KT: vienodas reikalavimas nurodyti teistumą kandidato plakate prieštarauja Konstitucijai | KaunoDiena.lt

KT: VIENODAS REIKALAVIMAS NURODYTI TEISTUMĄ KANDIDATO PLAKATE PRIEŠTARAUJA KONSTITUCIJAI

Vienodas reikalavimas nurodyti teistumą kandidato plakate, nepriklausomai nuo padaryto nusikaltimo sunkumo ar net išnykus teistumui, prieštarauja Konstitucijai, paskelbė Konstitucinis Teismas (KT).

„Rinkimų įstatymų nuostatos dėl rinkimų plakatuose vienodai nurodomos informacijos apie kandidatų į Seimo, Europos Parlamento, savivaldybių tarybų narius pripažinimą kaltais dėl nusikalstamos veikos prieštarauja Konstitucijai“, – sakoma trečiadienį paskelbtame KT nutarime.

KT bylą dėl prievolės nurodyti teistumą kandidato plakate tais atvejais, kai žmogus buvo pripažintas kaltu dėl neatsargios ar nesunkios nusikalstamos veikos ir jo teistumas jau yra išnykęs, nagrinėjo pagal individualų skundą.

Pareiškėjas į KT kreipėsi dėl nuostatos, reikalaujančios plakate prie kandidato pavardės visais atvejais nurodyti, jei jis teismo nuosprendžiu yra pripažintas kaltu dėl nusikalstamos veikos.

Skunde pabrėžta, kad šis reikalavimas taikomas, net jei asmuo yra pripažintas kaltu dėl neatsargios, nesunkios nusikalstamos veikos, o jo teistumas yra išnykęs ar panaikintas ir jis laikomas nepriekaištingos reputacijos.

„Įtvirtindamas pareigą rinkėjams pateikti informaciją apie kandidato pripažinimą kaltu dėl nusikalstamos veikos, įstatymų leidėjas turėtų nustatyti, kaip tokia informacija turėtų būti tinkamai pateikta, kad rinkėjai galėtų apsispręsti dėl kandidato tinkamumo“, – sakoma KT paskelbtame pranešime.

Anot jo, nustatant reikalavimus dėl privalomai skelbtinos informacijos apie svarbius kandidato gyvenimo faktus reikia atsižvelgti į tai, kad „padaryta nusikalstama veika savo pobūdžiu gali būti įvairi, ji gali būti padaryta ne tik tyčia, bet ir dėl neatsargumo, gali būti labiau arba mažiau pavojinga“.

Pasak teismo, Seimas gali nuspręsti, kad praėjus tam tikram laikui nuo nusikalstamos veikos padarymo ji nebus laikoma esmingai reikšminga rinkėjams apsisprendžiant dėl kandidato tinkamumo renkamoms pareigoms.

Taip pat KT pažymėjo, kad informacija, galinčia turėti esminę reikšmę rinkėjams apsisprendžiant dėl kandidato tinkamumo, turėtų būti laikoma ir mandato panaikinimas ar pašalinimas iš pareigų per apkaltą.

Pagal rinkimų įstatymus, Vyriausiosios rinkimų komisijos leidžiamame kandidato į Seimo narius rinkimų plakate daromas įrašas „Teismo nuosprendžiu yra pripažintas kaltu dėl nusikalstamos veikos“, jei asmuo buvo pripažintas kaltu.

Kandidatas turi viešai paskelbti, jeigu jis po 1990 metų kovo 11 dienos Lietuvos teismo įsiteisėjusiu nuosprendžiu yra pripažintas kaltu dėl nusikalstamos veikos arba bet kada buvo pripažintas kaltu padaręs sunkų ar labai sunkų nusikaltimą. Tai kandidatai turi nurodyti kandidato į anketoje nepaisant to, ar teistumas išnykęs, ar panaikintas. Nuslėpę teistumą būna braukiami iš kandidatų sąrašų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS