Notarai paskelbė ultimatumą: dirbsime, kai gausime apsaugos priemones (papildyta) | KaunoDiena.lt

NOTARAI PASKELBĖ ULTIMATUMĄ: DIRBSIME, KAI GAUSIME APSAUGOS PRIEMONES (PAPILDYTA)

Notarai paskelbė ultimatumą, kad veiklą atnaujins tik tada, kai bus aprūpinti visomis apsaugos priemonėmis. Kada tokį ultimatumą paskelbs kasininkės prekybos centruose?

Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius, kovo 18-sios vakarą skelbdamas įsakymą dėl notarinių veiksmų atnaujinimo, įpareigojo notarus imtis visų galimų atsargumo priemonių, susijusių su viruso COVID-19 plitimo grėsmės prevencija, laikytis visų Lietuvos Respublikos Sveikatos ministerijos ir kitų kompetentingų valstybės institucijų rekomendacijų.

„Tačiau nenurodė, kaip ir kokiais resursais tai atlikti“, –sako Lietuvos notarų rūmų prezidentas Marius Stračkaitis.

M.Stračkaitis sureikšmino, kad notariatas yra valstybės teisinės sistemos dalis, ir atsakingai žiūri į Vyriausybės paskelbtą ekstremalią situaciją, karantiną ir kitas priemones, kuriomis siekiama užkardyti pandemiją.

„Todėl Lietuvos notarų rūmai kreipiasi į teisingumo ministrą E. Jankevičių, informuodami, kad notarų biurai atnaujins klientų aptarnavimą ir notarinių sandorių tvirtinimą tada, kai bus aprūpinti visomis apsaugos priemonėmis ir notarai bei jų biurų darbuotojai bus patikrinti dėl COVID-19“, – pareiškė M.Stračkaitis.

Už minimalią algą prekybos centrų kasose dirbančių kasininkių apsaugos priemonės – dezinfekcinis skystis, pirštinės, pagal galimybes kaukės, kurios, kaip skelbiama, vargiai apsaugos nuo galimybės užsikrėsti.

Savo darbo prekybos centruose dirbantys žmonės niekaip nepadarys elektroniniu paštu ar kitu nuotoliniu būdu, tačiau atėjusiems apipirkti žmonėms, tarp kurių neabejotinai pasitaikytų ir notarų, vis dar pasako „Laba  diena“ ir jokių ultimatumų nereiškia, nereikalauja būti patikrinti dėl COVID-19.

Nepaisant dviejų uždarytų ligoninių Lietuvoje dėl koronaviruso galimos grėsmės, kasdien rizikuojantys gydytojai teikia pagalbą. Sunkiai tikėtina, kad Lietuvoje dirbantys 244 notarai neturi vidinių resursų apsirūpinti apsaugos priemonėmis.

Atnaujins klientų aptarnavimą ir notarinių sandorių tvirtinimą tada, kai bus aprūpinti visomis apsaugos priemonėmis.

Kada paskutinį kartą matėte skelbimą priklijuotą ant tvoros, kuriame būtų prašoma informuoti apie sunkiai savimi galinčius pasirūpinti asmenis idant jiems būtų galima padėti? Tokie skelbimai jau randasi ir juose nėra reikalavimo aprūpinti teikiančius pagalbą būtinomis apsaugos priemonėmis.

Visi Lietuvos žmonės stebėtinai sąmoningai ir nuoširdžiai telkiasi pagalbon vieni kitiems visais jiems įmanomais būdais. Paprastų žmonių pastangos notarams, valstybės teisinės sistemos daliai, galėtų būti įkvepiančius pavyzdžiu kaip nereikalauti, o duoti. 


Teisingumo ministerija paskelbė, kad karantino metu stabdomi kai kurie antstolių veiksmai, skolų išieškojimas iš algų  valstybės naudai

„Dėl koronaviruso plitimo grėsmės įvedus būtinus įvairių veiklų apribojimus, žmonėms reikalingas kiekvienas euras. Todėl siūlome, kad šiuo sunkiu laiku antstoliai nebevykdytų išieškojimo valstybės naudai iš skolininkų atlyginimų ir joms prilygintų pajamų, – pažymi teisingumo ministras Elvinas Jankevičius. – Šiuo metu svarbu, kad gyventojai galėtų apsirūpinti būtiniausiais produktais, medicinos prekėmis, vaistais“.

Lietuvoje atšaukus karantiną, skolos valstybei būtų išieškomos įprasta tvarka.

Esant ekstremaliai situacijai, kai būtinas tiesioginis asmenų dalyvavimas, gali būti atidedami antstolių veiksmai, jeigu reikia iškeldinti asmenis, užtikrinti nustatytą vieno iš tėvų bendravimo su vaiku tvarką bei kt.


Papildyta

Penktadienį po vidurdienio Teisingumo ministerija išplatino pranešimą, kad notarai atnaujina savo darbą.

„Valstybei  tarnaujantys žmonės visada dirba priešakinėse linijose, nepaisydami iškilusių rizikų. Notarams yra deleguotos labai svarbios funkcijos. Todėl dėkoju už atsakingumą, kad šiuo visiems sunkiu laiku jie grįžta į savo biurus vykdyti itin reikalingų pareigų – užtikrinti valstybei ir jos žmonėms svarbiausių sandorių teisėtumą, – sako teisingumo ministras E. Jankevičius. – Tikiuosi, kad Lietuvos žmonės ir verslas taip pat elgsis atsakingai ir atidės tuos sandorius, kurie šiandien nėra būtiniausi“.

Dėl koronaviruso grėsmės plitimo, paskelbus Lietuvoje karantino režimą, teisingumo ministro įsakymais laikinai nuo kovo 16 d. iki kovo 20 d. buvo sustabdytas notarų darbas.

Notarų rūmų prezidento Mariaus Stračkaičio teigimu, darbą pradeda tie notarai, kurie  turi apsaugos priemonių. „Jaučiame didelę atsakomybę už mūsų klientų, notarų ir jų darbuotojų sveikatą. Todėl net iš kelių šaltinių perkame apsaugos priemones, jų žada suteikti ir Teisingumo ministerija. Visiems teks apsišarvoti kantrybe, nes pandemijos situacijoje ne viską įsigyti pavyksta operatyviai. Tačiau dalis notarų jau atnaujino darbą, kiti prisijungs, kai bus gauta apsaugos priemonių“, – sake M. Stračkaitis.

Notarų biuruose priimami tik iš anksto nuotoliniu būdu –  telefonu ar elektroniniu paštu užsiregistravę asmenys. Notaras gali atsisakyti registruoti asmenį, neįleisti į patalpas asmens ir nesuteikti paslaugų, jeigu kyla abejonių dėl jo sveikatos būklės, jeigu nesilaikoma  būtinų prevencijos priemonių ir kyla rizika sveikatai.

Visi pasirengiamieji darbai privalo būti atliekami nuotoliniu būdu.

Rašyti komentarą
Komentarai (56)

Ona to Mieli

Tai ir rašykite,kad jūs ne notarė,o tik notaro ar notarės padėjėja.Notarai uždirba tūkstančius,bet savo darbuotojams moka net tūkstančio nesiekiančius atlyginimus.Notarai,o ne jūs,turi aprūpinti savo biurus apsaugos priemonėmis.Jos per brangios kasininkei ar pensininkui,bet privačiam notarui tai tik smulkmena.Gėda dėl notarų ultimatumo.Panašu,kad juose labai mažai žmoniškumo teliko.

Mieli

būsimi notarų klientai, dirbu notaro biure. Atlyginimas - toli iki tūkstančių, net ir iki tūkstančio toli. Nuo ketvirtadienio sirguliuoju, gal tai tik slogele ar gripelis... Koks skirtumas.. Neatitinku kriterijų, tad nieks ir netikrins. Negaliu prarasti pajamų, tų kelių šimtų eurų, nes viena auginu 2 mažamečius, tad pirmadienį eisiu darban ir lauksiu Jūsų mieli klientai atvykstant.

Tadas

Tik notarams ir skųstis. Jiems užsikrėsti nepalyginamai mažesnė tikimybė nei pavyzdžiui kasininkėms ar seselėms bei gydytojams. Per darbo dieną sudaromi keli sandoriai, kur dalyvauja keletą žmonių, tai kur čia ta didžioji rizika? Sėdi kabinete ir pildo popierius. Gerbiamieji notarai, praleidote puikią progą patylėti. O kaukėmis tikrai galite pasirūpinti savo lėšomis individualiai, ir nereikėtų reikalauti iš valstybės
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS