Į Lietuvą pabėgusi baltarusių advokatė: režimas mano, kad aš teroristė | KaunoDiena.lt

Į LIETUVĄ PABĖGUSI BALTARUSIŲ ADVOKATĖ: REŽIMAS MANO, KAD AŠ TERORISTĖ

  • 5

Rusams užpuolus Ukrainą, į Lietuvą atvyko dešimtys tūkstančių Rusijos ir Baltarusijos piliečių. Kiek tiksliai jų Lietuvoje yra, tarnybos pasakyti negali. Rusai ir baltarusiai dėkoja už suteiktą saugumą, bet tarp bėgančiųjų – ir pavojingi Lietuvai, pasakojama LNK reportaže.

Neaišku, kiek rusų ir baltarusių atvyko į Lietuvą po pernykštės Rusijos invazijos į Ukrainą. Politikas Laurynas Kasčiūnas mini tokius skaičius: „55 tūkst. baltarusių ir beveik 20 tūkst. rusų“, tačiau leidimus išduodantis Migracijos departamentas nurodo perpus mažesnį skaičių rusų: „Rusijos piliečiams buvo išduota iki 8 tūkst. leidimų gyventi ir vizų nuo karo pradžios iki dabar, o Baltarusijos piliečiams – iki 60 tūkst. dokumentų“, – sakė Migracijos departamento direktorė Evelina Gudzinskaitė.

Anot jos, nebūtinai visi po invazijos atvykę rusai ir baltarusiai liko Lietuvoje, galėjo išvykti į kitas ES šalis. „Tikslaus skaičiaus pasakyti negalime, todėl, kad žmonės atvyksta, išvyksta, ir tai, kad jie atvyko, nebūtinai reiškia, kad jie čia yra iki šios dienos.“

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Visi, gavę leidimą gyventi Lietuvoje, privalo registruoti gyvenamąją vietą. Registrų centras nurodo, kad pernai, vasario 24 d., Lietuvoje gyvenamąją vietą buvo registravę 17 200 rusų ir 32 700 baltarusių. Dabar prisiregistravę 20 300 rusų ir 55 300 baltarusių. Taigi, nuo pernykštės invazijos į Ukrainą Lietuvoje esančių Rusijos piliečių padaugėjo 3 100, o baltarusių – 22 600.

„Dabar Europoje gali būti nuo 250 tūkst. iki 0,5 mln. baltarusių. Daugybė mūsų struktūrų pasitraukė išskirtinai į Lenkiją arba Lietuvą. Dabar Baltarusijos demokratijos centrai – Vilnius ir Varšuva“, – dėkojo Lietuvai ir Lenkijai baltarusių opozicionierės Svetlanos Cichanouskajos pavaduotojas Pavelas Latushka.

Aliaksandras Lukašenka pernai smarkiai sustiprino represijas jo režimą kritikuojantiems baltarusiams. Į Vilnių pabėgo ir advokatė Maria Kolesava–Hudzilina. „Man iškelta baudžiamoji byla, nes dirbau advokate politinėse bylose. Baltarusijos režimas mano, kad aš teroristė. Penki mano kolegos jau įkalinti nuo 6-erių iki 10-ies metų“, – pasakojo ji.

Tačiau su saugumo Lietuvoje ieškančiais atvykti bando ir šimtai pavojingų pačiai Lietuvai. Per pusę metų dėl grėsmių Lietuvos saugumui neįleista tūkstantis rusų ir baltarusių.

„Nuo praėjusių metų gruodžio iki dabar baltarusiams buvo uždrausta atvykti virš 800 atvejų, o Rusijos piliečiams – apie 150“, – skaičiavo Migracijos departamento vadovė.

Ir patys Baltarusijos pabėgėliai neslepia, kad, kai jų Lietuvoje, Lenkijoje šimtai tūkstančių, nėra sunku infiltruotis ir rusų ar baltarusių agentams.

Agresorių prioritetas – destabilizuoti visuomenę, nes Lietuvos ir Lenkijos lyderiai dabar remia Ukrainą.

„Jei čia yra 10, 50 ar 100 tūkst. migrantų, nesudėtinga turėti žmonių, kurie susiję su specialiosiomis tarnybomis. Dėl to, kad esate paramos Ukrainai lyderiai, jie nori pakeisti visuomenės nuomonę apie karą“, – sakė P. Latushka.

Lietuvos žvalgybos tarnybos skelbė, kad ieškoma būdų, kaip supriešinti pabėgusius rusus, baltarusius su lietuviais. Yra sakančių, kad grėsmių saugumui gali kelti ir rusų ar baltarusių požiūris į Lietuvą arba Lietuvos istoriją. Baltarusių opozicija teigia suprantanti, kad supriešinti juos su lietuviais ar lenkais – Vladimiro Putino ir A. Lukašenkos tikslas ir to reikia vengti.

„Agresorių prioritetas – destabilizuoti visuomenę, nes Lietuvos ir Lenkijos lyderiai dabar remia Ukrainą“, – sakė P. Latushka.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Anonimas

Sprunka visos žiurkės. Gerai joms Lukosius prižnybo uodegas, šaunuolis.

Pilietiškas

Visą "Š" Lietuvėlė susirinks;: tai cikanovskaja, tai prokurorė kažkokiaz o dar kiek ruskių iš Ukrainos ir t.t.! Dobowoĺskaja ne veltui darko lietuvių kalbą - ruošia dirvą rusams, pažu atpratina mus nuo lietuvių kalbos

nezinau kaip batka bet prie musu seimo

antikoronininkus ir anti vakcerius sutvarke taip ka ne kvapo neliko... arestai teismai kratos ...visus ir visa suviniojo i auksini politikos popieriuka ir storai aptepe vata... gerove... kekvienam zingsnije kamera radaras mentas trikojis ir bankomatas...mokek mokek ir mokek, a jei ne tai tau i skola dar ipisa PSD ir privercia uzpildyt GPM ka ismust pakutini PVM... gerove... todel disidentukai as jusu vietoje labai dziaugciaus papuoles tevyneje i kalejima... bent jau planuoju ORIAI senatve pasitikt....nemokams stogas siluma maistas med prieziura ir malonus rupestingas personalas,,,,
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS