Ministras teigia nesuprantąs menininko persekiojimo už prieš 20 metų sukurtą performansą | KaunoDiena.lt

MINISTRAS TEIGIA NESUPRANTĄS MENININKO PERSEKIOJIMO UŽ PRIEŠ 20 METŲ SUKURTĄ PERFORMANSĄ

Kultūros ministras Simonas Kairys teigia negalintis patikėti, kad menininkas Dainius Liškevičius yra persekiojimas dėl prieš 20 metų sukurto performanso.

„Tuo, kas vyksta menininko Dainiaus Liškevičiaus atžvilgiu, man sunku patikėti. Kūrėjo laisvė yra ir, tikiuosi, bus nekvestionuojama vertybė“, – savo paskyroje „Facebook“ teigia ministras.

„Visi turime teisę į savo nuomonę, visi turime teisę pareikšti, jei mums kažkas nepatinka, bet nuomonė negali tapti baudžiamuoju įrankiu, negali tapti šmeižto ar persekiojimo šaltiniu. Perfrazuojant Volterą – galiu nesutikti su meno kūrinio idėja ar išpildymu, bet visuomet ginsiu kūrėjo teisę ir laisvę“, – tvirtino jis.

Kultūros ministras sako suprantantis, kad visi yra pervargę nuo pandemijos, tačiau kelia klausimą, „ar tikrai menininko persekiojimas už performansą, sukurtą prieš 20 metų, yra būtent tai, ko dabar turėtume imtis?“

Teisėsauga pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl prieš 21 metus menininko D. Liškevičiaus sukurto videoperformanso, kuriame menininkas nusišluosto šokoladuotą veidą į Lietuvos vėliavą.

Apie tai šią savaitę pranešė naujienų portalas lrt.lt.

Generalinė prokurorė Nida Grunskienė antradienį Seime sakė, kad ikiteisminis tyrimas pradėtas, siekiant nustatyti visas aplinkybes.

„Visoms aplinkybėms išsiaiškinti, priimti tinkamą teisingą sprendimą, manau, kad reikia atlikti ikiteisminį tyrimą. Toks sprendimas buvo priimtas. Kai bus surinkti visi įrodymai, prokuroras tai įvertins ir priims sprendimą“,  – teigė ji.

Videoperformansas „​Kliaksas / Restartas“ sukurtas 2000 metais. Anot D. Liškevičiaus, tai yra meno kūrinys, kuriame XXI amžiaus pradžioje kalbėta apie tai, kad Lietuva ateityje taps pilietiniu, o ne tautiniu pagrindu vieninga valstybe. Kalbėta apie kaitą, apie patriotizmo ribas ir suvokimą.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas dėl valstybės simbolių išniekinimo, už tai gresia laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

O kaip jei narkotikus platina virš 40 metų???

.alė pati susimokėdavo bernams ir iki 18 m jau buvo kaliošas, išpuvus, seksualiai ją išnaudojo ir tėvas. Nuolat apkvaitusi, mokytis nepajėgė. Tėvas įkišo ją jau po to, kai ją nutarkavo narkomanas epileptikas iš N. Vilnios psichiatrinės laikinai išleistas .ilius į pusę etato darbą tuometinėj Konservatorijoj, ten ji nepadirbo. Gimdė išsigimusius vaikus, šie defektyvūs, po gimdymų .alė buvo išmesta iš gimdyklos, vaikai palikti eksperimentuoti su jais. .alė gyveno su epileptiku narkomanu .iliumi, šis reikalavo apmokėti jo dozes, nedirbo. Gydymas jam buvo priverstinis. .alė įsigudrino su savo motina iš medikų gauti receptų linksminamiesiems vaistams, turėjo žmonių, kvaišalus gaminusių tiesiog namuose. Platino kvaišalus, narkomanai yra visų žinomesnių prokurorų, teisėjų, notarų, politikų, medikų, profesorių, valdininkų, verslininkų vaikai, anūkai, daug narkomanų politikoje, versle, kurie prasigyvenę, vartoja kokainą kol turi pinigų, nusigyvenę pereina į medikų rankas. .alė buvo įkišta į M.U

nuomone

cia ne menas, menui irgi turi but ribos. Reik skirt, kur pazeidimas, o kur grozis. Tai gal dar zudyt pradekit ir aiskinkit, kad cia "performensas"

Stepas

Mane stebina ne klausimas ar tai menas ar ne, o tai kad visa tsi prasidėjo po dvidešimt metų.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS