Kariuomenės vadas su NATO ir ES šalių kolegomis aptars situaciją Rusijos karo kontekste | KaunoDiena.lt

KARIUOMENĖS VADAS SU NATO IR ES ŠALIŲ KOLEGOMIS APTARS SITUACIJĄ RUSIJOS KARO KONTEKSTE

Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdemaras Rupšys trečiadienį dalyvaus NATO karinio komiteto susitikime Briuselyje, kur bus aptarti svarbiausi Aljanso klausimai, situacija Rusijos karo kontekste.

Belgijoje susitinka 31 NATO valstybės kariuomenių vadai ir atskiru kvietimu Švedijos kariuomenės vadas, jie pirmininkaujant NATO karinio komiteto pirmininkui admirolui Robui Baueriui suplanuotų 5-ių sesijų metu aptars Aljanso strateginės svarbos klausimus, trečiadienį pranešė Lietuvos kariuomenė.

Anot pranešimo, NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas prisijungs prie Karinio komiteto pirmojoje sesijoje, kurioje bus svarstomi pagrindiniai prioritetai ir iššūkiai. Antrojoje sesijoje kariuomenių vadai aptars Rusijos karą prieš Ukrainą bei NATO ir sąjungininkų paramą Ukrainai.

Trečiojoje sesijoje pagrindinis dėmesys bus skiriamas Aljanso atgrasymo ir gynybos stiprinimui aptarti prieš Vilniaus viršūnių susitikimo sprendimus. Ketvirtoje ir penktoje sesijoje Karinis komitetas pateiks papildomų nurodymų ir gairių, susijusių su esminiu NATO gynybos pozicijos pertvarkymu, dėl kurio susitarta Madrido viršūnių susitikime.

Ketvirtadienį Europos sąjungos šalių kariuomenių vadai ES tarybos štabe aptars ES bendradarbiavimą su NATO, ES karines operacijas bei mokymo misijas ir jų eigą, karinių pajėgumų vystymą, taip pat Vokietijos iniciatyvos „Strateginis kompasas“ eigą.

Pranešime pažymima, kad svarbi susitikimo tema bus tolimesnė parama Ukrainai, ES šalių tarpusavio derinimas įsigyjant ir tiekiant Ukrainai reikalingą paramą ilgalaikėje ir trumpalaikėje perspektyvoje, išmoktos bendrų, didelės vertės įsigijimų pamokos.

NATO ir Europos Sąjungos Kariniai komitetai (angl. Military Committee) yra aukščiausio lygmens kariniai vadovavimo padaliniai, teikiantys patarimus bendros saugumo ir gynybos politikos, taip pat karinių misijų ir operacijų klausimais. Karinus komitetus sudaro valstybių narių kariuomenių vadai, kurie į susitikimus Briuselyje renkasi du kartus per metus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS