Kitąmet kultūros projektams bus skirta 17 mln. eurų | KaunoDiena.lt

KITĄMET KULTŪROS PROJEKTAMS BUS SKIRTA 17 MLN. EURŲ

  • 0

Kultūros ministras Šarūnas Birutis penktadienį patvirtino gaires, kuriomis remiantis kitąmet bus skirstomos Kultūros rėmimo fondo lėšos, iš viso – daugiau kaip 17 mln. eurų.

Anot Kultūros ministerijos pranešimo, gairėse numatytas išsamesnis informacijos teikimas paraiškų teikėjams, sutrumpintas administracinis paraiškų patikros laikotarpis, 1,5 mln. eurų didėja didėja Kultūros rėmimo fondo biudžetas, numatomas didesnis finansavimas daugeliui sričių ir programų.

Teigiama, kad patvirtintose gairėse išlaikomi svarbiausi prioritetai – kultūra regionuose, kultūros edukacija ir pilietiškumo ugdymas.

„Kultūros rėmimo fondo gairės patvirtintos anksčiau, nei buvo planuota, todėl Lietuvos kultūros taryba konkursus skelbs numatytu laiku“, – pabrėžė Š. Birutis.

Praėjusią savaitę už konkurso organizavimą atsakinga Kultūros taryba įspėjo, kad kitąmet gali vėluoti kultūros projektų finansavimas, nes, anot jos, ministerija vėluoja patvirtinti Kultūros rėmimo fondo lėšomis finansuojamų projektų teikimo gaires 2017 metams, į jas įtraukia reikšmingus, nederintus pakeitimus.

Ministro patvirtintose gairėse numatyta, kad konkurso dalyvių paraiškos turi būti patikrintos ne vėliau kaip per 20 darbo dienų nuo kvietime nurodyto paraiškų teikimo termino pabaigos. Šis terminas gali būti pratęstas argumentuotu Kultūros tarybos sprendimu iki 10 darbo dienų apie tai informuojant interneto svetainėje.

Taip pat numatyta, kad sprendimą dėl projekto finansavimo priima tarybos narių susirinkimas ne vėliau kaip per 70 darbo dienų nuo paraiškų teikimo termino pabaigos. Šį terminą taip pat galima pratęsti iki dešimt darbo dienų.

Pareiškėjams ir projektų vykdytojams prašant Kultūros taryba turės pateikti jų projektą vertinusių ekspertų balų vidurkį pagal kiekvieną gairėse nurodytą kriterijų ar prioritetą bei konsoliduotą ekspertų grupės išvadą, teigiama ministerijos pranešime.

Anot jo, atnaujintose gairėse padidintas finansavimas daugeliui programų ir sričių – „Kūrybiška Europa“ (didėja 27 proc.), „Menininkų rezidencijos Lietuvoje“ (didėja 12 proc.), „Kultūros paveldas“ (didėja 31 proc.), „Kultūros ir meno pristatymas užsienyje“ (didėja 20 proc.).

Sukurta nauja programa, skirta finansuoti kultūros ar meno srities asociacijų ar skėtinių organizacijų strateginių programų įgyvendinimą. Pagal šią programą bus finansuojamos programos, skirtos didinti kultūros ar meno matomumą visuomenėje, atstovauti kultūros ar meno kūrėjų ar kultūros ir meno srityje veikiančių juridinių asmenų interesams.

Kultūros tarybos narė Gintautė Žemaitytė penktadienį BNS sakė, kad sunku vertinti pakeitimus gairėse, nemačius pačio dokumento. Ji teigė negalinti prognozuoti, ar pirmąjį finansavimo konkursą bus spėta paskelbti, kaip ir planuota, rugsėjo viduryje.

„Nesinori klaidinti nematant dokumento. Manome, kad kitą savaitę savaitę įvertinsime pakeitimus, o nuo (rugpjūčio) 22-osios taryba renkasi. Tada bus daugiau aiškumo“, – teigė tarybos narė.

„Nerimas bent jau tarybos narių ir administracijos nėra visiškai išsklaidytas, nes iš užuominų, kas keista, matyti, kad keisti punktai, nuo kurių labai priklauso, kada kvietimas gali būti paskelbtas“, – pridūrė ji.

Gairės, kuriomis remiamasi sprendžiant, kas gaus Kultūros rėmimo fondo paramą, o kas – ne, tobulinamos kasmet.

Kultūros taryba atsakinga už kultūros ir meno programų, projektų ir kitokių priemonių finansavimą. Ji taip pat turi administruoti Kultūros rėmimo fondo lėšas, skirti kultūros ir meno kūrėjams stipendijas ir kitokią finansinę paramą, organizuoti kultūros ir meno tyrimus, koordinuoti jų gyvendinimą, stebėti, kaip projektai įgyvendinami.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS