Langus ir tiltus euruose keis nauji vaizdai | KaunoDiena.lt

LANGUS IR TILTUS EURUOSE KEIS NAUJI VAIZDAI

Europos centrinis bankas (ECB) yra pasirengęs atnaujinti savo banknotų dizainą ir atsisakyti istorinės langų ir tiltų temos, kuri Europos piliečių piniginėse vyravo pastaruosius 21 metus.

Kviečia balsuoti

Banknotus ketinama pakeisti vienu iš septynių ECB neseniai pristatytų dizaino variantų, kurie apima gamtos vaizdus, pavyzdžiui, paukščius ir upes, ir Europos ateities, jos vertybių ir bendros Senojo žemyno tapatybės simbolius.

ECB atveria duris diskusijoms didžiajai euro zonos visuomenei per konsultacijas, kurios vyks iki rugpjūčio pabaigos. Visi euro zonos piliečiai galės dalyvauti apklausoje, kuri rengiama ECB svetainėje.

Centrinis Bankas taip pat kurs tikslines grupes, siekdamas užtikrinti, kad nuomonės iš visos euro zonos būtų atstovaujamos vienodai.

Vis dėlto visos šios konsultacijos prasidėjo ne itin sklandžiai: ECB pirmininkė Christine Lagarde per socialinį tinklą „Twitter“ buvo priversta raminti apklausos starto laukusius europiečius informuodama, kad dėl vėlavimo ir kitų problemų kaltos techninės kliūtys.

Nacionalinis neutralumas

„Siekdami užkirsti kelią padirbinėjmui ir sumažinti poveikį aplinkai, kuriame naują aukštųjų technologijų banknotų seriją, – tikina vykdomosios valdybos narys Fabio Panetta. – Esame įsipareigoję naudoti grynuosius pinigus ir užtikrinti, kad visada būtų galima pasirinkti galimybę atsiskaityti viešaisiais pinigais.“

Tačiau neaišku, ar ECB tikrai įsiklausys į visuomenės nuomonę dėl galutinio naujojo eurų dizaino. Banko valdančioji taryba sprendimą priims tik 2024 m.

Šešis iš septynių pasiūlymų parengė 2021 m. gruodžio mėnesį ECB paskirta ekspertų komanda, kuri juos atrinko iš viso 29 pasiūlytų dizaino variantų sąrašo. ECB valdančioji taryba nusprendė pridėti dar vieną variantą, pavadinta Europos kultūra, esą siekiant akcentuoti Europos tapatybę.

Svarbi užduotis – neįžeisti nacionalinio jautrumo pasirenkant temas ar asmenybes, kurios būtų susijusios su konkrečia šalimi. Dėl šios priežasties ir buvo pasirinkti gamtos motyvai.

Už naujųjų euro banknotų dizainą atsakingai grupei buvo pavesta sukurti kiekvieno pasiūlymo istoriją, nurodant priežastis, kodėl kiekviena iš jų yra verčiausia dėmesio.

Grupė turėjo žengti atsargiai, kad neįžeistų nacionalinio jautrumo pasirinkdama temas ar asmenybes, kurios būtų susijusios su konkrečia šalimi. Ekspertų aiškinimu, dėl šios priežasties ir buvo pasirinktos gamtos temos, tokios kaip paukščiai ar upės, nes jos abi simbolizuoja sienų nebuvimą ir tarpusavio ryšį tarp Europos šalių.

Iššūkis dizaineriams

Prieš du dešimtmečius vykusiame pirmajame ECB banknotų dizaino konkurse paukščių tema pralaimėjo nedideliu skirtumu. Nors dabar kupiūrose nėra nei vanagų, nei balandžių ženklų, tačiau ant 50 eurų banknoto yra vieta, skirta pelėdai – paukščiui, su kuriuo save yra sulyginusi ir pati Ch. Lagarde.

„Mano siekis yra būti pelėda, kuri dažnai asocijuojasi su trupučiu išminties“, – vienoje iš spaudos konferencijų kalbėjo pati Ch. Legarde.

Kitos atrinktos temos buvo rankų vaizdavimas, kuris turėtų asocijuotis su bendru Europos kūrimu, o Europos ateičiai atspindėti pasirinkti stilizuoti dar tik gimsiančių europiečių portretai.

Šios idėjos bus tikras iššūkis ECB dizaineriams. Pats Centrinis Bankas pripažino, kad atvaizduoti kai kurias labai abstrakčias temas yra gana sudėtinga užduotis.

ECB ekspertų grupė taip pat perspėjo, kad septintasis pasiūlymas, pavadinimu „Mūsų Europa, mes patys“, netgi gali virsti nesusipratimu, nes ji grindžiama bendros Europos kultūrinės tapatybės idėja. Tačiau Senajame žemyne egzistuoja galybė skirčių.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

tai

turbut atminciai iremins reptiloidus kuriu greit neliks planetoje z=0

Pilietis

Vel gryztam prie zveriuku kaip prie vagnoriaus. Geriau didziu vadu nuotraukas det: Hitlerio, Franko, Musolinio, Ciausesku, De Golio, Brazausko

SUSIJUSIOS NAUJIENOS