Lietuvos teismai mini 105 metų sukaktį | KaunoDiena.lt

LIETUVOS TEISMAI MINI 105 METŲ SUKAKTĮ

Penktadienį Lietuvoje minima Teismų diena ir Lietuvos teismų 105-erių metų sukaktis.

Teismas – tai įstatymų nustatyta tvarka įsteigta institucija, kuri vykdo teisingumą. Teismai, vykdydami teisingumą, yra nepriklausomi nuo jokių kitų valstybės valdžios ir valdymo institucijų, pareigūnų, politinių partijų, organizacijų ir kitų asmenų. Kišimasis į teismų veiklą užtraukia įstatymų numatytą atsakomybę.

Lietuvoje šiuo metu veikia 22 teismai, juose dirba apie 700 teisėjų.

Šalyje veikia 12 apylinkių teismų, penki apygardų teismai, Lietuvos apeliacinis teismas ir Lietuvos Aukščiausiasis Teismas.

Taip pat veiklą vykdo specializuoti teismai – apygardų administraciniai teismai ir Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas. Šie teismai nagrinėja bylas dėl ginčų, kylančių iš administracinių teisinių santykių.

2022 metais Lietuvos teismuose buvo išnagrinėtos 191 tūkst. 729 bylos, daugiau nei 148 tūkst. iš j bylų buvo civilinės, jos susijusios su šeimos santykiais, skolomis ir t.t.

Teismų dienai paminėti Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vyks  renginys.

Šiame iškilmingame renginyje Europos Komisijos Teisės tarnybos Institucijų direktorato direktorius Paolo Stancanelli ir Audronė Steiblytė, Europos Komisijos Teisės tarnybos narė pristatys Europos Komisijos Teisės tarnybos išleistą knygą „Europos Sąjungos teisei – 70 metų: savo piliečių labui veikianti Sąjunga“.

Europos Sąjungos teisės 70-ties metų sukakties proga išleistoje knygoje apžvelgiamos pagrindinės Europos Sąjungos vertybės: nuo principų iki teisinių pareigų, duomenų apsaugos reglamentavimas sparčiai kintančioje technologinėje aplinkoje, aplinkos apsauga ir kova su klimato kaita, Europos Komisijos indėlis užtikrinant Europos Sąjungos teisės aktų kokybę, Europos Sąjungos teisėjų vaidmuo tam tikrose Europos Sąjungos viešosios tarnybos teisės srityse bei kiti aktualūs su Europos Sąjungos teise susiję klausimai.

Teismų dienos proga organizuojame renginyje taip pat bus apdovanoti labiausiai nusipelnę teismų sistemai asmenys.

Šią savaitę buvo pristatytas internetinis projektas „ATVIRI TEISMAI“, kuriuo teismai teigia atvėrę dar daugiau informacijos apie savo veiklą. Taip pat įvyko finalinis projekto „Diena su teisėju“ renginys, kuriame j buvo įvertinti geriausi studentų sukurti vaizdo klipai iš susitikimų su teisėjais. 

Lietuvos teismų diena minima nuo 1918 metų, kai Lietuvos Taryba Vasario 16-ąją paskelbė Lietuvos Nepriklausomos Valstybės atkūrimą, o pirmasis Nepriklausomos Lietuvos teisingumo ministras profesorius Petras Leonas išleistu įstatymu įsteigė Nepriklausomos Lietuvos teismus.

Lietuvos teismuose ši diena kasmet buvo minima 1918–1940 metais.

2016 metais pritarus Seimui, gruodžio 15-oji paskelbta atmintina – Lietuvos teismų – diena.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Lietuvai

vos 33,o teismai - dar iki jos kysininkavo?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS