Mažamečių tvirkinimas – emigracijos sukelta problema? | KaunoDiena.lt

MAŽAMEČIŲ TVIRKINIMAS – EMIGRACIJOS SUKELTA PROBLEMA?

„Negalima imti saldainio iš nepažįstamo dėdės“, – dažniausiai tik tokiu sakiniu prasideda ir pasibaigia mažamečių auklėjimas namuose, siekiant sukurti jiems saugią aplinką.

Tačiau ar to pakanka, kad jie augtų sveiki saugesniame pasaulyje? „Vaikui, kuris nesuvokia, kas vyksta, tokie veiksmai atneša milžinišką žalą, – nedvejodamas LRT KULTŪROS laidoje „Kultūros teismas“ kalbės psichologinės analitikos ekspertas Viktoras Šapurovas ir konstatuos. – Mūsų visuomenėje pasitaiko atvejų, kai tvirkinamus veiksmus dukros atžvilgiu atlieka tėvas, tačiau daug dažniau – patėvis.“

Eksperto teigimu, ši problema darosi vis opesnė ir dėl neslūgstančios emigracijos. „Nemaža dalis vaikų atsiduria nepakankamai juos prižiūrėti galinčių senelių rankose“, – teigs V. Šapurovas. Jo nuomone, lytiškumo ugdymas yra efektyviausias tada, kai tai daro dėmesingi tėvai.

Laidoje „Kultūros teismas“ nepilnamečių tvirkinimo problema bus nagrinėjama per meninę prizmę, pasiremiant Vladimiro Nabokovo romano pagrindu sukurtu filmu „Lolita“. Pagrindiniai kino juostos personažai – neprižiūrima mergaitė, savimi užsiėmusi motina ir nuo gašlumo dūstantis maniakas.

Dvylikametė Lolita po motinos žūties atsidūrė patėvio globoje. Galbūt mergaitė pati kurstė jo erotines fantazijas, bet jei tai būtų perkelta į šiuolaikinę visuomenę, tai vyro neapsaugotų nuo baudžiamosios atsakomybės.

Teisiškai asmuo, nesulaukęs 14 metų, yra laikomas mažamečiu. Ir net jei sutinka su vykdomu veiksmu, teisiškai jis laikomas bejėgiškos būklės, negalintis išreikšti savo valios.

Prie diskusijos prisijungusi modelių agentūros bendrasavininkė Diana Balšytė prisiminė pirmuosius žingsnius modelių pasaulyje. Į pirmą darbinę kelionę užsienyje ji išvyko būdama vos penkiolikos.

Laidos metu savo poziciją išsakė kaltintojas Tomas Girdenis. Jo nuomone, tai, jog mergina galimai pati skatino suaugusio vyro fantazijas, nėra lengvinanti aplinkybė. Tuo metu advokatė Loreta Guižauskienė, laidos metu atlikekanti kaltinamojo advokatės vaidmenį, teigia, jog psichologiškai dar paauglystėje paveiktas jos ginamasis negalėjo adekvačiai vertinti savo veiksmų.

Savo nuomone laidos metu dalijasi ir istorikas bei politologas Raimundas Lopata. Jis įvardys, jog ne viena istorinė asmenybė, vertinant iš šiuolaikinės prizmės, būtų apkaltinta pedofilizmu. Tačiau tai, jog šiuo metu apie tai yra garsiai kalbama ir asmenys, veikę prieš mažamečius, yra teisiami, anot istoriko, yra visuomenės pažangos atspindys.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

manyciau reikia pirmiausiai sutvarkyt

pederastine teisine sistema su iskrypelius ir banditus ginanciu BK, tuo paciu susodint y cype buvusius prokurorus ir teisejus ---dabartinius exs ,,,advokatus,,,, ir ateity atsisakyt ju paslaugu , na o veliau jau kalbet apie nepilnameciu tvirkinima , pedofilu siautejima , ---nes si tema labai nepatogi valdziau , teisesaugai ir baznyciai butent ten ir veisiasi visa si iskrypusi publika---siuo metu nepakaltinama ir nebaudziama...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS