J.Olekas: Vyriausybė privalo rasti lėšų rezidentūros studijoms | KaunoDiena.lt

J.OLEKAS: VYRIAUSYBĖ PRIVALO RASTI LĖŠŲ REZIDENTŪROS STUDIJOMS

Vyriausybė privalo rasti trūkstamus beveik 5 mln. litų, kad visi išlaikiusieji egzaminus galėtų nemokamai studijuoti rezidentūroje, sako opozicinės Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos narys Juozas Olekas.

"Manau, kad norint, jog turėtume kvalifikuotai parengtus gydytojus ir kad rezidentūra būtų visavertė, taip kaip numatyta Vyriausybės nutarimu, visiems baigusiems ir išlaikiusiems egzaminus medicinos, veterinarijos ir odontologijos studentams turėtų būti sudarytos sąlygos studijuoti valstybės finansuojamuose vietose", - penktadienį per spaudos konferenciją sakė parlamentaras.

Jo teigimu, trūkstamos lėšos galėtų būti skirtos iš didėjančių įplaukų į biudžetą.

"Mes girdime Finansų ministerijos pareiškimus, kad jie gana gerai surenka biudžetą, girdime Lietuvos banko prognozes, kad bendrojo vidaus produkto augimas padidėja daugiau kaip puse procento - tai yra šaltiniai, kurie gali sudaryti sąlygas, kad tie 5,5 mln. litų, kurių reikia rezidentūros studijoms finansuoti, būtų tiek Vilniaus universitetui, Lietuvos sveikatos mokslų universitetui paskirti", - teigė J.Olekas.

Praėjusią savaitę Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) išplatintą informaciją, kad esą trūkstamą lėšų dalį rezidentūros studijoms Vilniaus universitetas padengs iš vidinio rezervo, socialdemokratas pavadino netiesa.

"Švietimo ir mokslo ministerijos Komunikacijų skyriaus informacijoje rašoma, kad iš esmės susitarta su Vilniaus universitetu ir Lietuvos sveikatos mokslų universitetu dėl galimybės studijuoti norintiems 385 rezidentams. Šiame pranešime naudojantis Gebelso metodais pateikiama netiesa", - pareiškė jis.

J.Oleko turimame VU atsakyme Švietimo ir mokslo ministerijai teigiama, kad nepaisant aukštosios mokyklos pastangų atsižvelgti į valstybės finansines galimybes ir sumažinti studijų kainas, "mūsų nuomone, šių studijų neįmanoma organizuoti kokybiškai".
"Todėl tikimybė, kad Vilniaus universiteto Senato komisija patvirtins Jūsų pageidaujamas rezidentūros studijų kainas, yra minimali", - rašoma laikinai rektoriaus pareigas einančio Juozo Galginaičio pasirašytame rašte.

Jame taip pat priminta, kad šių metų birželį VU Senato komisija patvirtino medicinos ir odontologijos rezidentūros studijų kainas, kurios nesiekia (yra mažesnės) nustatytų norminių kainų ribos.

Rugpjūčio 5 dieną ŠMM viešai pranešė tarusis su Vilniaus universitetu ir Lietuvos sveikatos mokslų universitetu dėl galimybių finansuoti visų 385 stojamuosius egzaminus į rezidentūrą sėkmingai išlaikiusiųjų studijas.

Ministerija teigė sulaukusi VU pažado svarstyti galimybę peržiūrėti universiteto nustatomas rezidentūros studijų kainas, kai po atostogų susirinks Senato komisija, o Lietuvos sveikatos mokslų universitetas garantavo, kad už valstybės skirtas lėšas galės studijuoti visi 214 priimti rezidentai: 182 medicinos, 17 odontologijos ir 15 veterinarinės medicinos rezidentų. LSMU priėmė mažiau rezidentūros studentų, nei buvo iš anksto planuota.

VU savo ruožtu informavo, kad yra pasirašęs sutartis su 171 rezidentūros stojamuosius egzaminus išlaikiusiais studentais.

Ministerija teikia Vyriausybei rezidentūros valstybės finansuojamų studijų vietų pakoreguotus skaičius: medicina - 344, odontologija - 26, veterinarinė medicina - 15.
Šiemet pagal išankstinį lėšų poreikį rezidentūros studijų vietoms, kurias deklaravo Sveikatos apsaugos ministerija ir Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, nepakanka lėšų padengti maždaug trečdalį (51 vietą) rezidento studijų ir ministerijai pridėjus papildomus 5,5 mln. litų iš kitų ministerijos programų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

MAMA

AČIŪ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS