Partizanų pagerbimo, kariuomenės renginiai keliasi į virtualią erdvę | KaunoDiena.lt

PARTIZANŲ PAGERBIMO, KARIUOMENĖS RENGINIAI KELIASI Į VIRTUALIĄ ERDVĘ

  • 3

Šiemet Marijampolėje turėję vykti Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės dienos šventiniai renginiai dėl koronaviruso pandemijos persikėlė į virtualią erdvę, pranešė Krašto apsaugos ministerija.

Sekmadienį, gegužės 17 d., 12.00 val., į Lietuvos kariuomenės socialinio tinklo feisbuko paskyrą bus įkelta iš anksto nufilmuota „nuotolinė“ Kariuomenės ir visuomenės vienybės šventė.

Jau penktadienį krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis ir Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdemaras Rupšys pagerbs partizanų atminimą. 11.00 val., lydimi Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos karių, aikštėje prie Krašto apsaugos ministerijos jie padės gėlių vainikus prie Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio tarybos pirmininko, 1949 metų vasario 16-osios deklaracijos signataro, ketvirtojo Lietuvos prezidento, partizanų generolo Jono Žemaičio – Vytauto paminklo.

Vėliau Antakalnio kapinėse ministras ir kariuomenės vadas pagerbs Adolfą Ramanauską-Vanagą, Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio tarybos 1949 m. vasario 16 d. deklaracijos signatarą, Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio ginkluotųjų pajėgų vadą, Lietuvos valstybės vadovą, kovojusį su sovietų okupaciją, ir paskutinįjį Aukštaitijos partizaną, Vyčio kryžiaus ordino kavalierių, karį savanorį Antaną Kraujelį-Siaubūną.

Virtualaus renginio metus žiūrovus pasveikins Lietuvos kariuomenės vadas gen. ltn. V. Rupšys, bus pademonstruoti specialiai šiai dienai nufilmuoti reportažai, pristatantys skirtingas šiuolaikinės Lietuvos kariuomenės pajėgas, o minint Krašto apsaugos departamento įkūrimo 30 metį, bus prisiminti krašto apsaugos sistemos kūrėjai. Žiūrovai taip pat išvys ir meninę programą. Laidą vėliau bus galima pamatyti ir oficialioje Lietuvos kariuomenės socialinio tinklo YouTube paskyroje.

Šiais metais šventė bus kitokia, transliuojama nuotoliniu būdu, tačiau visuomenei bus parodyta net kiek daugiau nei įprastame renginyje – žiūrovai galės susipažinti su Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų pėstininkų kovos mašina „Vilkas“ ir išvysti jos kovinius šūvius šaudykloje. Jie taip pat galės pamatyti, kaip atrodo Karinių oro pajėgų sraigtasparnis iš vidaus skrydžio metu ir virtualiai išlaukti į jūrą Karinių jūrų pajėgų laivu „Jotvingis“. Taip pat bus parengtas specialus reportažas apie Specialiųjų operacijų pajėgų karių rengimą ir jų vykdomas užduotis. O mūsų oro erdvę saugoję Belgijos karališkųjų karinių oro pajėgų pilotai pasidalins išskirtiniais naikintuvo skrydžio vaizdais.

Tradiciškai trečiąjį gegužės savaitgalį minima Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės diena susijusi su tarpukariu gyvavusia Kariuomenės ir visuomenės susiartinimo diena. Grupelės karių ir visuomeninių organizacijų atstovų iniciatyva pirmą kartą ši šventė buvo surengta 1935 metais. Atgavus Nepriklausomybę tradiciją buvo išlaikyta ir šventė toliau buvo rengiama trečiąjį gegužės savaitgalį skirtinguose šalies miestuose.

GALERIJA

  • Partizanų pagerbimo, kariuomenės renginiai keliasi į virtualią erdvę
  • Partizanų pagerbimo, kariuomenės renginiai keliasi į virtualią erdvę
  • Partizanų pagerbimo, kariuomenės renginiai keliasi į virtualią erdvę
I. Budzeikaitės / KAM nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

.

Na troliai kruvinais snukiais dekitės.

Atsakymas „pastabai"

Generolo Plechavičiaus karių buvo 23 tūkstančiai. Kad netektų juos įjungti į SS batalionus, generolas juo paleido su ginklais: sakė. paslėpkite, gal prisieis ginti tėvynę. Taigi klausimas „pastabai": argi buvo 23000 banditų? Net 70% sudarytų virš 16 tūkst. Kaip ir per daug „banditų". Žinoma, buvo kankinant užverbuotų, buvo įterptų išdavikų, kurie stengėsi kompromituoti partizanus. Bet pats žodis „banditas", „buržujus" yra iš bolševikų leksikono. Ir dabar ukrainiečių patriotus, ginančius savo šalį, vadina banditais. O kas partizanams badė akis. juos kankino? -Liaudies „gynėjai", NKVD. Tai kas buvo banditai?

pastaba

Ar buvo (yra) tikrų partizanų? Įsitikinęs, kad 70-80 % buvo nusikaltėliai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS