Ministras pasiūlė algas mokytojams nuo sausio didinti 6,5 proc., bet nesulaukė palaikymo | KaunoDiena.lt

MINISTRAS PASIŪLĖ ALGAS MOKYTOJAMS NUO SAUSIO DIDINTI 6,5 PROC., BET NESULAUKĖ PALAIKYMO

Švietimo ministras Gintautas Jakštas antradienį pranešė, kad pasiūlė pedagogų profsąjungoms kitąmet nuo sausio didinti mokytojų atlyginimus 6 procentais, bet paramos nesulaukė.

„Mūsų pirminis siūlymas (...) buvo nuo sausio didinti tiek, kiek planuojamas vidutinio šalies darbo užmokesčio augimas, koks yra prognozuojamas, tai yra 6,5 procento, o likusi dalis – nuo rugsėjo 1 dienos, tačiau šitie žingsniai netenkino profesinių sąjungų“, – žurnalistams po susitikimo su profsąjungomis sakė ministras.

Pasak jo, iš viso pasiūlyta mokytojų atlyginimus kitąmet didinti 20,5 procento. Dėl šio dydžio ministerija ir profsąjungos sutaria, tačiau penktadienį tęs derybas, kokiomis dalimis nuo sausio ir rugsėjo tai padaryti, teigė G. Jakštas.

Ministras sakė, kad mokytojų algų kėlimui kitais metais papildomai reikės apie 300 mln. eurų.

Pasak G. Jakšto, su profsąjungomis buvo sutarta dėl klasių mažinimo nuo kitų metų rugsėjo, pagrindiniame ugdyme savivaldybės galėtų susimažinti maksimalų klasės dydį nuo 30 iki 26 mokinių, pradiniame – nuo 24 iki 22 mokinių.

Švietimo, mokslo ir sporto ministro teigimu, taip pat iki metų pabaigos planuojama atlikti mokytojų darbo krūvio analizę, kad būtų galima koreguoti mokytojo krūvio sudarymo, darbo valandų skaičiavimo metodiką.

Mūsų pirminis siūlymas (...) buvo nuo sausio didinti tiek, kiek planuojamas vidutinio šalies darbo užmokesčio augimas, koks yra prognozuojamas, tai yra 6,5 procento, o likusi dalis – nuo rugsėjo 1 dienos, tačiau šitie žingsniai netenkino profesinių sąjungų.

„Dėl krūvių matome problemą, kurios masto nežinome. Girdime iš atskirų mokytojų, kad yra variantų, kai turimas krūvis per metus – daugiau nei 888 kontaktinės valandos, turima klasė, bet nėra pilno etato. Tokių atvejų neturėtų būti“, – sakė G. Jakštas.

Ministras jau anksčiau antradienį pakartojo Vyriausybės poziciją, kad šiemet mokytojams atlyginimai keliami nebus, o  vidutinis mokytojo atlyginimas 130 proc. šalies vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio pasieks 2024 metų rugsėjį,

Streikuoti žadantys mokytojai kelia reikalavimus dėl mokytojų darbo užmokesčio didinimo, klasių dydžių ir darbo krūvio mažinimo.

Vyriausybė teigia planuojanti kitąmet atlyginimus mokytojams didinti dviem etapais – sausio ir rugsėjo.

Dėl mokytojų algų, mokinių skaičiaus klasėse ir kitų dalykų praėjusį penktadienį vyko įspėjamasis streikas, jį organizavo Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS), vadovaujama Andriaus Navicko.

Ši profsąjunga pirmadienį informavo Vyriausybę bei Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją (ŠMSM), kad rugsėjo 29 dieną pradeda tikrąjį streiką švietimo įstaigose.

Reikalavimus dėl mokytojų algų, mokinių skaičiaus klasėse bei kitų dalykų kelia ir Egidijaus Milešino vadovaujama Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga. Ji taip pat neatmeta galimybės streikuoti.

2021 metų rugsėjo 1 dieną parlamentinių partijų vadovai pasirašė nacionalinį susitarimą dėl švietimo, kuriuo, be kita ko, įsipareigojo didinti švietimui skiriamą bendrojo vidaus produkto dalį, didinti mokytojų atlyginimus, įtvirtino kitus įsipareigojimus.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Klausimas

Kodėl nenutraukiate finansavimo Slušnio žmonos veiklai- atliktų ne vienas milijonas. O kur dar gausybė VŠĮ, kurios tik rengia visokias reformas, metodikas, kursus ir tik trukdo normalų mokymo procesą. Gal ministras galėtų pasidalinti, kiek milijonų išleido vien tik lytiškumo ugdymo programos autoriams, "ekspertams", metodinei literatūrai, melagingam viešinimui. Profsąjungos turėtų reikalauti audito ministerijoje, kad pasakytų, kur dingsta švietimo pinigai.

Anonimas

visu pirma baigiam remti =Privacias= vat ir bus pinigu.

Kuba

Jie ypatingi tuo, kad gina savo ir kitų teises (mokinių), o ne kaip kiti mulkiai kenčia valdžiagyvių savivalę ir pasityčiojimą...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS