Įspėja dėl žmogaus teisių: per karantiną reikia vengti perteklinių draudimų | KaunoDiena.lt

ĮSPĖJA DĖL ŽMOGAUS TEISIŲ: PER KARANTINĄ REIKIA VENGTI PERTEKLINIŲ DRAUDIMŲ

Dėl koronaviruso plitimo Vyriausybei paskelbus karantiną ir vis griežtinant jo sąlygas Seimo Žmogaus teisių komiteto nariai įspėja vengti perteklinių draudimų.

„Valstybė turi teisę ir net privalo, saugodama piliečių sveikatą bei gyvybę, įvesti būtinus  socialinio gyvenimo apribojimus ir bausti tuos, kurie jų nepaiso, keldami pavojų ne tik savo, bet ir kitų žmonių sveikatai bei gyvybei. Tačiau net įgyvendindami griežtą potencialiai užsikrėtusių asmenų  karantinavimą, įvesdami kitus ribojimus, valstybės vardu veikiantys asmenys turi vengti perteklinių draudimų ir bet kokių priemonių, kurios traktuoja kitus žmones, kaip instrumentus ar potencialų pavojų“, – teigiama ketvirtadienį išplatintame komiteto narių pareiškime.

Jį pasirašė penki iš septynių komiteto narių.

Konservatoriai Andrius Navickas, Sergejus Jovaiša, „valstietis“ Kęstutis Smirnovas, Lenkų rinkimų akcijos atstovas Leonardas Talmontas ir komiteto pirmininkas Valerijus Simulikas teigia, kad jiems nerimą kelia, jog Lietuvą ir pasaulį ištikusios krizės situacijoje pradedamos nuvertinti kiekvieno žmogaus prigimtinės teisės bei asmens orumas.

„Atkreipiame dėmesį, kad priverstinio karantinavimo priemonių įgyvendinimas nepaisė teisėtų Lietuvos piliečių lūkesčių vengti potencialiai pavojingos aplinkos – taip galima vertinti karantinavimą grupėmis, kai bent vienas užkrėstas asmuo gali užkrėsti kitus“, – teigiama pareiškime.

Žmogaus teisės nėra prabanga, kurios galima nepaisyti krizės akivaizdoje.

Anot parlamentarų, visus atvejus traktuojant kaip vienodus, neatsižvelgta į specialius dalies prievartiniu būdu karantinuotų asmenų poreikius, neieškota asmens orumą gerbiančių, nors gal ir daugiau logistikos pastangų reikalaujančių, sprendimų.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga buvo nurodęs visus iš užsienio grįžtančius gyventojus priverstinai 14 dienų izoliuoti savivaldybių parinktose patalpose. Dabar šis sprendimas pakeistas.

„Džiaugiamės, kad pasigirdus kritikai, tobulinama priverstinio karantinavimo tvarka, tačiau labai svarbu, jog visi įsisąmonintume, kad žmogaus teisės nėra prabanga, kurios galima nepaisyti krizės akivaizdoje, priešingai – tai ypatingai svarbus kriterijus, ar mes nenužmogėjame išbandymuose“, – pabrėžė Seimo nariai.

Žmogaus teisių pažeidimu jie pavadino ir valstybės nesugebėjimą būtinomis apsaugos priemonėmis aprūpinti visų žmonių, kurių darbas susijęs su infekcijos užkrėstais žmonėmis ar ligos židiniais.

„Tai yra absoliuti valstybės pareiga, kurios nevykdymas tegali būti vertinamas kaip nusikalstama veika“, – pareiškė Žmogaus teisių komiteto nariai.

Nuo koronaviruso krizės pradžios medikai skundžiasi, kad jiems trūksta apsaugos priemonių – kaukių, respiratorių, pirštinių.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

taip

nebesvaikite dėl žmonių teisių. Juk grėsmė kitų gyvenimui yra karantino nesilaikymas. Ar galvom galvojate teisių gynėjai?

Vilnietė

Svarbu kelių šimtų žmonių teisės (nes tarp jų iš Balio ir kitų grožybių grįžęs mūsų poniškasis" elitas"-jiems gyvenimas eilinio viešbučio kambaryje neįsivaizduojamas, jiems reikia apartamentų su vaizdu į Gedimino pilį), o milijonų gyventojų teisės neįdomios, tegul jie miršta nuo įvežto viruso, negi politikams ir pschiatrams dėl jų galvas skauda (nebus žmogaus, nebus problemos).Privalomas karantinas (išskyrus nėsčias moteris ir šeimas su mažais vaikais) buvo vienintelė teisinga priemonė, bet naujoji komisija išsigando rėksnių, bet nei kiek nesibaimina dėl žmonių mirčių ir plintančio viruso, greitai sirgs ne tik medikai, senjorai, bet ir vaikai.Kažin kas tada bus kaltas?Tada žmogaus teisių gynėjai vėl slėpsis po lapais-jie nei prie ko.Gėda.

Rasa

Ir kalba eina apie mirtina virusa ar apie tuos kurie ka nori ta daro...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS