Mina gerumo kilometrus: ypatingą dukrą auginantis T. Piragis kviečia burtis kilniam tikslui | KaunoDiena.lt

MINA GERUMO KILOMETRUS: YPATINGĄ DUKRĄ AUGINANTIS T. PIRAGIS KVIEČIA BURTIS KILNIAM TIKSLUI

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Tautvydas Piragis dviratį mina ne vien tik savo malonumui. Kiekvienu pedalo paspaudimu vyras prisideda prie paramos žmonėms, turintiems Dauno sindromą, ir šviečiamosios programos.

Kilnus mynimas

Apie Lutone gyvenantį anykštėną T. Piragį dienraštis rašė kiek daugiau nei prieš pusmetį. Dviratį laisvu metu mėgstantis minti vyras skaitytojams tąsyk pasakojo apie savo dukrelę, kuri turi Dauno sindromą ir netikėtai užgimusią idėją.

„Per Kamilės gimtadienį pasakiau bičiuliams apie savo planus surengti žygį dviračiu. Tuomet jie tik nusijuokė manydami, kad fantazuoju. Kai kitą rytą ėmiau planuoti maršrutą, visiems teko patikėti. Nei žinojau, kaip ruoštis kelionei, nei klausiau kieno nors patarimų. Tačiau žinojau, kodėl tai darysiu, ir viską atidaviau likimui į rankas“, – apie iniciatyvą, kuri virto tradiciniu dviračių žygiu su kilniu tikslu, pasakojo T. Piragis.

Asmeninio archyvo nuotr.

Iš pradžių planavęs tiesiog numinti iš Anglijos į Lietuvą, jau netrukus Tautvydas nusprendė padėti Lietuvoje gyvenantiems Dauno sindromą turintiems žmonėms ir jų artimiesiems. Taip kiekvienas vyro žygis virto ir pinigų rinkimo maratonu. Per penkerius metus lietuvis surinko apie 20 tūkst. eurų.

„Žygio metu renkame aukas ir šiuos pinigus skiriame šviečiamosioms programoms Lietuvoje, kad kuo didesnė visuomenės dalis sužinotų: žmonės, turintys Dauno sindromą, yra visiškai tokie patys, kaip ir mes, – nori gyventi, mylėti, dirbti, o svarbiausia – nebūti atskirtyje“, – pasakojo T. Piragis.

Padeda kitiems

Geradarių paaukotos lėšos buvo skirtos įvairioms edukacinėms programoms, Dauno sindromą turintiems vaikams sveikatinti.

Surinktomis lėšomis finansuotas socialinis filmas moksleiviams „Ne nurašyk, o palaikyk“ apie jų̨ bendraamžius, turinčius šį sindromą. Lietuvos Seime surengta konferencija „Specialiųjų poreikių (negalią) turinčių vaikų ugdymo problemos ir perspektyvos“. Pinigai buvo skirti vaikų, turinčių Dauno sindromą, gyvenančių Lietuvos vaikų globos namuose, terapijai su žirgais. Taip pat šeimų, kuriose auga tokie vaikai, specializuotoms vasaros stovykloms. Tautvydas stengiasi padėti ir kitokius vaikus auginančioms šeimoms iš karo siaubiamos Ukrainos.

Kol kas dar dviratis nesutvarkytas. Reikia vežti į servisą.

„Kartais sulaukiu klausimų, kiek pats prisidedu prie šios idėjos. Įvairiai. Būna – 200, būna – 300, būna, kad ir 500 svarų įdedu į sąskaitą. Žinoma, mano išlaidos yra kur kas didesnės. Vien tai, kad mindamas dviratį nedirbu tris savaites, man atsieina tikrai nemažai pinigų, – entuziastas skaičiavo, kad kiekvienas toks dviračių žygis jo šeimai kainuoja daugiau nei 6 tūkst. svarų. – Kai pagalvoju, už tiek jau galėčiau suorganizuoti ne vieną, o dvi geras keliones su šeima.“

Lydi žmona su dukra

Pirmasis dviračių žygis įvyko 2018-aisiais. Tąkart Tautvydas mynė iš Jungtinės Karalystės į Lietuvą.

„Aš pajudėjau iš Anglijos, draugas – iš Švedijos. Man buvo sunkiau, nes su savimi gabenau visus daiktus. Draugą lydėjo automobilis. Abu susitikome Bremene, o iš ten mynėme į Lietuvą“, – T. Piragis pasakojo, kad žmona Diana tais metais prie jo neprisijungė.

Moteris liko namuose ir visą laiką palaikė telefoninį ryšį. Po metų, antrojo žygio metu, Diana sėdo prie automobilio vairo ir kartu su mažyle lydėjo vyrą.

„Tais metais numynėme daugiau kaip 3 tūkst. km. Man tai kas, aš ant dviračio, vėjas pučia, galvą vėdina, o žmonytei nebuvo lengva. Reikėjo ir naviguoti, ir mus sekti. Be to, dar ir mažylė šalia. Aišku, gerai bent tiek, kad Kamilė rami, jai patinka važiuoti automobiliu“, – T. Piragis pasakojo, kad dviračių žygiai ne visuomet vyko sklandžiai.

Komanda: žmona Diana ant dviračio nesėda – kartu su dukrele vyrą lydi automobiliu. T. Piragio nuotr.

Kartą kuprinė, kurią laikė ant pečių, užspaudė nervą, todėl kurį laiką teko vairuoti viena ranka. Kai buvo labai sunku, Tautvydas stojo, traukė dukrelės nuotrauką ir sėmėsi jėgų.

