Į Konstitucinio Teismo teisėjus siūlomi trys kandidatai | KaunoDiena.lt

Į KONSTITUCINIO TEISMO TEISĖJUS SIŪLOMI TRYS KANDIDATAI

Konstitucinio Teismo teisėjais siūloma skirti Aukščiausiojo Teismo teisėją Algį Norkūną, advokatę Giedrę Lastauskienę ir Konstitucinio Teismo kanclerę Ingridą Danėlienę.

Šias kandidatūras ketvirtadienį pateikė laikinoji Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkė Sigita Rudėnaitė, prezidentas Gitanas Nausėda ir Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

S. Rudėnaitė 27 metų teisėjo patirtį turintį A. Norkūną įvertino „kaip plačios erudicijos, aukštos profesinės kvalifikacijos ir nepriekaištingos reputacijos teisininką“.

A. Norkūnas nuo 2016 metų yra Teisėjų tarybos narys.

G. Nausėda, pristatydamas G. Lastauskienę, teigė, kad jos „profesionalumas ir sukaupta solidi teisinio darbo patirtis turėtų prisidėti prie sėkmingo jos darbo Konstituciniame Teisme“.

G. Lastauskienė nuo 2003 metų dirbo advokate ir dėstė Vilniaus universiteto Teisės fakultete, nuo 2012 metų yra Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) tarybos, o nuo 2018 metų – Pretendentų į teisėjus egzaminų komisijos narė.

Seimo pirmininkas kandidate pasiūlė Konstitucinio Teismo kanclerę I. Danėlienę, BNS patvirtino jo atstovė spaudai Karolina Frolovienė.

Kovą baigiasi Konstitucinio Teismo pirmininko Dainiaus Žalimo bei teisėjų Gedimino Mesonio ir Vyto Miliaus kadencija.

Konstitucija numato, kad Konstitucinis Teismas kas trejus metus atnaujinamas vienu trečdaliu.

Dėl kandidatūrų turės balsuoti Seimas.

R. Karbauskis: negalima tikėtis besąlyginio palaikymo

Ketvirtadienį paskelbti kandidatai į Konstitucinio Teismo (KT) teisėjus nederinti su valdančiaisiais, todėl jie negali tikėtis automatinio palaikymo parlamente, teigia „valstiečių“ lyderis.

„Ne, nederintos su mūsų frakcija, su koalicija irgi nederinta“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė Ramūnas Karbauskis.

„Abejoju, ar tos kandidatūros, kurios įvardijamos, sulauktų palaikymo taip automatiškai, kaip kažkas galbūt tikisi“, – pridūrė jis.

Abejoju, ar tos kandidatūros, kurios įvardijamos, sulauktų palaikymo taip automatiškai, kaip kažkas galbūt tikisi.

R. Karbauskis teigė nesuprantąs Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio elgesio, kad jis kandidatūrą į KT teisėjus parinko net nepaklausęs Seimo frakcijų nuomonės.

„Nederindamas jis, sakyčiau, pakišinėja tam tikrus žmones, kuriuos jis įvardija. Kaip gali nederindamas, tikėtis, kad Seimas paims ir palaikys vieną ar kitą kandidatūrą?“ – kalbėjo politikas.

„Jeigu mums neįvardyta jokia pavardė, niekas nederinta, kaip galiu atsakyti, ar pritarsime? Kažkokiu būdu tikimasi, kad paims Seimas ir subalsuos abejingai. Ne, Seimas nesubalsuos abejingai“, – pabrėžė R. Karbauskis.

Jis atkreipė dėmesį, kad šiuo atveju kalbama apie labai svarbios institucijos – Konstitucinio Teismo – teisėjus.

Didžiausios opozicinės Seimo konservatorių frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis sakė, kad ir su jų frakcija kandidatūros nederintos. Kita vertus, jis tvirtino manąs, jog tokio derinimo ir nereikia.

„Kiekviena institucija, kuri siūlo, ji tai daro savarankiškai“, – sakė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

tomas

Įsižeidė Karabasas, kad į KT teisėjus nepasiūlė jo numylėto bebro. Ajajai...

...

Kada STT imsis to KT?..

ta

pati chebra 1 kita tepanti tai nelieciamuju kasta .......
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS