Parlamentarai supaprastino grupės ieškinio teikimo tvarką | KaunoDiena.lt

PARLAMENTARAI SUPAPRASTINO GRUPĖS IEŠKINIO TEIKIMO TVARKĄ

Seimas supaprastino grupės ieškinio, kai į teismą dėl tų pačių reikalavimų kreipiasi grupė asmenų, tvarką.

Teikdami grupės ieškinį ieškovai neprivalės motyvuoti, kodėl jie pasirinko tokį teisių gynimo būdą, o ne atskirus ieškinius, numato Seimo šią savaitę priimtos Civilinio proceso kodekso pataisos.

Teisingumo ministerijos inicijuoti pakeitimai turėtų įsigalioti nuo liepos. Pataisas dar turi pasirašyti šalies vadovas.

Pataisas Seime anksčiau pristatęs teisingumo ministras Elvinas Jankevičius sakė, kad nors grupės ieškinys veikia nuo 2015-ųjų, šiuo metu teisme nagrinėjamos tik dvi tokios bylos.

Taip pat nuo pat 2015 metų nėra nė vieno teismo sprendimo dėl grupės ieškinio.

Anot ministro, situacijos analizė parodė, kad stringama jau ieškinio pateikimo ir priėmimo stadijoje, tad reikia supaprastinti tokio ieškinio teikimo tvarką.

Seimo priimtos pataisos dar numato, kad vartotojų asociacijoms tokiose bylose nereikės turėti grupės advokato. Jos, kaip grupės atstovės, galės atstovauti visiems vartotojams, ne tik asociacijų nariams.

Grupės ieškinio bylose vartotojai bus atleidžiami nuo žyminio mokesčio už grupės nariams bendrą neturtinį reikalavimą, pavyzdžiui, uždrausti tam tikrus veiksmus.

Grupės ieškinio institutas leidžia ginti pažeistus asmenų privačius interesus, kai keli ieškovai tam pačiam atsakovui kelia iš esmės tokius pačius reikalavimus. Tokį ieškinį gali teikti ne mažesnės kaip 20 fizinių ar juridinių asmenų grupės.

„Užuot teikus atskirus ieškinius, pavyzdžiui, dėl neįvykusio koncerto, daug racionaliau pateikti vieną. Tokiu ieškiniu būtų galima apginti interesus ir tų asmenų, kurie dėl finansinių priežasčių, patirties stokos, laiko trūkumo ar kitų aplinkybių nepradeda teisminio bylinėjimosi“, – apie pakeitimus yra sakęs ministras.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS