Kariuomenei perduota 10 mln. dolerių verta JAV parama granatsvaidžiais | KaunoDiena.lt

KARIUOMENEI PERDUOTA 10 MLN. DOLERIŲ VERTA JAV PARAMA GRANATSVAIDŽIAIS

  • 4

Trečiadienį Lietuvos kariuomenei perduota 10 mln. dolerių verta Jungtinių Amerikos Valstijų parama prieštankiniais granatsvaidžiais M72 LAW.

Maždaug 40 valstybių kariuomenių naudojami ir operacijose Irake, Afganistane bei kituose kariniuose konfliktuose išbandyti granatsvaidžiai atiteks Krašto apsaugos savanorių pajėgų (KASP) kariams.

Kaip pranešė kariuomenė, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino štabo batalione Vilniuje vykusioje perdavimo ceremonijoje dalyvavo krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas, JAV ambasadorius Lietuvoje Robertas S. Gilchristas (Robertas S. Gilkristas), Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdemaras Rupšys, kiti ministerijos ir kariuomenės vadovybės atstovai.

„Labai džiaugiuosi galėdamas šiandien būti Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino štabo batalione kartu su JAV ambasadoriumi, Lietuvos kariuomenės vadu ir Lietuvos kariais. Dėkoju JAV – Lietuvos strateginei partnerei, už paramą vystant Lietuvos kariuomenės pajėgumus. JAV investicijos į mūsų pajėgumų stiprinimą rodo, kad Lietuva išlieka svarbiu JAV gynybos politikos prioritetu“, – ceremonijoje sakė A. Anušauskas.

Kariuomenės vado V. Rupšio teigimu, ši parama lengvaisiais granatsvaidžiais sustiprino „teritorinės gynybos vienetus, sustiprino jų kovinį pajėgumą, kaunamąją galią ir įgalino teritorinės gynybos pajėgas veikti užtikrintai, ryžtingai ir efektyviai“.

JAV investicijos į mūsų pajėgumų stiprinimą rodo, kad Lietuva išlieka svarbiu JAV gynybos politikos prioritetu.

„JAV parama stiprina karių savanorių gretas, sausumos pajėgas, Lietuvos kariuomenę ir taip užtikrina efektyvesnę gynybą bei priešo atgrasymą“, – cituojamas generolas leitenantas.

Anot kariuomenės, M72 LAW papildys šiuo metu Lietuvos kariuomenėje pėstininkų naudojamus švediškus granatsvaidžius „Carl-Gustav“ ir vienkartinius granatsvaidžius AT-4. Naujųjų lengvųjų granatsvaidžių kalibras ir šūvio nuotolis yra mažesni, tačiau jie yra gerokai lengvesni ir kompaktiškesni, kas yra itin svarbu KASP taktikai.

Pasak KASP vado pulkininko Dainiaus Pašvensko, ši ginkluotė stipriai padidins savanorių pajėgų lengvųjų pėstininkų skyrių ugnies galią.

„Naujųjų granatsvaidžių pramušamoji galia yra pakankamai didelė, kad 200–300 metrų atstumu efektyviai naikintų šarvuotą ir nešarvuotą techniką, bunkerius ir kitus lauko inžinerinius įtvirtinimus. Dėl nedidelio svorio ir greito paruošimo mūšiui ginklas patogus naudoti, vienas karys gali neštis daugiau nei vieną granatsvaidį. Naujaisiais granatsvaidžiais aprūpinsime pėstininkų ir žvalgų skyrius“, – kalbėjo D.Pašvenskas.

Granatsvaidžiai M72 LAW skirti naikinti priešo pajėgų šarvuotą kovos techniką, lauko inžinerinius įtvirtinimus. Gaunami ginklai patogūs transportuoti, granatsvaidį, sveriantį iki 5 kilogramų, nešti, paruošti šaudymui bei iš įvairių pozicijų atlikti šūvį gali vienas karys.

JAV kariuomenė taip pat supažindino KASP instruktorius, kaip naudoti šiuos mokomuosius ir kovinius granatsvaidžius.

JAV yra strateginė Lietuvos partnerė užtikrinant šalies ir Baltijos regiono saugumą, Lietuva iš JAV perka ginkluotę ir karinę techniką.

GALERIJA

  • Kariuomenei perduota 10 mln. dolerių verta JAV parama granatsvaidžiais
  • Kariuomenei perduota 10 mln. dolerių verta JAV parama granatsvaidžiais
  • Kariuomenei perduota 10 mln. dolerių verta JAV parama granatsvaidžiais
  • Kariuomenei perduota 10 mln. dolerių verta JAV parama granatsvaidžiais
  • Kariuomenei perduota 10 mln. dolerių verta JAV parama granatsvaidžiais
  • Kariuomenei perduota 10 mln. dolerių verta JAV parama granatsvaidžiais
M. Lysenko / KAM nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

SU GRANATSVAIDŽIAIS KARIAVO VIETNAMO KARE....

Šiandien tokios karinės priemonė tinka tik žvirbliams baidyti. Lietuvai tiks...

Tai jau amerikonai

lietuviškas šeškes po biški daugiau ginkluoja, karui su Rusija ruošia?:D)

Zemaitis

Patys negali nusipirkti, reikia viesbucius kareiviams statyti? Kur istaskomi 2% BVP?!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS