Iš N. Zobovo cirko dingo meška (savininko komentaras) | KaunoDiena.lt

IŠ N. ZOBOVO CIRKO DINGO MEŠKA (SAVININKO KOMENTARAS)

  • 10

„Ažuolyno meškučių cirko“ savininkas Nikolajus Zobovas atsisako paaiškinti, kur yra jam priklausanti meška Kvina, kuri netrukus turėjo būti perkelta į Europoje esantį meškų rezervatą.

Meškos pergabenimo procesą organizavusios Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos (LGTAO) vadovės Brigitos Kymantaitės teigimu, žiauriomis sąlygomis laikytas gyvūnas galimai ištrūko į laisvę, nugaišo arba buvo nužudytas, siekiant išvengti gyvūno konfiskavimo, rašoma organizacijos išplatintame pranešime spaudai.

Praėjusių metų pabaigoje LGTAO susitarė, kaip teigė organizacijos atstovai, kad N. Zobovas geranoriškai leis perkelti dvi cirko meškas – Kviną ir Vipą – į Europoje esantį meškų rezervatą, nes, cirko šeimininko teigimu, jis nebeturėjo galimybės tinkamai prižiūrėti prastomis sąlygomis laikomų dviejų cirko meškų. Tačiau kovo mėnesį specialistams atvykus skiepyti meškų ir patikrinti jų sveikatingumo prieš kelionę, N. Zobovas atsisakė leisti išvežti gyvūnus, rašoma pranešime spaudai.

Meškas tuomet apžiūrėję veterinarijos gydytojai konstatavo, anot organizacijos atstovų, kad gyvūnams reikalinga skubi veterinarinė pagalba. Gyvūnai yra per mažo svorio, dėl skurdžių laikymo sąlygų ir nuolatinio buvimo ankštame narve neišsivystė raumenys. Gyvūnai šeriami maisto atliekomis, kurias N. Zobovas gauna iš prekybos centro.

Reaguodama į tokią situaciją LGTAO dar kovą kreipėsi į Aplinkos apsaugos departamentą (AAD) ir paprašė imtis skubių priemonių padėti žūties pavojuje atsidūrusioms meškoms nedelsiant jas konfiskuojant. Tačiau net ir praėjus trims mėnesiams sprendimas nebuvo rastas, o viena iš meškų – dingo.

Esame šokiruoti ir smarkiai nusivylę valstybine institucija, kuri turi prievolę užtikrinti ne tik gyvūnų, bet ir visuomenės saugumą.

„Esame šokiruoti ir smarkiai nusivylę valstybine institucija, kuri turi prievolę užtikrinti ne tik gyvūnų, bet ir visuomenės saugumą. Kovą oficialiai perspėjome, kad gyvūnams gresia žūtis, kad pavojingi laukiniai gyvūnai laikomi nesaugiomis sąlygomis ir gali bet kada ištrūkti į laisvę, nes N. Zobovas nėra pajėgus jais tinkamai rūpintis. Tačiau institucijos atstovai iki šiol nesugebėjo priimti jokių sprendimų, išskyrus nuolatinių važinėjimų pas N. Zobovą. Yra didelė gėda dėl tokio institucinio neįgalumo, nemokėjimo ir nesugebėjimo atlikti savo pareigų gyvūnų ir visuomenės apsaugos atžvilgiu“, – situaciją komentavo B. Kymantaitė.

Visus šiuos mėnesius LGTAO kartu su tarptautiniais partneriais buvo pasiruošusi bet kada paimti abi meškas ir išvežti jas į saugias sąlygas rezervate, kur joms būtų buvusi suteikta būtina veterinarinė pagalba ir tinkama priežiūra.

„Tačiau institucijos skubos šioje situacijoje neįžvelgė, nors pas N. Zobovą jau nugaišo net trys cirko meškos, įskaitant ir meškutę Litą, kuri buvo ištrūkusi ir sunkiai sužalojo cirko meškas prižiūrinčią moterį“, – sakė B. Kymantaitė.

Jos žiniomis, apie meškos dingimą AAD tik informavo policiją, tačiau nesiėmė jokių kitų veiksmų. „Nėra apklausiami aplinkiniai kaimo gyventojai, neprašoma policijos tikrinti vaizdo stebėjimo kamerų kelyje, kuriuo galima N. Zobovas ar kiti asmenys vežė gyvūną. Sutapimas ar ne, bet praėjusią savaitę, medžiotojų vaizdo kameros prie Anykščių, 50 km nuo meškų laikymo vietos, užfiksavo ir nufotografavo miške vaikščiojančią mešką“, – kalbėjo B. Kymantaitė.

Šiuo metu pas N. Zobovą yra vis dar likusi cirko meška Vipas, kuriai reikalinga skubi veterinarinė priežiūra, tvirtina gyvūnų teisių gynėjai. Institucijų patikrinimo metu nustatyta, kaip teigiama pranešime, kad dėl netinkamų laikymo sąlygų kyla grėsmė gyvūnui ištrūkti į laisvę.

N. Zobovas: niekas nedingę, kur noriu, ten dedu

Portalui kauno.diena.lt susisiekus su N. Zobovu, jis neigė, kad gyvūnas dingęs.

„Niekas nieko nedingę. Kažkas kelia paniką, kad Anykščių rajone, šalia manęs, už 60 km vaikšto meška. Ji – ne mano, laukinė. Mano meškos, pagal visus popierius, dokumentus, yra ten, kur joms priklauso. Jos yra nuosavybė. Kur aš noriu, ten jas ir padedu. Turiu leidimą“, – aiškino cirko vadovas.

Kur aš noriu, ten jas ir padedu.

Jis sakė, kad su gyvūnų teisių apsaugos organizacijos atstovais tarėsi, kad leis perkelti tik vieną mešką. „Jie patys sugalvojo, kad turiu atiduoti dvi. Sakau, atiduosiu jums keturias. Dar trys meškos yra Joniškio rajone. Brigita Kymantaitė nusprendė atimti iš manęs ir tą mešką, kurios aš neatiduodu. Konkrečiai pasakiau – neduosiu tos meškos“, – šnekėjo N. Zobovas.

Priminėme, kad dar neseniai jis yra skundęsis dėl sunkios finansinės situacijos. Kodėl nenori perduoti augintinio, jeigu sunku jį išlaikyti ir tenka prašyti aplinkinių paramos?

„Man nesunku ją išlaikyti. Nesąmonė. Neturiu, kur maisto dėti, o jūs sakot, man sunku ją išlaikyti. Buvo momentas, kai buvo sunku, buvo momentas. Bet laikinai. Ir dabar man gerai? Nelabai gerai. Šiemet neatidariau cirko. Kol priims normalius įstatymus ir kol bus galima normaliai dirbti.  Pernai padariau daug tūkstančių į minusą. Žalieji stovėjo Kaune, Panevėžyje su plakatais ir žmonėms neleido eiti (į cirko pasirodymus, aut. past.), – kalbėjo vyras, pridūręs, kad „miške jo meškos nėra, o jeigu yra, tegul gaudo“.

Jis priekaištavo B. Kymantaitei dėl jos iniciatyvų kontroliuoti gyvūnų savininkus dėl gyvūnų gerovės. „Kas ji tokia? Pati sugalvojo, įsteigė viešąją įstaigą ir dabar eina, važiuoja, tikrina, nelegaliai fotografuoja, lenda į privačią teritoriją.  Nieko nesuprantama. Ką jinai baigė? Nesupranta apie gyvūnus. Pernai nuotrauką parodė. Meška kūda. Kokia kūda? Meškos šeriasi. Ją iššukavau. Jeigu žmogus nė karto nematė išsišėrusios meškos, ji man keistai atrodo – kūda meška“, – dėstė N. Zobovas.   

Anot jo, meška Kvina laikosi gerai, o panika dėl jos gerovės sukelta visai kitu tikslu. „Tam, kad būtų priimtas įstatymas uždrausti cirke gyvūnus“, – įsitikinęs vyras. 

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

skalija

negi jūs manot kad brigita k. myli gyvūnus? nei vienas gyvūnų mylėtojas nekonfiskuos gyvūno iš žmogaus tam kad kad jį užmigdytų, o šita brigita taiip yra padariusi. tad įjunkit kritinį mastymą.

eee

girdėjau, meška turi mikročipą. Labai aktualu. Važiuokit ir tikrinkit visas, gal rasit

Vika

Prietranka tas Zobovas. Neturi nei fiziniu nei finansiniu galimybiu uztikrinti gyvunams normalias salygas, o vistiek laikosi isikabines. Tik apie save galvoja. Aiskiai su galva vyrui negerai. Uzdarytu pati i maza narva ir palaikytu nors menesi,gal tada suprastu,kaip toms vargsems ten sunku. Kodel niekas, kaip uzsienyje, is karto nekonfriskavo mesku,o paliko ir toliau kankintis,nesuprantama.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS