Nori paskatinti nuteistuosius dirbti – Lietuvoje dirba 41 proc. kalinių | KaunoDiena.lt

NORI PASKATINTI NUTEISTUOSIUS DIRBTI – LIETUVOJE DIRBA 41 PROC. KALINIŲ

Seimas antradienį ėmėsi Bausmių kodekso pakeitimų, kuriais siekiama skatinti nuteistuosius dirbti.

Projektus Seime pristatęs teisingumo ministras Elvinas Jankevičius teigė, jog priėmus siūlomą pataisų paketą nuteistiesiems nebeapsimokės nedirbti.

„Mes turim du pagrindinius tikslus: mažinti pakartotinį nusikalstamumą, šiuo metu 62 proc. kali pakartotinai, pirmaujam visoje Europos Sąjungoje, taip pat skatinti nuteistųjų užimtumą, mokymąsi, darbą“, – teigė ministras.

Pristatytiems projektams Seimas po pateikimo pritarė bendru sutarimu, toliau juos nagrinės Seimo Teisės ir teisėtvarkos bei Socialinių reikalų ir darbo komitetas.

E. Jankevičius pažymėjo, jog šiuo metu bausmes atlikę nuteistieji į laisvę dažnai grįžta praradę darbo įgūdžius, ar išvis jų neturėdami, vėl nusikalsta ir grįžta į įkalinimo įstaigą – ratas užsidaro.

„Siekiant, kad taip neatsitiktų, mes siūlome naują užimtumo paketą, kuris skatintų nuteistuosius dirbti. Tik dirbant ir dalyvaujant resocializacijos programose nuteistasis galės tikėtis didesnių lengvatų pataisos namuose, tokių kaip pasimatymai su artimaisiais, skambučiai, apsipirkimai parduotuvėse įstaigos viduje“, – kalbėjo ministras.

Piktybiškai vengiantiems dirbti sąlygos griežtės, laikai, kai nedirbantys nuteistieji gauna išmokas, nors ir nedideles, baigtųsi.

Jo žodžiais, „piktybiškai vengiantiems dirbti sąlygos griežtės, laikai, kai nedirbantys nuteistieji gauna išmokas, nors ir nedideles, baigtųsi“.

Pateiktos pataisos sudarytų daugiau galimybių įdarbinti nuteistuosius už įkalinimo įstaigų ribų, būtų nustatoma aiškesnė motyvacinė sistema, skatinanti pačių nuteistųjų norą dirbti.

Pakeitimais siekiama įtvirtinti aiškius kriterijus, kuriuos atitinkantys nuteistieji būtų perkeliami iš vienos drausminės grupės į kitą.

Pavyzdingai besielgiantys nuteistieji, laikomi lengvoje drausminėje grupėje, galėtų gauti neribotą skaičių pasimatymų su artimaisiais, reguliariai be sargybos išvykti už įstaigos sienų ar apsilankyti namuose, susitikti su artimaisiais ne kalėjime, naudotis virtualiais pasimatymais internetu. Jie privalėtų dirbti, bet galėtų tai daryti ir už įkalinimo įstaigos ribų.

Pretenduoti būti perkelti į pusiaukelės namus ar apskritai anksčiau išeiti į laisvę galėtų tik šiai grupei priskirti nuteistieji.

Laikomiems drausmės grupėje nuteistiesiems siūloma apriboti galimybes apsipirkti parduotuvėje – jiems būtų leidžiama įsigyti tik higienos reikmenų ir kanceliarinių prekių. Už nuobaudas prasižengėliams būtų ribojama ir suma, už kurią galima įsigyti asmeninių daiktų.

Taip pat planuojama kviesti verslą perkelti savo gamybos padalinius į nenaudojamas įkalinimo įstaigų patalpas. Dabar nuteistųjų įdarbinimu užsiimančią įmonę „Mūsų amatai“ siūloma pertvarkyti į viešąją įstaigą, pagrindinė jos funkcija būtų darbo jėgos nuoma privačiam verslui.

Teisingumo ministerijos duomenimis, Lietuvos įkalinimo įstaigose darbine veikla užimtų nuteistųjų dalis siekia 41 proc. ir tik nežymiai atsilieka nuo bendro Europos Sąjungos vidurkio, 44 proc., tačiau, įvertinus bendrą didesnį nuteistųjų skaičių, yra gana didelė.

Jokia darbine veikla neužimtų, tačiau dirbti galinčių nuteistųjų skaičius Lietuvoje siekia apie 2,5 tūkst. asmenų.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

...

Tik leiskit jiems Krabastano šaligatvius tvarkyt - tik tiek juos ir matysit! ("Apie viską pamąstyta").

gikas

Varyti dirbti tuos, kurie skolingi zmonems. Tegul dirba ir pinigus grazina.

Hmmm

Yra nemazai asmenu ten kurie nori dyrbti bet kad patys neduoda jokio darbo nors prasimai rasomi bet i tai visiskai nekreipia demesio. Ziuriu tik tiems leidzia dyrbt kurie padare sunkius nusikaltimus net ir laisvej leidzia dyrbt o i kitus kurie nori dyrbt ir rodo iniciatyva nekreipia demesio. Tai jus leiskit jiems dyrbt bet cia ziuriu viena sneka kitka daro.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS