, žmonių su negalia, sutartinių ir kitos dienos.

Seimas šią savaitę papildė Atmintinų dienų įstatymą, už pataisas per priėmimą balsavo 94 Seimo nariai, prieš buvo vienas ir susilaikė 10 parlamentarų.

Nustatyta, kad sausio 4-ąją bus minima Pasaulinė Brailio rašto diena, vasario 17-ąją – Nacionalinė emancipacijos diena, vasario 27-ąją – Pasaulinė nevyriausybinių organizacijų diena, kovo 1-ąją – Tarptautinė žmonių su negalia vežimėlio diena, balandžio 2-ąją – Pasaulinė autizmo supratimo diena, gegužės 5-ąją – Europos žmonių su negalia savarankiško gyvenimo diena.

Rugpjūčio pirmąjį šeštadienį siūloma prisiminti Bitininkų dieną, rugsėjo 23-iąją – Tarptautinę gestų kalbų dieną, spalio 10-ąją – Pasaulinę psichikos sveikatos dieną, spalio 15-ąją – Pasaulinę baltosios lazdelės dieną, lapkričio 16-ąją – Lietuvių polifoninių dainų – sutartinių dieną, gruodžio 3-iąją – Tarptautinę žmonių su negalia dieną.

Pasaulinė Brailio rašto diena minima sausio 4-ąją, taip pažymint šį raštą sukūrusio Louis Braille'io (Luji Brailio) gimimo dieną.

Nacionalinė emancipacijos diena įtraukta į atmintinų dienų sąrašą prisimenant 1918 metų vasario 17 dieną įvykusį pirmąją protesto akciją nepriklausomybę paskelbusioje Lietuvoje. Protestu reikalauta pripažinti moterų indėlį atkuriant Lietuvos valstybę ir įtraukti moteris į Lietuvos Tarybą.

Pasauliniu mastu minimos dienos, tokios kaip Pasaulinė Nevyriausybinių organizacijų, Tarptautinė žmonių su negalia vežimėlio, Pasaulinė autizmo supratimo dienos ir pan., į įstatymą įtrauktos atsižvelgiant į tarptautinį kalendorių.

Pirmasis rugpjūčio šeštadienis kaip Bitininkų diena atmintinu paskelbtas norint pagerbti ir priminti visuomenei apie bitininkystės kaip specifinės, senas tradicijas turinčias žemės ūkio šakos ir socialinio reiškinio, svarbą.

Lapkričio 16-oji kaip lietuvių polifoninės dainos – sutartinės – diena pažymi datą, kai 2020 metais sutartinės buvo įtrauktos į UNESCO Reprezentatyvųjį žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

ALGIRDAS.

GRĮŽTA BREŽNEVO LAIKAI , kai kiekvieni metai turėjo savo įvardinimą ir lemiamą reikšmę gamybos rezultatams , konservai jau pradeda lenkti BREŽNEVO LAIKUS .

Juozas

Kada su visa pagarba minėsime birželio sukilimo dieną, pagerbdami žuvusius ir sukilime dalyvavusius Lietuvos patriotus, parodžiusius pasauliui, kad Lietuva nori būti nepriklausoma valstybė?

dar reiktu

nosies krapstymo ir smaukymo dienu-pageidautina nedarbo
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS