Kybartų pataisos namų pareigūnai nerimauja dėl perkėlimo dirbti į Marijampolę | KaunoDiena.lt

KYBARTŲ PATAISOS NAMŲ PAREIGŪNAI NERIMAUJA DĖL PERKĖLIMO DIRBTI Į MARIJAMPOLĘ

Rengiantis perkelti nelegalius migrantus į uždaromus Kybartų pataisos namus, pastaruosiuose dirbę prižiūrėtojai bus perkeliami dirbti į Marijampolės pataisos namus.

Tačiau pareigūnai dėl laukiančių pokyčių sako nerimaujantys.

Pasak Lietuvos Respublikos ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininko Kęstučio Pauliuko, netikėtas perkėlimas ir užtikrinimas, jog visi dirbs kaip dirbo tose pačiose pareigose, atrodo neįmanomas, tačiau teisingumo viceministras Elanas Jablonskas per susitikimą penktadienį patikino, jog taip ir bus.

Profesinė sąjunga išplatintame pranešime baiminasi ir dėl darbuotojų likimo, ir dėl grėsmių, kurios gali kilti skubotai vykdant perkėlimą.

Pasak K. Pauliuko, jau dabar pasitaiko atvejų, kai sumaišomi ir toje pačioje vietoje atsiduria skirtingo režimo nuteistieji, tai ir papildomi iššūkiai, ir rizikos, ir grėsmės.

Prižiūrėtojai į darbą atvyksta iš visų aplinkinių atokių miestelių ir rajonų, tad nuogąstaujama, kad kai kuriems jų atstumas į darbą gerokai pailgės.

„Gali būti, jog atsiras ir tokių, kurie nuspręs išeiti iš tarnybos, dėl blogėjančių darbo sąlygų, tai liūdina, nes sistema ir taip kaip sulopytas rūbas, o pareigūnų labai trūksta, ateinančiųjų nedaug“, – sako K. Pauliukas.

Šiuo metu Kybartų pataisos namuose dirba 176 darbuotojai, bausmę atlieka apie 300 nuteistųjų.

Kaip skelbta, į uždaromus Kybartų pataisos namus planuojama perkelti apie 800 migrantų, daugumą – iš Rūdninkų poligono, kur jie šiuo metu gyvena palapinėse.

Į uždaromus Kybartų pataisos namus migrantus, šiuo metu gyvenančius karinėse palapinėse, nuspręsta perkelti ruošiantis šaltajam laikotarpiui. Prieš tai šias patalpas VRM turės perduoti Teisingumo ministerija. Numatyta, kad šiuo metu čia esantys nuteistieji bus perkelti į artimiausias pataisos įstaigas.

Vidaus reikalų ministerijos teigimu, pataisos namuose užtikrintas šildymas, elektra, interneto ryšys, tiekiamas vanduo ir karštas maistas, veikia medicinos punktas.

Į Lietuvą per sieną su Baltarusija šiemet neteisėtai pateko 4,1 tūkst. migrantų. Vilnius kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija. Dėl jos šalyje paskelbta ekstremali situacija.

Vilkaviškio meras nerimauja dėl darbo vietų Kybartuose

Vilkaviškio meras nerimauja dėl darbo vietų mažėjimo Kybartuose, nusprendus iš jų iškelti pataisos namus.

„Kybartų pataisos namai yra vienas iš didžiausių darbdavių, kur dirba virš 170 darbuotojų, plius ten yra suaugusių mokymo centras, kur yra 18 etatų įkurta ir mokosi apie 80 nuteistųjų ir yra ten ir Marijampolės profesinio rengimo centras, kur apie 120 mokosi“, – BNS pirmadienį sakė Vilkaviškio rajono meras Algirdas Neiberka.

Pirmadienį Kybartuose vyko gyventojų susitikimas su vidaus reikalų ir teisingumo viceministrais. Pasak mero, gyventojai prašė išsaugoti įkalinimo įstaigą miestelyje, kad nebūtų prarandamos darbo vietos.

„Du šimtai darbo vietų – jau pripratę prie šios darbo specifikos žmonės. Tai kas dabar bus daroma?“, – svarstė meras.

Taip pat nėra aišku, kas bus daroma su švietimo įstaigų darbuotojais.

„Taip pat kas dar neramina – pagalvokime į tolimesnę perspektyvą: atkelia migrantus – kiek tie migrantai gali būti? Iki pusės metų, metus, iki dvejų – o kas toliau su įstaiga? Ji paliekama ir jau panaikinta, atgal mechanizmo sugrąžinti jau kaip ir nebebūtų“, – teigė jis.

Pasak mero, gyventojai yra prieš planus uždaryti įstaigą, o dėl migrantų perkėlimo jiems kyla daug klausimų, į kuriuos ministerijų atstovai kol kas negali atsakyti: apie tai, ar jiems bus leidžiama vaikščioti laisvai, kokiu režimu jie bus laikomi ir taip toliau.

„Žmonės klausia: jeigu įkelia migrantų, tai kokio statuso? Į uždarą ar atvirą (režimą – BNS), kokios paslaugos? Paprastai tie klausimai kyla ir iš viceministrų ne į visus atsakymus išgirdome, į kai kuriuos ir nebuvo atsakymų. Tai ir neramina žmones“, – teigė A. Neiberka.

Pasak mero, oficialios informacijos, kad pataisos namai Kybartuose yra naikinami, ministerijų atstovai kol kas nepateikė – dėl to turėtų būti nuspręsta antradienį, nors viešumoje jau skelbiamos detalės apie tai, kiek migrantų čia galėtų būti perkeliama iškrausčius pataisos namus.

„Labiausiai mane stebina tas anksčiau informacijos neturėjimas: iš žiniasklaidos mes sužinome daugiau negu oficialiai“, – teigia meras.

Mero teigimu, tiek bendruomenei, tiek jam buvo naujiena tiek sprendimas uždaryti įkalinimo įstaigą Kybartuose, tiek įkelti čia migrantus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS