KT prašoma aiškintis dėl išmokų dirbantiems tėvams mažinimo | KaunoDiena.lt

KT PRAŠOMA AIŠKINTIS DĖL IŠMOKŲ DIRBANTIEMS TĖVAMS MAŽINIMO

  • 2

Vilniaus apygardos administracinis teismas trečiadienį nusprendė prašyti Konstitucinio Teismo (KT) ištirti, ar išmokos mažinimas dirbantiems ir vaikus auginantiems tėvams neprieštarauja Konstitucijai.

Kaip pranešė teismas, nagrinėjant administracinę bylą kilo abejonių dėl Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo atitikties Konstitucijai dėl nuostatos, kad jeigu vaiko priežiūros išmoką gaunantis asmuo pirmaisiais vaiko auginimo metais turi pajamų, nuo kurių skaičiuojamos motinystės socialinio draudimo įmokos, ar iš vykdytos darbinės veiklos gautų pajamų, jam mokamas vaiko priežiūros išmokos ir gautų pajamų skirtumas arba išmoka visai nemokama.

Sprendimas kreiptis į KT priimtas nagrinėjant administracinę bylą, kurioje pareiškėjas apskundė „Sodros“ sprendimą, kuriais reikalaujama grąžinti skirtą 1,8 tūkst. eurų vaiko priežiūros išmoką.

Pareiškėjas pernai kreipėsi į „Sodrą“ prašydamas skirti vaiko priežiūros išmoką ir pareiškėjui buvo apskaičiuota 1,2 tūkst. eurų per mėnesį vaiko priežiūros išmoka pirmaisiais metais ir 700 eurų per mėnesį vaiko priežiūros išmoka antraisiais metais.

Byloje ginčas kilo dėl suteiktos vaiko priežiūros išmokos sumažinimo, pareiškėjui pradėjus gauti draudžiamųjų pajamų įsidarbinus uždarojoje akcinėje bendrovėje, dėl ko jis neteko galimybės gauti vaiko priežiūros išmoką ar jos dalį.

„Pareiškėjo teigimu, toks teisinis reguliavimas apriboja jo teisę į darbą ir nuosavybę, skirta kompensuojamojo uždarbio sumažinta išmoka yra per maža, todėl jis priverstas papildomai dirbti“, – rašo teismas.

Ši administracinė byla sustabdyta iki įsigalios KT nutarimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Jonas

Kodėl tu toks žiaurus ar vaikų neturi ir nežinai kas vyksta toj mūsų Lietuvoje

Per daug nori tėveliai

Ir taip per ilgai sėdi namuose ir per daug gauna, reikia daryt, kaip Amerikoje, keli mėnesiai ir į darbą, nes njau nebežino, ko norėti

SUSIJUSIOS NAUJIENOS