„Buvo ir taip, kad Vokietijoje dingo interneto ryšys. Maždaug 4 valandas žmonytė su dukrele nieko nežinojo apie mane, o aš – apie jas. Svarbiausia tokiais momentais nestresuoti ir įjungti šaltą mąstymą. Tada viskas išsisprendžia“, – nuotykiais kelyje dalijosi žygeivis.

Dviratis vyks atskirai

Šiemet vyks šeštasis Tautvydo organizuojamas dviračių žygis. Kartu su dar keliais bendraminčiais, viena kurių yra garsi Lietuvos dviratininkė, daugkartinė įvairių čempionatų laimėtoja ir prizininkė Edita Pučinskaitė, vyras nusprendė apvažiuoti visą Lietuvą. Šiuo metu vyksta pasiruošimas.

„Kol kas dviratis dar nesutvarkytas. Reikia vežti į servisą. Meistrai prieš kiekvieną tokį žygį išrenka mano dviratį, vienas detales pakeičia, kitas sutepa, patikrina stabdžius, padangas. Kodėl pats netvarkau dviračio? Visų pirma, reikėtų pirkti raktus, o tai kainuotų ne vieną šimtą svarų. Be to, iš šeimos turėčiau atimti kelias dienas, kurias galėtume praleisti drauge. Geriau tegul darbus atlieka specialistai“, – T. Piragis pasakojo, kad paruoštą dviratį perduos pavežėjams, kurie dviratę transporto priemonę atgabens į Lietuvą.

Nors jis pats su žmona ir dukrele į gimtinę važiuos automobiliu, dviračio gabenti drauge su savimi nesiryžo.

„Dviratis brangus, maža kas gali nutikti tokį kelią vežantis jį ant stogo“, – kalbėjo T. Piragis.

Transformacija: Tautvydo pomėgis minti dviratį prieš šešerius metus virto kilnia iniciatyva. T. Piragio nuotr.

Paskutinis toks žygis

Tradicinio dviračių žygio, kuriuo bus skleidžiama žinutė apie tai, kad kiekvienam žmogui turi būti suteikta galimybė įrodyti, kad jis kažką gali, startas numatytas liepos 27-ąją Anykščiuose. Tiesa, iš numatytos vietos Tautvydas pajudės vienas.

„Išvažiuosiu apie 3 val. nakties, kai dar bus tamsu. Nenoriu rizikuoti kitais žmonėmis. Patys suprantate, visko būna“, – likę komandos nariai, anot T. Piragio, prisijungs prašvitus. Dešimt dienų truksiančio žygio sudėtis nuolat pildysis, todėl tam tikromis atkarpomis tikslo link judės ne keli, o keliolika ar net kelios dešimtys entuziastų.

Įprastai tokių žygių metu dviratininkai stengiasi kuo mažiau išlaidauti. Ieško nemokamos nakvynės, o sutaupytus pinigus skiria kilniam tikslui. Šiemet tradicijos nesikeičia, o nakvynės vietų sąrašas sparčiai pildosi. Telšiuose entuziastams viešbutį užsakė vienos kavinės bendraturtė, su kuria Tautvydas atsitiktinai susipažino praėjusio žygio metu. Šilutėje nakvyne pasirūpino moteris, auginantį Dauno sindromą turintį sūnų. Kaune penkiems dviratininkams pastogę suteiks verslininkė Inga Budrienė.

„Išties tai mums labai sekasi. Esu dėkingas visiems, kurie mums padeda. Beliko suderinti nakvynes Panevėžuje, Širvintose ir pajūryje. Mums nereikia kažko ypatingo. Svarbu stogas“, – T. Piragis vylėsi, kad šį klausimą pavyks išspręsti, o jei ne, dviratininkai nakvos palapinėse.

Tokios trukmės žygis, anot Tautvydo, paskutinis. Kitais metais visus norinčius jis kvies ant dviračių pasivažinėti kelias dienas.

„Per daug išlaidų ir laiko. Geriau jį praleisiu su savo žmonyte ir dukrele“, – baigdamas pokalbį T. Piragis visus norinčius rugpjūčio 5-ąją kvietė atvykti į Joniškį, kur finišuos žygeiviai. Čia vyks iškilmingos sutiktuvės, dalyvaus daugybė svečių.

GALERIJA

  • Mina gerumo kilometrus: ypatingą dukrą auginantis T. Piragis kviečia burtis kilniam tikslui
  • Mina gerumo kilometrus: ypatingą dukrą auginantis T. Piragis kviečia burtis kilniam tikslui
  • Mina gerumo kilometrus: ypatingą dukrą auginantis T. Piragis kviečia burtis kilniam tikslui
  • Mina gerumo kilometrus: ypatingą dukrą auginantis T. Piragis kviečia burtis kilniam tikslui
T. Piragio asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (22)

Netilekim

Pilnas seimas ligoniu, pasalis turi zinuoti apie juos ir remti juos finansiskai, nes vargseliai neisgyvens sitame ziauriame pasaulije.

Žmogus

Dauno sindromas nereiškia,kad tai ne žmogus . Yra žmonių su dauno sindromu tapusių ir artistais,ir režisieriais, Jei vaikas auginamas pilnavertiškai,nesielgiant su juo kaip nevispročiu ar invalidu,tai jis užauga pilnavertišku žmogumi. Pagarba tėvams auginantiems pilnavertiškai vaiką nežiūrint į sindromus.

kestutis

Šaunuolis palaikau ji o čia komentuojantis trenkti visi
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS