Naujas prekybos alkoholiu draudimo siūlymas nustebino net A. Verygą | KaunoDiena.lt

NAUJAS PREKYBOS ALKOHOLIU DRAUDIMO SIŪLYMAS NUSTEBINO NET A. VERYGĄ

  • 14

Praėjo lygiai ketveri metai nuo vieno aršiausių Seimo mūšių dėl alkoholio ribojimų, praneša LNK žinios.

Konservatoriai su liberalais „valstiečiams“ nuožmiai oponavo.

„Aš turėčiau galimybę panaudoti tą pačią – statutinę normą ir pasiūlyti užkišti burną, bet aš taip nedarysiu, nes iš tikrųjų esu kultūringas žmogus, mokęsis ne Policijos akademijoje – Istorijos fakultete moko kitų dalykų“, – Sauliui Skverneliui atkirto Gabrielius Landsbergis.

Tą dieną šalia kitų draudimų „valstiečiai“ uždraudė prekybą alkoholiu sekmadieniais po 15 val. 

„Tai tikrai nėra laisvų žmonių diena. Nežinau, kaip pats jautiesi“, – Aurelijaus Verygos klausė Eugenijus Gentvilas, o buvęs Sveikatos apsaugos ministras šypteldamas šiam atsakė: „Kaip psichiatras – gerai“.

Tad galbūt daug kas nesitikėjo, kad į valdžią atėjus konservatoriams ir liberalams, bus dar griežtesnių siūlymų. 

Konservatorius Linas Slušnys kaip ir A. Veryga – psichiatras. Ir, kaip ir anuomet A. Veryga, gauna daug piktų žinučių. Nes L. Slušnys su dar keturiais kitais konservatoriais ir pora socialdemokratų registravo siūlymą prekybą alkoholiu sekmadieniais apskritai uždrausti.

Kaip pirmą motyvą, kodėl to reikia, įvardija per karantiną išaugusius alkoholio pardavimus. „Kai man pasako kolegos: nėra jokių argumentų, kodėl būtent iki 15 val., todėl galime iki 20 val.“, tai atsakau, kad aš turiu gerokai didesnius argumentus, kodėl galėtų nebūti sekmadieniais, o galbūt net ir šeštadieniais. Tik jau ir frakcijoje sakė: „Nejuokauk““, – kalbėjo L. Slušnys.

Dabar jau opozicijoje esantis abstinentas A. Veryga šypsosi. „Nuoširdžiai nustebau, nes kai per praėjusius ketverius metus teko išklusyti, kokie mes nelogiški, kiek įvairiausių kvailų sprendimų priėmėme, ir dabar pamatai, kad yra judama toliau“, – nuostabos neslėpė buvęs Sveikatos apsaugos ministras, tačiau tokį konservatorių siūlymą pasveikino. „Siūlymas – geras, apie jį ne sykį buvo kalbėta“, – pridūrė A. Veryga.

Tačiau kai kurie kiti konservatoriai pastarojo siūlymo nesveikina. Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas sako, kad uždraudus alkoholiu prekiauti sekmadieniais, išaugtų nelegali prekyba. Jau dabar dėl to, kad dabar prekiaujama tik iki 15 val. – užtektinai problemų.

„Ypatingai kaimiškose vietovėse, kur sekmadienį vakare pas taip vadinamas „bobulkas“ galima rasti alaus ar vyno, ar kitų gėrimų už didesnę kainą. Jei prieš daugybę metų buvo gaminami „pilstukai“, tai šiandien prekiaujama tuo pačiu (kaip parduotuvėse – „Kauno diena“) tik pakeltomis kainomis“, – sakė Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas.

Tokių žingsnių kolegoms rekomenduočiau nedaryti, nelenktyniauti – suvaržymų jau dabar yra pakankamai.

Nesveikina ir koalicijos partneriai, nes nemano, kad alkoholio draudimas sekmadieniais sulauks palaikymo. 

„Reikėtų visiems prisiminti ir savo rinkimų pažadus, kad visos šios partijos, mūsų partija, be abejo, irgi kalbėjo apie tai, kad mažinsime draudimų, baudimų, reguliavimų“, – akcentavo Laisvės frakcijos seniūnė Ieva Pakarklytė.

Rudenį valdantieji ketina dalį „valstiečių“ draudimų atšaukti. Pavyzdžiui, ir vėl leisti alkoholį nuo aštuoniolikos metų.

L. Šlušnys sako, kad dėl šio siūlymo apie draudimą sekmadieniais atsiklausė Ingridos Šimonytės ir ji leido.

„Ji pasakė: „Jeigu tikite, kad tai gali gauti palaikymą tiek Seime, tiek kitur, prašome teikti“. Nebūčiau teikęs, jei nebūčiau tikėjęs, kad galiu gauti šitam palaikymą“, – kalbėjo L. Slušnys.

Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas A. Matulas teigė, kad alkoholizmą metas įveikinėti ne draudimais, o švietimu.

„Tokių žingsnių kolegoms rekomenduočiau nedaryti, nelenktyniauti – suvaržymų jau dabar yra pakankamai“, – įsitikinęs jis.

Anot premjerės, geriausiai prieinamumą mažina galėjimas alkoholį įpirkti. Pieš pat pavasario sesijos pabaigą Seimas patvirtino didesnius akcizus. Tai reiškia, kad alkoholis ir cigaretės brangs jau kitąmet.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Skeptikas

Żmonės prieš išeigines pirks dar didesnes atsargas,o kol atsargų yra,taip ir neina nustoti gert,kol nesibaigs.Użburtas ratas. Ne šiaip sau rašau, iš patirties...

Tom

Nesuvokia jie kad nevisi dirba nuo 8 iki 17...Tegul nustoja pardavineti pigu alkoholi tai bent jau nauda kokia bus...

Niekas

Jum viskas gerai su galva gar per kaitino saulė
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS