J. Neliupšienė: reikia vertinti kiekvieną bandymą apeiti sankcijas | KaunoDiena.lt

J. NELIUPŠIENĖ: REIKIA VERTINTI KIEKVIENĄ BANDYMĄ APEITI SANKCIJAS

Tiriamosios žurnalistikos atstovams išaiškinus galimą Baltarusijos trąšų gamintojams taikomų Europos Sąjungos (ES) sankcijų apėjimo mechanizmą, užsienio reikalų viceministrė Jovita Neliupšienė sako, kad reikėtų vertinti kiekvieną konkretų bandymą apeiti sankcijas.

„Visada atsiras tokių, kurie bandys apeiti, bandys piktnaudžiauti sistema, net panaudodami teisėtus ir neteisėtus dokumentus. Tikrai reikia vertinti kiekvieną konkrečią situaciją“, – LRT radijui antradienį sakė J. Neliupšienė.

„Sienų priežiūrą visų pirma vykdo mūsų muitinė, ir tas kontrolės mechanizmas kartu su kitomis institucijomis turi būti labai aiškus ir labai griežtas. Kadangi nei Europa, nei Lietuva neturėjo sankcijų tiek daug, kiek jų turi dabar, tai, aišku, didžiulis srautas ir didžiulis spaudimas pareigūnams viską tikrinti ir viską sukontroliuoti“, – teigė vicemininstrė.

Visada atsiras tokių, kurie bandys apeiti, bandys piktnaudžiauti sistema.

Pasak jos, ES taikomose sankcijose turėtų būti numatyta kuo mažiau išimčių. 

„Kadangi sankcijos yra labai išplėtusios, kiekvieną kartą, kai ateina koks nors naujas sankcijų paketas, ar tai būtų Rusija, ar Baltarusija, mes visada sakome, kad reikia kuo mažiau išimčių. Bet kokios išimtys visą laiką sukuria papildomas skyles ir galimybes apeiti vienokias ar kitokias nustatytas sankcijas ir sankcijų taisykles“, – teigė J. Neliupšienė.

„Jeigu sankcionuojamos trąšos, tai jos turėtų būti sankcionuojamos visos“, – pridūrė ji. 

Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“ pirmadienį paskelbė tyrimą, kuriame su partneriais išsiaiškino, jog pernai sustabdytas ES sankcionuotų baltarusiškų trąšų tranzitas per Lietuvą realiai nesustojo.

Pasak tyrimo, karbamidas, kurio pėdsakai veda iki vienintelės jo gamintojos Baltarusijoje – Gardino „Grodno Azot“, geležinkelio sąstatais toliau rieda iki Klaipėdos Birių krovinių terminalo (BKT), kurio dalį akcijų valdo Baltarusijos valstybinė kompanija „Belaruskalij“. Jai, kaip ir „Grodno Azot“, taikomos ES sankcijos.

„Siena“, bendradarbiaudama su „Belarusian Investigative Center“ (BIC), „Atvira Klaipėda“ ir „Kas vyksta Kaune“, atskleidė, kad tiek vilkikais, tiek traukiniais gabenamas karbamidas Lietuvos sieną kerta pasinaudojant sankcijų spraga. Kadangi ES sankcijos taikomos „Grodno Azot“, o ne karbamidui, trąšų tiekėjomis oficialiuose dokumentuose įvardijamos kitos Baltarusijos įmonės, nefigūruojančios sankcijų sąrašuose. 

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Sekliams morkoms

Kad iš jav gauti premija 10% nuo milijardo. Reikia kad sankcionotos prekes sandorius butu už milijarda:) O čia tik karbamido mišiniai:) Jie nesankcionuoti:)

Kai pikinesas bando sokti

Pries Mastiva. Apgailetina ir naglai suvedziotos Pabaltijo, Ukrainos tautos bei kurpiamas kapistalistinis didysis karas, griovimas ir 1937-1945 metai kartojasi tik naujomis technologijomis ir nauja industrine revoliucija. 4 industrine revoliucija, 3 pasaulinis karas. Tas pats per ta pati.

Tai gal

atsakykite,kodel nera sankciju tu saliu pilieciu idarbinimui!?? Juk zlugdoma LR darbo rinka ir ekonomika! Mazeja atlyginimai,vartojimas,mokesciu surinkimas,i Rytu ekonomine erdve iskeliauja pinigai! Betgi siems metams - vel kvota 39600... Tai kaip suprasti!??
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS