Merginos Lietuvos policijoje – problema? | KaunoDiena.lt

MERGINOS LIETUVOS POLICIJOJE – PROBLEMA?

Pareigūno žūtis tarnybos metu sukrėtė Lietuvą ir privertė žmones atidžiau pažvelgti į tuos, kas gina mus nuo piktų ir neprognozuojamų asmenų. Paaiškėjo, kad didesnę uostamiesčio policijos patrulių dalį sudaro merginos.

Jėgos – skirtingos

Ar esame saugūs, pradėta svarstyti po Tryškių tragedijos liudininkų pasakojimo, kad žudomo pareigūno kolegė tuo metu tiesiog spiegė nesavu balsu.

Per kelerius pastaruosius metus vien Klaipėdoje būta ne vieno atvejo, kai policininkės nukentėjo nuo pažeidėjų ir, užuot užtikrinusios tvarką, pačios laukė kolegų pagalbos.

Klaipėdos patrulių rinktinės vadas Gedas Sakalauskas neslėpė, jog tarnyboje dabar apie 60 proc. sudaro merginos ir tik apie 40 proc. – vyrai.

Tiesa, atostogų metu jį pavaduojantis 1-osios kuopos vadas Sigetomas Olšauskas patikslino, jog šiuo metu dirbančių pareigūnų sąraše merginų yra tik trečdalis, visi kiti – vyrai.

Tiesa, dalis jų tik teoriškai dirba, o iš tikrųjų – augina vaikus ir yra tėvystės atostogose.

Neseniai Patrulių rinktinė pasipildė 13 naujų pareigūnų. Šešios iš šio būrelio yra merginos. Abejones merginų galimybe apginti žmones ir užtikrinti viešąją tvarką G.Sakalauskas atrėmė argumentais.

"Policijoje tarnaujančių merginų ir vaikinų teisės, pareigos, reikalavimai bei atlyginimas – vienodi. Tiesa ir tai, kad fizinės galimybės nėra vienodos, – kalbėjo patrulių vadas. – Į vieną ekipažą sodinti dvi pareigūnes vengiame. Nors tai nėra draudžiamas dalykas, stengiamės to nedaryti, ypač žinodami mūsų jaunimo požiūrį į uniformuotas merginas. Kiekvieno pareigūno pareiga apginti kolegą. Yra kaip yra, dirbame su tuo, ką turime, bet, aišku, norėtume daugiau vaikinų. Tiesa, yra situacijų, kai labiau reikalingos merginos. Pavyzdžiui, kai reikia apžiūrėti sulaikytą moterį. Kai kurie pažeidėjai reaguoja ramiau, kai prieina ir bando sugėdinti pareigūnė."

Mieste problemos nėra

G.Sakalauskas tikino, kad jo pavaldinės apgynė užpultą patrulį. Jos tai dažniausiai daro panaudodamos specialiąsias priemones, naudojo fizinę prievartą, taikė kovos veiksmus.

Būrio vadas teigė, kad pavaldinėms ne kartą pasakojo apie realius atvejus, kai pareigūnės pažeidėjų buvo tampomos už plaukų arba sulaikymo metu nusilaužė priklijuotus ar pernelyg ilgus nagus.

Klaipėdos apskrities policijos viršininkas Alfonsas Motuzas įsitikinęs, kad pareigūnų pagal lytį nereikėtų skirstyti. Pasak jo, svarbiausia, kaip policininkas kiekvienu atveju yra pasiruošęs reaguoti į nestandartinę situaciją.

"Kartais atsitraukti yra protingiau negu pulti. Dabar neturime pilno pareigūnų komplekto, todėl kartais iškyla grėsmė, kai kažkuris ekipažas yra silpnesnis, kai poroje dirba mergina. Suprantame, kad moteris yra silpnoji lytis, kad ir kaip ją beapginkluotume. Mieste lyg ir nėra didelės problemos, čia visada dirba bent vienas ekipažas, kur abu – vyrai. Juo labiau kad turime ir Mobiliąją kuopą, kurios pareigūnai reaguoja į didesnės grėsmės įvykius. Rajone sudėtinga laviruoti."

Nelinkęs nurašyti moterų

Rajonuose stengiamasi kabinetiniais vadinamų pareigūnų darbo grafiką išdėstyti taip, kad jie kuo daugiau dirbtų gatvėse.

Vyriausiojo policijos komisariato budėtojas mato ir šiuos pareigūnus gali pasiųsti reaguoti į įvykius.

Vis daugiau uniformuotų policininkų dirbs pamainomis. Taip stengiamasi kompensuoti policijos patrulių trūkumą. Rudenį, kai susijungs Kriminalinės ir Viešosios policijos padaliniai, pareigūnai dirbs teritorijose, juos tikimasi panaudoti ir reaguojant į įvykius.

Grįždamas prie moterų temos policijoje A.Motuzas teigė, kad Rikiuotės statute yra detalizuoti visi pareigūno uniformos bei kiti elementai.

"Aišku, nagų ilgis statute nėra aprašytas, bet pareigūnė turi rengtis santūriai, neiššaukiamai, prabangos elementai – minimalūs, vienas žiedas, auskariukai ir labai simboliniai papuošalai. Viskas priklauso nuo tiesioginių vadovų principingumo. Ypač jaučiame, kad reikia atskirai aiškinti elementarius dalykus tiems, kas į policiją ateina tik po įvadinių trijų mėnesių kursų, – atviravo Klaipėdos apskrities policijos viršininkas. – Būta atvejų, kai tokios policininkės ateina į tarnybinį automobilį ir klausia, kur galėtų pasidėti rankinę. Tam yra paskiriami kuratoriai, kurie pamoko visko, ką policininkui būtina žinoti kasdieniame darbe nuo tualeto iki visų kitų dalykų. Bet kitą kartą merginos su ilgais nagais geriau dirba negu be nagų. Nebūčiau linkęs visas policijos nesėkmes nurašyti moteriškumui. Kartais stresinėse situacijose vyrai gali pasielgti ne geriau nei moteris, ypač kai matai mirtį."

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

faustis

net vadas negali pasakyt tiesos....susilauks generolo rustybės...

klp

ne moteryse problema, o teisinėje sistemoje ir mūsų visuomenėje. neliko pagarbos įstatymams, didelis nebaudžiamumas, nusikaltėlių išteisinimas, turtų garbinimas ir jų galia, kur dar vadovų galvų "kirtimas" be reikalo neperžiūrint teisės aktų ir nepateisinamas nusikaltėlių reikalavimų pildymas. visa tai veda prie teisinio nihilizmo ir visuomenės išbalansavimo.

...

Toks ten ir 'valdymas' :( ... (gerai čia buvo pastebėta kas lauktų atvirai prabilusių komisarų).
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS