Laikino atokvėpio paslaugą pasiruošusios suteikti beveik 50 savivaldybių | KaunoDiena.lt

LAIKINO ATOKVĖPIO PASLAUGĄ PASIRUOŠUSIOS SUTEIKTI BEVEIK 50 SAVIVALDYBIŲ

Laikino atokvėpio paslaugą pasiruošusios suteikti beveik 50 šalies savivaldybių iš esamų 60-ies, pernai tokia galimybe pasinaudojo beveik 140 žmonių, pranešė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM).

Prašymus savivaldybėms dėl laikino atokvėpio paslaugos gali teikti slaugomų ar nuolatinės priežiūros reikalaujančių vaikų su negalia, suaugusių neįgaliųjų ar senyvo amžiaus žmonių artimieji. Paslauga gali būti teikiama namuose, dienos centre ar socialinės globos įstaigoje.

SADM pranešime nurodoma, kad per 2021 metus laikino atokvėpio paslauga buvo suteikta beveik 140 žmonių 35 šalies savivaldybėse, daugiausia Šiaulių mieste, Pasvalio rajone, Druskininkuose ir Kauno mieste bei rajone.

14 savivaldybių laikinas atokvėpis gali būti suteikiamas, tačiau kol kas nesikreipė nė vienas žmogus, norintis gauti šią paslaugą. SADM pranešimu, eilių gauti laikino atokvėpio paslaugas nėra nė vienoje šalies savivaldybėje.

„Vaikus ar suaugusius žmones su negalia, senyvo amžiaus asmenis prižiūrintys gyventojai gali pasinaudoti valstybės siūloma pagalba – laikino atokvėpio paslauga. Norisi, kad į savo gyvenamosios vietos savivaldybę aktyviau kreiptųsi visi žmonės, kuriems ši pagalba reikalinga“, – pranešime cituojama socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Vilma Augienė.

Vaikus ar suaugusius žmones su negalia, senyvo amžiaus asmenis prižiūrintys gyventojai gali pasinaudoti valstybės siūloma pagalba – laikino atokvėpio paslauga.

Pasak pranešimo, palyginti su pernai liepos mėnesio duomenimis, savivaldybių, kuriose buvo laikino atokvėpio gavėjų, skaičius padidėjo nuo 25 iki 35 savivaldybių, o gavėjų padaugėjo per 30 procentų.

Artimųjų laikino atokvėpio metu paslaugos dažniausiai buvo teikiamos suaugusiems asmenims su negalia (48 proc. visų gavėjų), rečiausiai – vaikams su negalia (18 proc.). Tiek vaikams su negalia, tiek suaugusiems asmenims su negalia paslaugos dažniausiai buvo teikiamos institucijoje, rečiau namuose, tuo tarpu senyvo amžiaus asmenims panašia apimtimi paslaugos buvo teikiamos tiek asmens namuose, tiek institucijoje.

Laikino atokvėpio paslaugos gali prašyti vaikų su negalia iki 18 metų tėvai, globėjai, suaugusio asmens su negalia ar senyvo amžiaus artimieji, kurie gyvena kartu ir globoja asmenį, kai nustatytas specialusis slaugos ar priežiūros poreikis.

Kiekviena šeima turi teisę per metus gauti iki 720 val. arba 30 parų laikino atokvėpio paslaugą, išimtiniais atvejais, esant krizinei situacijai, laikino atokvėpio paslauga gali būti nepertraukiamai teikiama iki 90 parų.

Tokias paslaugas teikti socialiniai darbuotojai, individualios priežiūros personalas, sveikatos priežiūros personalas, kiti specialistai. Jei laikino atokvėpio paslaugą teikiantis specialistas lieka nakvoti laikino atokvėpio paslaugos gavėjo namuose, jam turi būti užtikrintos tam reikalingos sąlygos.

Laikino atokvėpio paslaugos yra iš dalies mokamos, bet priklauso nuo negalią turinčio suaugusio asmens ar vaiko pajamų. Paprastai negalią turintys asmenys gali gauti tikslines kompensacijas, šalpos pensijas arba netekto darbingumo pensijas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS