Iššūkiai rūšiuojant: kur dėti žaislus su pulteliu? | KaunoDiena.lt

IŠŠŪKIAI RŪŠIUOJANT: KUR DĖTI ŽAISLUS SU PULTELIU?

  • 0

Šokantis pliušinis meškiukas, pulteliu valdomas žaislinis automobilis ar kalbanti lėlė yra priskiriami elektronikai, nes turi mikroschemas ir baterijas. Tad nebeveikiantys ar nereikalingi tokie daiktai turėtų atsidurti specialiai elektronikos atliekoms skirtose talpyklose.

Tokių talpyklų galima rasti kone kiekviename prekybos centre. Kitas būdas tinkamai rūšiuoti tokias atliekas – tiesiogiai perduoti teisėtiems atliekų tvarkytojams. Tai svarbu, nes elektronikos atliekos yra sparčiausiai augantis atliekų srautas visame pasaulyje, o kuo daugiau jų bus surinkta, tuo daugiau bus galima panaudoti pakartotinai arba perdirbti ir sutaupyti vertingų išteklių, prisidėti prie aplinkos taršos mažinimo. Skaičiuojama, kad šiemet elektronikos atliekų susidarys 61,3 mln. t ir jos svers daugiau nei Didžioji kinų siena.

„Šeštadalį viso šio kiekio sudarys įvairūs smulkūs daiktai, kurių žmonės neatpažįsta kaip elektronikos atliekų, tad meta ne į tam skirtas talpyklas arba palieka stovėti kur nors rūsyje. Gaila, kad dėl nežinojimo yra neišnaudojamas elektronikos atliekų perdirbimo potencialas. Tarp vadinamųjų nematomų elektronikos atliekų daugiausia, 35 proc., yra įvairiausių vaikiškų žaislų. Tad turime puikią progą – mokydami jaunąją kartą tvarkyti žaislus, galime jiems papasakoti apie būtinybę tinkamai rūšiuoti elektronikos atliekas ir taip išauginti kartą, kuriai švari aplinka ir tvarumas bus savaime suprantami dalykai“, – sako Elektronikos gamintojų ir importuotojų organizacijos direktorė Veronika Masalienė.

Siekiant edukuoti pačius mažiausius visuomenės narius, Lietuvoje vyksta nacionalinis aplinkosaugos projektas „Mes rūšiuojam“. Mokyklų ir darželių auklėtiniai, bendruomenės nariai už surūšiuotas ir priduotas elektronikos ir baterijų atliekas renka taškus, kuriuos iškeičia į prizus.

Per dvylika metų iš švietimo įstaigų jau surinkta daugiau nei 3 330 t senos elektronikos ir 130 t nešiojamųjų baterijų ir akumuliatorių atliekų.

„Ne pirmus metus projekte dalyvaujantys vaikai kartais žiniomis apie švarią aplinką pranoksta savo tėvus – ne sykį teko girdėti, kaip pradinukai duoda pylos tėvams už į stalčių įmestas išeikvotas baterijas. Vaikai žino: panaudotų baterijų vieta – specialioje dėžutėje, iš kurios jos keliauja pas atliekų tvarkytojus, o šie perdirbdami atgauna vertingas medžiagas, todėl galime pasigaminti naujų baterijų, o ne teršti aplinką. Svarbu tiek suaugusiesiems, tiek vaikams priminti, kad jei elektronikos ir baterijų atliekos atsiduria sąvartyne, iš jų irimo metu išsiskiria žmonėms ir gamtai pavojingų medžiagų, o baterijos netgi gali užsidegti ar sprogti“, – teigia V. Masalienė.

Kaip tinkamai tvarkyti elektronikos ir baterijų atliekas? Visų pirma reikėtų įvertinti, ar jums nebereikalingas daiktas yra dar tinkamas naudoti. Jeigu taip, geriausias sprendimas – jį kam nors atiduoti ar parduoti ir taip pratęsti jo naudojimo laiką.

Visus smulkius elektronikos prietaisus, pavyzdžiui, vaikiškus žaislus su baterijomis, USB raktus, plaukų džiovintuvus, ausines, telefonus ir pan. galima atnešti į kone visuose didesniuose prekybos centruose esančias talpyklas, skirtas specialiai smulkiai elektronikai. Į jas taip pat galima dėti prietaisus, kuriuose yra integruotos baterijos.

Atskirai baterijas galima atnešti į prekybos centruose, parduotuvėse, biuruose, įvairiose įstaigose esančias dėžutes, skirtas specialiai baterijų atliekoms.

Stambią, sunkią buitinę techniką patogiausia perduoti užsisakius nemokamą jos išvežimą iš namų. Ši nemokama paslauga teikiama visoje Lietuvoje.

Visų rūšių elektronikos ir baterijų atliekas bet kuriuo paros metu galima atvežti į namelius „Man rūpi rytojus“, įrengtus miestelių centruose ir prie didžiųjų prekybos centrų didžiuosiuose miestuose.

Informaciją, kur atiduoti nebereikalingas baterijas, akumuliatorius, kitą seną elektros ir elektronikos įrangą ar buitinę techniką, galima rasti arba užsiregistruoti, kad ji būtų nemokamai išvežta, „Man rūpi rytojus“ svetainėje manrupirytojus.lt.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS